Ultima fita de parlamentar: definitivatul in avocatura, obtinut la cerere. Politicienii si-au mai adaugat un privilegiu pe lista: dobandirea nu prin concurs, ci la cerere a statutului de avocat definitiv. Conditia sa fie stagiar si sa aiba la activ cel putin un mandat de parlamentar, primar, viceprimar, presedinte sau vicepresedinte de Consiliu Judetean. Modificarea in acest sens a legii pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat a fost facuta la propunerea PDL-stilor Daniel Buda si Gabriel Andronache, a trecut de camera Deputatilor, decizionala in acest caz, pe 22 decembrie si a fost publicata in Monitorul oficial sase zile mai tarziu, relateaza EVZ.

politic showFoto: Colaj foto

Cadouri de aproape 5.000 de lei pentru Geoana. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a primit anul trecut cadouri de protocol in valoare de 4.942 de lei, retinand majoritate din aceste bunuri, el fiind secondat de presedintele Comisiei de politica externa, Titus Corlatean, caruia i-au fost daruite bunuri in valoare de 2.445 de lei, scrie NewsIn. Astfel, Geoana a retinut majoritate din bunurile primite cadou, intre acestea o caseta cu trei instrumente de scris metalice - cromate, marca Monte Christo, o caseta din lemn cu intarsii de sidef pentru bijuterii, un leu din portelan smaltuit, de culoare alba, un alt leu din bronz aurit fixat pe un soclu oval de marmura, o scrumiera din portelan avand o reproducere a hartii generale a Europei din 1575, un platou mic din argint de 180 de grame, un set de ceai, o carafa din sticla incolora avand o gravura cu doi cerbi, scrie Romania libera.

Palmaresul lui Boc in 2010: 131 OUG-uri si 1.323 de hotarari. Guvernul a emis anul trecut 131 de ordonante de urgenta, cu 20 mai multe decat in anul precedent, 29 de ordonante simple si a adoptat 1.323 de hotarari. Astfel Romania a fost condusa si in 2010 prin ordonante de urgenta, chiar daca numarul lor a fost ceva mai mic decat in anii precedenti. In aceeasi vreme, Parlamentul a adoptat 282 de legi, dintre care 53 de legi doar in decembrie. Numai ca 156 dintre cele 282 de acte normative trecute de Parlament au fost proiecte de aprobare sau de respingere a unor ordonante de urgenta sau de ratificare a unor acorduri internationale, dupa cum reiese din statistica realizata de Camera Deputatilor, informeaza Ziarul Financiar.

Politica in 2011, sub semnul alegerilor de anul viitor. Anul 2011 va fi marcat in politica de pregatirile pentru alegerile din 2012, toate partidele urmand sa-si desemneze candidatii in primul rand pentru locale, iar batalia pentru Capitala se anunta acerba, cu competitori de calibru. Fiind an preelectoral, toate actiunile partidelor din 2011 se vor orienta spre obiectivele electorale ale anului viitor. Daca pentru opozitie, criza economica va insemna o resursa de campanie, pentru putere aceasta va fi un serios handicap, in primul rand pentru ca alegatorii sunt puternic afectati de masurile de austeritate, iar pe de alta parte pentru ca guvernantii nu vor putea apela la obisnuitele "pomeni" electorale, potrivit Gandul.

Guvernul Boc atarna de scoala si de munca. Legea educatiei, Codul Muncii si introducerea votului prin corespondenta sunt cateva dintre prioritatile legislative ale puterii in 2011 si, cel mai probabil, tintele de atac ale opozitiei. Dispute, motiuni simple si de cenzura pe banda rulanta, o coalitie la putere fragila si o opozitie mereu in cautarea unui numitor comun. Cam asa arata "horoscopul" politic pentru 2011, an preelectoral in care toate partidele isi vor concentra actiunile spre obiectivele din 2012. Cea mai vulnerabila formatiune este, de departe, PDL, care, pe fondul scaderii increderii reflectata de sondaje, va avea ca principala grija pastrarea majoritatii in Parlament. Or, pentru asta prima piatra de incercare este adoptarea Legii educatiei in forma dorita de Guvern, cea in care UDMR primeste cadou amendamentul privind predarea istoriei si geografiei in limba maghiara, informeaza Romania libera.