Benjamin Netanyahu: Israelul este pregatit sa atace Gaza. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat luni ca tara sa este gata sa isi instensifice activitatile in Fasia Gaza, daca atacurile Hamas cu rachete lansate catre sudul Israelelui nu inceteaza. El a mai adaugat ca armata israeliana poate ataca cu agresivitate si forta deplina pe teroristii din Gaza, avertizand ca va lovi pe oricine incearca sa faca rau cetatenilor sai. Netanyahu sustine ca a gasit combinatia castigatoare si decisiva: atacul, apararea si taria de caracter a populatiei care locuieste in sudul tarii. SUA a condamnat si ea atacurile cu racheta intreprinse de Hamas si a cerut prin vocea lui Hillary Clinton ca ambele parti sa faca eforturi pentru calmarea situatiei, scrie Haaretz.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Bill Clinton lauda intr-un film documentar decizia lui Obama de a-l asasina pe Osama bin Laden. SUA va lansa joi un documentar legat de asasinarea lui Osama bin Laden. Clipul cu o durata de 17 minute a fost regizat de Davis Guggenheim, castigatorul unui Oscar si este povestit de catre actorul Tom Hanks. Scopul fimului este de a intari imaginea presedintelui Barack Obama, prezentat ca un om confruntat zilnic cu decizii uriase pe care reuseste sa le solutioneze admirabil in favoarea tarii sale. Unul dintre pionii principali ai filmului este fostul presedinte Bill Clinton care saluta decizia lui Obama de a-l asasina pe bin Laden. Potrivit lui Clinton, actualul presedinte a ales cea mai grea cale dar totodata cea mai onorabila. Fostul presedinte va aparea de mai multe ori in timpul campaniei pro-Obama. Relatiile dintre cei doi s-au strans in ultima vreme desi in timpul campaniei electorale din 2008 Bill Clinton s-a aflat impotriva actualului presedinte pentru ca isi sustinea sotia, Hillary Clinton, anunta AFP.

China va efectua cea de-a cincea expeditie in zona Arctica. In perioada iulie-septembrie 2012 China va intreprinde cea de-a cincea sa expeditie in zona Arctica, posibil prima care va urma ruta de navigatie estica (de la Murmansk la Marea Barents). Membrii expeditiei se vor deplasa la bordul spargatorului de gheata Xuelong - Dragonul de Zapada si vor efectua studii asupra vietuitoarelor marine din zona arctica. Daca expeditia va urma traiectoria stabilita, atunci va fi pentru prima data cand un crucisator chinez va ajunge in Marea Barents. Anterioarele expeditii chinezesti s-au desfasurat in perioada 1999-2010. Inca din luna aprilie China va trimite cercetatori la statia Yellow River din arhipelagul norvegian Svalbard pentru a decide care ruta este cea mai potrivita pentru misiune. Exista doar doua rute de acces in zona arctica, cea de navigatie estica spre Rusia sau cea de navigatie vestica ce merge la nord de Canada, informeaza Ria Novosti.

Afganistan: Talibanii promit razbunare pentru cei 16 afgani ucisi de un soldat american. Talibanii din Afganistan au jurat sa-i razbune pe cei 16 oameni impuscati duminica de catre un soldat american. Liderii talibani numesc trupele americane "salbatici cu mintea bolnava" si promit ca acestia isi vor primi pedeapsa pentru actele de barbarie comise. Parlamentul afgan a cerut un proces public impotriva suspectului care este acuzat de executarea a noua copii, trei femei si patru barbati. Totodata, autoritatile afgane cer implicarea guvernului american in pedepsirea vinovatului. Soldatul suspect de asasinat s-a predat imediat dupa impuscarea civililor potrivit ISAF. In acest moment el se afla in custodie americana, iar anchetatorii incearca sa determine motivul pentru care acesta a reactionat atat de violent. Oamenii care traiesc in zona in care cei 16 au fost ucisi sunt furiosi atat pe oficialii americani cat si pe cei afgani, acestora din urma reprosandu-le faptul ca nu au fost capabili sa ii apere. Asasinatul de duminica poate intensifica furia afganilor impotriva americanilor, la mai putin de o luna de la incidentul in care mai multe exemplare din Coran au fost arse, scrie CNN.

Egiptul il expulzeaza pe ambasadorul israelian si il recheama pe cel egiptean de la Tel Aviv. Adunarea Generala a Egiptului a decis luni expulzarea ambasadorului Israelului la Cairo si chemarea de urgenta a ambasadorului egiptean de la Tel Aviv. Prin aceste decizii Egiptul protesteaza impotriva atacurilor ucigase pe care israelienii le fac in Fasia Gaza. Egiptul a fost prima tara araba care a incheiat o hotarare de pace cu Israelul in 1979, insa relatiile dintre cele doua state s-au deteriorat dupa caderea regimului Mubarak, anunta AFP.