Razboi total pe Portul Constanta. Mazare, acuzat ca a falimentat orasul. Aparitia pe masa de lucru a Guvernului Ponta a hotararii prin care statul cedeaza, fara nicio pretentie, un pachet de 13% din actiunile Portului Constanta catre administratia Mazare a sporit tensiunile de pe platforma portuara. Nici operatorii, nici sindicalistii, nici specialistii portuari nu doresc ca Ministerul Transporturilor sa renunte la postura de actionar majoritar al companiei de stat aflate in topul profitabilitatii, care aduce la bugetul tarii 10 milioane euro pe an. Administratia Mazare isi doreste insa mult mai mult: controlul asupra Portului Constanta, pe motivul apartenentei teritoriale. Pe acelasi principiu, Consiliul Judetean Constanta ar putea cere controlul asupra Centralei Nuclear-Electrice de la Cernavoda, scrie Adevarul.

ActualitateFoto: Colaj foto

Textul proiectului de HG prin care Executivul ar urma sa cedeze 13% din actiunile Portului Constanta, publicat pe blogul jurnalistului Dan Turturica. Documentul nu are nevoie de avizul Ministerului Justitiei. Textul proiectului de Hotarare de Guvern prin care Executivul ar urma sa cedeze 13% din actiunile Portului Constanta administratiei locale, la insistentele primarului Radu Mazare, a fost publicat de jurnalistul Dan Turturica pe blogul sau. Potrivit documentului, proiectul de Hotarare de Guvern nu are nevoie de avizul Ministerului Justitiei. De asemenea, cu toate ca aproape toti sefii de directii din Ministerul Transporturilor au semnat documentul, ei fac trimitere la observatiile pe care le-au facut in notele transmise ministrului Dan Sova, care contin in special obiectii, scrie Dan Turturica.

Erdogan si calcaiul lui Ahile. Lui Recep Tayyip Erdogan ii place sa polarizeze si sa vehiculeze halucinante teorii ale conspiratiei. Ce nu face el, spre a se mentine la carma. Turcii au manifestat o enorma indulgenta fata de seful guvernului lor de la Ankara. Dar moartea sutelor de ortaci in subteranul minei din Soma ar putea sa puna capat proverbialei lor rabdari... La Soma nu s-a petrecut doar un simplu accident. La Soma, sutin sindicatele turcesti, "n-a avut loc o nenorocire, ci o crima in masa, un masacru la locul de munca". Motiv pentru care sindicatele au chemat la greva generala... Turcia ramane deci o tara in curs de galopanta islamizare, in care politistii si magistratii independenti, investigand suspiciunile consistente de coruptie ce planeaza asupra premierului si asupra ministrilor sai, sunt vanati si mutati disciplinar sau demisi, scrie Deutsche Welle.

Karen Donfried, presedintele German Marshall Fund of United States despre pozitia Romaniei ca tara de granita a NATO. Karen Donfried a vorbit intr-un interviu pentru Gandul despre pozitia Romaniei ca tara de granita a NATO, despre garantiile oferite de aliati, despre situatia in care se afla astazi Republica Moldova, despre despre vulnerabilitatile Rusiei si despre cat de posibil este un razboi in adevaratul sens al cuvantului in Europa anului 2014. "Nu este niciun dubiu ca Rusia s-a angajat in actiuni provocatoare si depinde de noi cum raspundem la asta. Nu vad o amenintare militara la adresa statelor membre NATO, dar trebuie sa ne gandim la cele 40.000 de trupe, pe care le-ati mentionat, stationate la granita cu Ucraina. Nu cred ca ar trebui sa presupunem ca Rusia nu va folosi aceste forte", a declarat Karen Donfried in interviul acordat ziarului Gandul.

Ar fi putut muri Ceausescu mai devreme? Ce l-a salvat in ultima clipa. La 4 martie 1977, seara, la ora 21:22 Romania era lovita de ceea ce avea sa fie numit "Marele cutremur". A avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter. Conform statisticilor, seismul a provocat decesul unui numar de 1.570 de persoane, la care s-au adaugat 11.300 raniti. Nicolae Ceausescu, nu era in tara. ci intr-o vizita in Nigeria. Despre unde anume era Tovarasul, si "filmul" intoarcerii sale de urgenta in Romania, relateaza cineastul Pantelie Tutuleasa, fost operator de film al familiei Ceausescu. Inca inainte de a ateriza la Otopeni, nu se vedea de atata praf. "Bucurestiul era invaluit in ceata. Ceata si praf. Avionul a mai facut o rotire deasupra aeroportului. Atunci am crezut ca avionul va scapa de sub control. Instalatiile de control al traficului aerian nu functionau, asa ca aeronava prezidentiala a fost dirijata la sol de o statie instalata pe un camion militar. Ceausescu era schimbat la fata: putea avea loc un accident, putea muri atunci, puteam muri cu totii...", scrie EVZ.ro.

Socul care poate ajuta Europa sa-i reziste lui Putin. Euroscepticismul se radicalizeaza in multe state de pe batranul continent, iar sondajele arata ca, dupa alegerile din 25 mai, vocile anti-UE vor fi mai solide ca oricand in Parlamentul comunitar. Si totusi, daca europenii vor bunastare si securitate, ar trebui sa-si imagineze viitorul diametral opus acestor tendinte, considera profesorul Brendan Simms, de la Universitatea Cambridge. Istoric si specialist in relatii internationale, acesta pledeaza pentru unificarea completa a Europei, vazand in criza generata de Rusia un argument suplimentar in acest sens, scrie Romania libera.

George Orbean, consilierul presedintelui TVR Stelian Tanase, si-a dat demisia in semn de protest fata de cazul opririi interviului cu Traian Basescu pe TVR 3. George Orbean, consilierul presedintelui TVR Stelian Tanase, si-a dat demisia din Televiziunea Publica. Demisia lui Orbean vine la scurt timp dupa incindentul de la TVR Timisoara. Mai exact este vorba de interviul cu presedintele Traian Basescu realizat de Brindusa Armanca la TVR Timisoara, care urma sa intre si pe TVR 3, dar a fost oprit de coordonatorul postului, Razvan Bucuroiu, informeaza paginademedia.ro

O doctorita din Sudan a fost condamnata la moarte pentru ca s-a casatorit cu un crestin. O femeie doctor din Sudan, care s-a casatorit cu un crestin in urma cu trei ani, a fost acuzata saptamana trecuta de "apostazie", clericii musulmani sustinand ca aceasta a renuntat la credinta in care s-a nascut si a crescut din cauza relatiei sale. Femeia a primit joi pronuntarea pedepsei, ea fiind condamnata la moarte. In ciuda cererilor insistente ale organizatiilor internationale, autoritatile sudaneze nu vor sa renunte la pedeapsa. Meriam Ibrahim, sudaneza in varsta de 26 de ani, nascuta in religia islamica, a fost acuzata duminica, dupa care a primit ragaz o perioada de patru zile, pentru a se cai si pentru a-si salva viata. Insa femeia nu s-a dezis de alegerile sale , iar astazi, cand a expirat perioada de gratie, a primit condamnarea la moarte, scrie Adevarul.