Bugetul pentru aparare al Chinei va ajunge la 100 miliarde de dolari. China a anuntat oficial cresterea cheltuielilor pentru aparare cu 11.2% in anul 2012, ajungand pentru prima data la peste 100 miliarde de dolari. Bugetul militar a crescut anual timp de doua decenii, ajungand al doilea din lume dupa cel al Statelor Unite. Washingtonul, care cheltuieste anual aproximativ 740 miliarde de dolari in domeniul apararii, a promis ca isi va consolida prezenta in regiune, intr-o miscare de combatere a dominatiei chineze, scrie BBC.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Peste 100 de morti in urma exploziei unui depozit de munitie din Congo. Peste 100 de persoane au fost ucise, cateva sute ranite si mai multe case distruse intr-o serie de explozii ce au avut loc duminica la un depozit de munitie din Brazzaville, capitala Republicii Congo, au anuntat autoritatile. Seful statului Denis Sassou Nguesso, care a vizitat locul dezastrului, a anuntat ca va demara o ancheta pentru a afla exact ce s-a intamplat. Este cel mai mare accident de acest gen din Africa in ultimii 10 ani, anunta AFP.

Barack Obama: Se vorbeste prea mult de un razboi impotriva Teheranului. Presedintele SUA Barack Obama a declarat ca Israelul vorbeste prea mult despre un razboi impotriva Iranului, dar este pregatit sa foloseasca forta impotriva Teheranului pentru a apara interesele americane. Vorbind cu o zi inainte de intalnirea cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Obama sustine o mediere diplomatica a conflictului cu Iranul, considerand ca sanctiunile aplicate vor descuraja dezvoltarea de arme nucleare. "Nu exista garantii ca regimul de la Teheran va lua decizia corecta, dar interesul Israelului si al Statelor Unite este ca aceasta provocare sa se rezolve diplomatic. Singura modalitate de a solutiona aceasta problema este ca guvernul Iranian sa renunte la armele nucleare", a adaugat Obama, informeaza The Guardian.

Inima unui sfant a fost furata dintr-o catedrala Irlandeza. Oficialii Catedralei Biserica lui Hristos din Dublin au anuntat furtul celei mai pretioase relicve, inima conservata a Sfantului Laurence O'Toole. Acesta a fost arhiepiscop de Dublin intre anii 1162-1180, iar inima lui se afla in Biserica lui Hristos inca din secolul al XIII-lea, inchisa intr-o cutie de lemn. Parohul catedralei a anuntat ca relicva nu are nicio valoare economica, dar este de nepretuit pentru cei care se roaga in capela dedicata Sfantului O'Toole, scrie FoxNews.

Ayatollahul Ali Khamenei si-a consolidat puterea dupa alegerile parlamentare din Iran. Liderul suprem din Iran, ayatollahul Ali Khamenei, a castigat teren in lupta pentru putere cu presedintele Mahmoud Ahmadinejad, dupa anuntarea rezultatelor preliminare ale alegerilor parlamentare. Conform rezultatelor provizorii, candidatii loiali lui Khamenei au obtinut aproximativ trei sferturi din cele 290 de functii, dupa numararea a 90% din voturi. Sora lui Ahmadinejad, Parvin, precum si parlamentarii reformisti Mostafa Kavakebian, Mohammadreza Khabbaz si Qodratollah Alikhani si-au pierdut locurile din Parlament. Peste 64% dintre cei 48 de milioane de alegatori au votat vineri in primul scrutin desfasurat in Iran dupa alegerile prezidentiale controversate din 2009, cand Mahmoud Ahmadinejad a fost acuzat de frauda, anunta CNN.

Libia: Cei doi jurnalisti britanici arestati sunt acuzati de spionaj. Liderul unei militii libiene a declarat ca cei doi jurnalisti britanici arestati pe 21 februarie au intrat ilegal in tara si lucreaza pentru o televiziune iraniana, dupa ce au fost gasite asupra lor probe incriminatorii. Reporterul Nicholas Davies si cameramanul Gareth Montgomery-Johnson au fost retinuti de catre militia din Misrata in timp ce fotografiau orasul. Amnesty International a solicitat eliberarea lor si predarea catre autoritatile libiene. Peste 200.000 de rebeli au ramas organizati in diverse militii dupa caderea fostului regim din Libia, informeaza AFP.