Afacerea Tarom. Mandat de manager privat, cu tinte nedefinite si salariu de peste 100.000 de euro. Liviu Radu, managerul privat numit cu sprijinul PNL in fruntea Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti, castiga zeci de mii de euro de pe urma companiilor de stat. Companiile de stat au fost mereu o sursa de fonduri din care s-au platit datorii politice, iar traseul banilor este unul sinuos. Prin adoptarea ordonantei 109/2011 privind guvernanta corporativa, de catre Guvernul Boc, s-a incercat limitarea acestor practici. Sub guvernarea USL, managerii privati au continuat sa fie numiti politic, iar tintele impuse acestora nu sunt clar determinate prin contractele de mandat, asa cum cere legea, scrie EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Republica Moldova, oficial, de azi, al doilea stat romanesc. Romana este, incepand din 5 decembrie 2013, limba oficiala in Republica Moldova, dupa ce Curtea Constitutionala a dat un verdict in acest sens. Un alt efect al deciziei de azi este ca se recunoaste automat sintagma "un popor, doua state", asa cum sta scris in Declaratia de Independenta a statului moldovean, din 1991. De la infiintarea sa, in 1991, ca stat, Republica Moldova a trait pana azi in dilema - cel putin formala - care este denumirea limbii oficiale din aceasta tara? Si asta din cauza ca in Declaratia de Independenta, din 1991, se vorbea de limba romana, pe cand in Constitutia adoptata in 1994 se facea referire la limba moldoveneasca, scrie Romania libera.

1 Decembrie, cea mai trista zi a romanilor din Ungaria. Istoria stramba care se invata peste Tisa. Tratatul de la Trianon inseamna, pentru noi, momentul in care Transilvania si estul Banatului s-au intors la Romania, punerea in aplicare a Marii Uniri decisa de delegati la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918. Insa, in timp ce pentru maghiari Trianonul este o trauma inca nevindecata, iar pentru noi motiv de sarbatoare, pentru romanii din Ungaria este un motiv de tristete. "1 Decembrie nu inseamna pentru noi ce inseamna pentru cei din Transilvania. Noi am ramas... pai noi am ramas in afara!", explica jurnalista Eva Iova, membru al comunitatii istorice de romani din Ungaria. Si romanii de pe acele pamanturi au avut delegati la Alba Iulia, de la Micherechi, din Jula, din Chitichaz, din Bihor si-au strigat "unire". "Dar granita cand s-a tras, noi am ramas pe dinafara", relateaza Adevarul.

Comuna Buzescu saluta autostrada Bucuresti-Alexandria anuntata de Guvern: "E drept ca noi n-avem nicio activitate economica, dar la Vitanesti e o ferma de porci". Cateva mori, o balastiera, cativa arendasi de terenuri din Teleorman sau cei circa 200.000 de turisti ce viziteaza anual manastirile din nordul Moldovei se numara intre principalii beneficiari ai noilor autostrazi inedite anuntate de premierul Ponta, precum Bucuresti-Alexandria, Targu Neamt-Roman sau Buzau-Galati. Intre marii perdanti ai noii strategii de constructie de autostrazi pentru 2018 este insa uzina Dacia, principalul motor al exporturilor romanesti, oficialii ei atragand atentia ca este "o nebunie sa se faca o autostrada pe Valea Prahovei si nu pe Valea Oltului", scrie Gandul.

Scoala ca tehnica de supravietuire intr-o lume brutala. Care sunt cauzele pentru care Europa nu mai reuseste sa se plaseze in avangarda lumii in materie de performanta scolara? E Romania un caz atipic sau doar expresia ingrosata a unui esec mai general? Prima observatie dupa publicarea testelor PISA este ca Romania nu se simte cu adevarat cuprinsa in competitia lumii. Nu exista nicio reactie oficiala sau semi-oficiala, nicio dezbatere in presa cu exceptia unor articole strict informative. Or, Europa occidentala care sta destul de rau in comparatie cu alte parti ale lumii a reactionat mai viu, declansand dezbateri aprinse despre cauzele acestei situatii cu totul neconvenabile. Atunci cand prima tara europeana (Elvetia) se afla abia pe locul al 9-lea este firesc sa se puna intrebari cu privire la natura acestui esec, scrie Deutsche Welle.

Managerul unei reviste de cultura injura ca la usa cortului si ameninta jurnalistii: "F... -ti Cristosii mamii ma-tii, ca te rup! Iti sparg falcile". Mircea Arman, managerul revistei culturale "Tribuna", cel despre care presa scria in primavara ca este in razboi cu propriii colegi si cu intelectuali din toata tara, printre care Nicolae Manolescu si Andrei Plesu, este, din nou, protagonistul unui scandal. In contextul unei discutii despre starea presei la o lansare de carte a lui Cornel Nistorescu, Arman l-a injurat de mama pe un jurnalist si a amenintat ca-l bate. "F... -ti Cristosii mamii ma-tii, ca te rup! Te astept cand iesi. Iti sparg falcile", i-a spus ieri Mircea Arman, managerul revistei de cultura "Tribuna" jurnalistului Mihai Soica de la Evenimentul Zilei, scrie Adevarul.

Bucatarii si spalatoresele din Ministerul de Interne ar putea primi un spor de 7% la salariu pentru "conditii periculoase" de munca. Proiectul, pus in dezbatere pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), are ca obiect aprobarea Regulamentului privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, marimea concreta si conditiile de acordare a sporurilor pentru conditii periculoase sau vatamatoare de munca, pentru conditii grele de munca si pentru activitati care solicita o incordare psihica foarte ridicata, pentru personalul din familia ocupationala de functii bugetare "aparare, ordine publica si siguranta nationala", scrie Gandul.

La Pungesti jandarmii te sugruma cu tricolorul. Multi oameni de dreapta au facut comentarii stupide despre satenii care protesteaza in Pungesti. De la faptul c-ar fi manipulati de Kremlin, la ala ca nu inteleg ei ce-i aia fracturare. Putini isi dau seama ca, pe langa problema ecologica, care e in dezbatere in toata lumea, acolo se fac incalcari grave ale dreptului de proprietate. Nu vorbesc de terenurile alora de la Chevron, ca de grija alora plange Ponta destul. E vorba de niste terenuri, proprietate privata, care apartin satenilor si pe care astazi se plimba jeep-urile fortelor de securitate Chevron, scrie Vice.