Sile Camataru, mai interlop din puscarie decat in libertate. Incarcerat in Penitenciarul Jilava, Vasile Balint, unul dintre cei mai temuti interlopi, nu a incetat sa coordoneze afaceri ilegale. A avut la indemana toate "instrumentele" necesare ca sa prospere - telefoane mobile si chiar droguri, pe care le primea in pachete, de la fiul sau. Ancheta a scos la iveala faptul ca Vasile Balint, mai cunoscut drept "Sile Camataru", tinea legatura prin telefon cu fiul sau, Mario. Ii dadea comenzile necesare pentru a induce teroare in cei care-i stateau in cale. "Sile Camataru" ducea o viata de huzur la Jilava. Primea tot ce-si dorea, cele mai multe lucruri ascunse in paine - telefoane mobile, cartele telefonice, accesorii pentru telefoane, chiar si droguri, spun anchetatorii, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Povestea Minisatului Sf. Andrei. Cum a reconstituit profesorul Sorin Apan satul romanesc arhetipal intr-o comunitate scolara. In cei aproape 15 ani de cand fiinteaza, au devenit o adevarata institutie, cunoscuta si recunoscuta ca atare in tara si strainatate: colaboreaza cu toate muzeele importante ale tarii - indeosebi cu Muzeul Satului si Muzeul Taranului Roman - sunt nelipsiti de la Astra Film Festival si Caravana Astra Film si invitati "de onoare" la majoritatea manifestarilor culturale romanesti organizate de Institutul Cultural Roman, au facut cunoscuta spiritualitatea romaneasca traditionala in toata Europa, un turneu de colinde romanesti i-a purtat o data pana in Siberia. Pe langa acestea - o sumedenie de alte proiecte culturale, "toate premiile posibile" la concursurile nationale de limbi clasice, greaca si latina, si cateva zeci de specialisti - majoritatea cu doctorat sau doctoranzi - in antropologie culturala, sociologie, etnologie, patrimoniu cultural, arta sacra, teologie. Continuarea in Gandul.

Propaganda TV. De ce-si fac politicienii televiziuni. Partidele s-au pregatit si mediatic pentru alegerile de anul viitor. Din cele 52 de licente de televiziune acordate de CNA in 2011, majoritatea apartin unor companii finantate, pe fata sau ocult, de oameni politici locali, care lupta in 2012 pentru mize electorale importante. O analiza a "Romaniei libere" arata ca in cursul anului pre-electoral 2011, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a acordat 52 de licente pentru televiziuni care transmit prin cablu sau satelit. Cum marea majoritate sunt asociate cu oameni politici locali, se ridica intrebarea legitima daca acestea vor putea transmite informatii obiective sau vor fi simple instrumente de propaganda. Apropierea anului electoral a adus o regrupare a fortelor media in Ardeal. Lideri ai USL, ai PDL, dar si cei ai UDMR incearca sa obtina o pozitie cat mai buna pe piata media. Clujul pare sa fie in epicentrul tuturor acestor miscari, mai ales ca arestarea preventiva a primarului PDL Sorin Apostu a relansat batalia politica ce parea sa fie castigata dinainte de partidul condus de Emil Boc, informeaza Romania Libera.

Cea mai grava eroare judiciara din Romania a fost reparata. Tundrea, dreptate de dincolo de mormant! Justitia romana a facut primul pas semnificativ in cea mai grava eroare judiciara din istoria criminalisticii romanesti. L-a condamnat pe Gheorghe Avram, adevaratul criminal al unei fetite de 13 ani, fapta pentru care a platit, nevinovat, Marcel Tundrea, un om care a intrat in mormant inainte sa ii fie reabilitat numele. Dincolo de aceasta decizie de marti a Tribunalului Gorj, ramane povestea incredibila a fiului unui ofiter in Armata Regala: un securist a ajutat la condamnarea lui si i-a luat nevasta, fiica lui, ce nu a vrut sa auda de el cat a fost aruncat dupa gratii, motivand ca nu vrea sa vada un criminal, cere acum 12 milioane de euro de pe urma sa. Aceste amanunte ale "Cazului Tundrea", la care "Evenimentul zilei" si-a adus contributia gazetareasca prin dezvaluirile facute de-a lungul timpului, incap, lesne, in paginile unui roman, relateaza EVZ.

CIA, esec dupa esec in fata Iranului. Agentia Centrala de Informatii (CIA) a pierdut o drona invizibila tip RQ-170 Sentinel, care supraveghea teritoriul iranian, la scurt timp dupa deconspirarea retelei CIA din Beirut. SUA intampina dificultati din ce in ce mai mari in efortul de a tine sub observatie programul nuclear iranian si activitatile formatiunii teroriste Hezbollah, finantata de regimul de la Teheran. Iranul a exclus ieri orice posibilitate de restituire a dronei-spion americane, ultrasecreta, capᅡturate la inceputul lunii deasupra teritoriului sau si a afirmat ca de acum este "proprietatea Republicii Islamice". Presedintele american, Barack Obama, anuntase in ajun la Washington ca a "cerut restituirea dronei invizibile de observatie, RQ-170 Sentinel. Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a precizat ca SUA au transmis Teheranului "o solicitare formala" de restituire a aparatului, dar ca, "avand in vedere comportamentul Iranului de pana acum, nu ne asteptam sa se conformeze". Integral in Romania Libera.

Statul a luat de la noi si i-a dat miliardarului Niculae. Suspiciuni pe piata gazelor: o parte din facilitatile de care au beneficiat companiile din grupul InterAgro ar fi limitat accesul populatiei la gazele din productie interna, deci mai ieftine. Ioan Niculae este, totodata, anchetat de DNA in dosarul finantarii campaniei lui Mircea Geoana, fiind suspectat ca ar fi dorit sa influenteze numirile viitorilor sefi de la Romgaz si Transgaz. Ioan Niculae, patronul grupului InterAgro, a fost in ultimii cinci ani unul dintre principalii beneficiari ai facilitatilor la achizitia de gaze naturale pentru combinatele de ingrasaminte pe care le controleaza. In plus, companiile din grup au acumulat datorii restante de peste 350 milioane lei catre Romgaz - ceea ce a insemnat o subventie mascata suplimentara pentru afacerile private ale afaceristului. Totusi, un razboi tacut a fost declansat in acest an intre autoritati si afaceristul Ioan Niculae. Guvernul a exclus firmele din grupul InterAgro de la facilitatile pentru pretul gazelor, anunta Romania Libera.

Politica unui sef de partid: dai lovitura si fugi. Daniela Popa (55 de ani) este acuzata de fostul secretar general al organizatiei Partidului Conservator (PC) Tulcea, Bogdan Dragomir (37 de ani) ca refuza sa-i returneze banii pe care i-a dat acesteia pentru cumpararea a trei apartamente de lux in Capitala. Povestea a inceput in decembrie 2009, cand Bogdan Dragomir si Daniela Popa au parafat o afacere. Dragomir i-a vandut sefei de atunci a PC de la acea vreme un restaurant. "Dumneaei dorea sa-si deschida o afacere, a cumparat imobilul pe numele fiului ei, Daniel Popa", a declarat pentru "Adevarul" Bogdan Dragomir. Pentru restaurantul Rolion, unul dintre cele mai selecte localuri din Tulcea, situat chiar pe faleza Dunarii, Daniela Popa a platit 1,1 milioane de euro. Mai multe in Adevarul.

Armata l-a dat jos pe Ceausescu folosind o masina cu infrasunete. Marele miting din 21 decembrie. Inceputul sfarsitului lui Ceausescu. Cea mai mare greseala din intreaga sa cariera politica. Urmata indeaproape de caderea in cursa grosolana a lui Stanculescu, care l-a sfatuit sa plece cu elicopterul de pe CC, in loc sa fuga cu metroul personal, botezat "Sageata albastra", si sa se ascunda in buncarul de la Casa Poporului unde putea rezista saptamani bune. Continuam, impreuna cu Cornel Mihalache, dialogul despre culisele loviturii de stat din decembrie 1989. Dupa ce am vazut cum Iliescu ne-a bagat din nou sub cizma sovietica si cum s-a folosit de disidenti pentru a legitima noua putere, sa ne intoarcem la ordinea cronologica: ramasesem la ziua de 21 decembrie. Dupa cinci zile de razboi civil murdar, cu lupte de strada cu tancuri, cu cadavre furate din spitalul judetean, arse la crematoriul din Bucuresti si cenusa aruncata la un canal din Popesti Leordeni, Timisoara asteapta verdictul de la Bucuresti. Integral in EVZ.

Cati bani trimit migrantii acasa. In cifre absolute, in 2010, a existat un plus de 800 de milioane de euro, fata de suma trimisa de migranti catre rudele de acasa in anul precendent, conform datelor Eurostat (biroul european de statistica). S-a recuperat astfel doar o treime din scaderea produsa dupa 2008 (cand banii expediati rudelor din tara au atins maximum de 32,8 miliarde de euro). In 2009 s-au trimis 30,4 miliarde de euro. Statistica Eurostat se refera doar la sumele trimise acasa de migrantii permanenti, adica de cei care au stat mai mult de un an la munca in strainatate. Nu sunt inclusi banii celor care au avut contracte sezoniere. Ca si pana acum, muncitorii straini din Spania au facut cei mai multi bani, scrie Adevarul.

Presedintele si responsabilitatea politica. Presedintele Traian Basescu admite cu greu ca administratia din Romania continua sa fie corupta. Confruntat cu sondajele realizate printre investitorii straini, care au oferit administratiei o nota foarte scazuta, presedintele a dat o replica menita sa dilueze la maximum responsabiliatea politica: "Sa iesim din ipocrizie, a spus presedintele. Daca exista coruptie, singur statul nu poate fi corupt, are un partener. Statul nu poate fi singur neperformant. Are un partener si acesta este economia privata". Camera de Comert Romano-Americana a lansat un studiu realizat printre investitorii care activeaza in Romania (Romania Competitiveness Report 2011) si care prezinta avantajele si dezavantajele mediului social si economic romanesc pentru cine doreste sa investeasca aici, scrie DeutscheWelle.ro

Cu ce se alege statul din gaura neagra a huilei. Dupa mai multi ani in care Compania Nationala a Huilei (CNH) a fost cap de lista in topul celor mai mari datornici la stat, Guvernul face in sfarsit ceva concret pentru a rezolva problema datoriilor istorice, care au ajuns in acest moment la 1,2 miliarde de euro. Practic, cele sapte mine de huila din Valea Jiului vor fi separate: trei dintre ele, considerate neviabile, vor fi inchise pana in 2018 si vor primi in continuare ajutoare de stat conform legislatiei europene, iar patru dintre ele isi vor continua activitatea. Cele trei mine neviabile (Petrila, Paroseni si Uricani) vor fi preluate de o noua companie, special infiintata in subordinea Ministerului Economiei, si vor fi ulterior executate silit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, relateaza Adevarul.