Cum isi bate joc Societatea Nationala a Sarii de "aurul alb" al Romaniei. Jaful a ajuns pe masa procurorilor. Una dintre cele mai mari avutii ale Romaniei - sarea, numita "aurul alb" de cei care nu o au si trebuie sa o importe pe bani grei, a ajuns vaca de muls si bataia de joc a functionarilor numiti de Guvernul Romaniei pentru a o administra eficient. Curtea de Conturi a Romaniei a trimis Parchetului o plangere care priveste jaful inimaginabil produs la Societatea Nationala a Sarii. Dosarul cuprinde tot felul de cazuri si metode, care de care mai nerusinate de administrare penala a sarii - "aurul alb" de care Romania are din belsug dar de care guvernantii isi bat joc, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Sorin Ovidiu Vintu: "Am intrat intr-o batalie contra lui Basescu. M-a invins. Punct". Desi abia a iesit din inchisoare si mai are inca doua dosare grele pe rol, Sorin Ovidiu Vintu spune ca vrea sa ajunga din nou numarul unu, folosindu-se de aceleasi practici cu care a scandalizat Romania in ultimii 25 de ani. "Adevarul" va prezinta astazi partea a doua a interviului cu Sorin Ovidiu Vintu, in care omul de afaceri recent eliberat din inchisoare vorbeste despre razboiul sau cu Traian Basescu, despre conditiile din puscarie si despre apusul marilor afaceristi ai tranzitiei. Articolul face parte din campania "25 de ani de capitalism", in cadrul careia ziarul "Adevarul" va publica, pe parcursul acestei luni, mai multe interviuri si portrete ale oamenilor de afaceri care au influentat evolutia Romaniei in ultimul sfert de secol.

Unde sunt banii coruptilor trimisi dupa gratii? In Romania se stie cine a furat, dar exista doua probleme: nu se stie cat exact s-a furat, iar Fiscul nu recupereaza prejudiciile. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu stie in acest moment cat a recuperat din prejudiciile cauzate statului si stabilite definitiv in dosarele penale din Romania. Aceasta este concluzia dezbatarii ExpertForum privind confiscarea bunurilor provenite din infractiuni. Numai anul acesta, DNA a pus sechestre pe bunuri a caror valoare cumulata este de 150 milioane euro. In 2013, in toate dosarele penale din Romania s-au constatat prejudicii de 2 miliarde de euro. Nimeni nu stie insa din aceste 2 miliarde de euro cat este prejudiciu cauzat bugetului de stat si cat unor entitati private, informeazaGandul.

Dezvaluirile unui om de afaceri din Teleorman despre mafia din jurul lui Dragnea. Un important om de afaceri din Teleorman a povestit pentru RL presiunile la care sunt supuse firmele locale de catre Liviu Dragnea si care este secretul afacerilor profitabile facute de companiile apropiate acestuia. Proprietarul grupului Unicom din Turnu Magurele explica si de ce actualul vicepremier i-a trimis pe cap zeci de controale ale institutiilor statului. Ca sa rezisti in afaceri in Teleorman, zona dominata de actualul vicepremier Liviu Dragnea, fost presedinte al Consiliului Judetean timp de 12 ani, trebuie sa intri, la randul tau, in politica. La aceasta concluzie a ajuns Ion Codrea, actionarul principal al societatii Unicom, care in 2002 a batut la usa Partidului Romania Mare, apoi a Partidului Democrat, pentru a opri zecile de controale ale tuturor institutiilor de verificare din oraselul teleormanean Turnu Magurele, scrieRomania Libera.

Reteaua care a transformat studente in prostituate la Petrosani. Cine e fiul de consilier judetean care ar conduce gruparea. Scandal urias in Hunedoara. Fiul unui consilier judetean este cercetat de procurorii DIICOT, care il banuiesc ca ar conduce o retea de prostitutie si trafic de persoane. Miercuri, trupele speciale au facut mai multe perchezitii in Valea Jiului, iar tanarul a fost adus la audieri. Ca martor in dosar a fost chemat si un profesor de la Universitatea din Petrosani. Potrivit procurorilor, mai multe tinere, unele studente, altele minore, ar fi fost plasate unor oameni de afaceri contra cost. Daniel Plescan a fost ridicat de acasa dupa mai multe perchezitii facute in Valea Jiului. Tanarul in varsta de 23 de ani este student la Drept la Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad si este fiul consilierului judetean UNPR- Dorina Plescan. Potrivit unor surse din ancheta, Daniel s-ar afla chiar in varful retelei, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Testul de iscusinta al presedintelui. Noului presedinte i se cere din mai multe directii sa ia distanta fata de partidele politice, desi a castigat alegerile ca reprezentant al unor partide. De aici reiese o problema importanta legata de mijloace. Paradoxul sistemului politic romanesc este ca oamenii sfarsesc prin a-si pune speranta exact in instrumentele pe care le-au dezavuat. O posibila explicatie este ca "poporul" a continuat sa identifice in functia prezidentiala o posibilitate seducatoare. Presedintele poate fi nu doar "altfel" decat partidele, ci si impotriva lor. La fel ca in 2004, presedintele invingator a capitalizat speranta acelora care asteptau o veritabila schimbare de sistem. Asa se explica de ce, in zilele imediat urmatoare victoriei lui Klaus Iohannis, multi au sperat ca se va petrece o "revolutie" sau, in orice caz, o subita transfigurare, informeazaDeutsche Welle.

Romania pierde intre o suta de mii si un milion de euro la fiecare abandon scolar. Saptamana asta au aparut doua rapoarte pline de cifre despre educatia in Romania: "Costurile Investitiei Insuficiente in Educatie in Romania", facut de Unicef si "Bunastarea copilului din mediul rural", facut de World Vision Romania. Mi s-a parut mai interesant al doilea, pentru ca noua, "orasenilor", in general ni se falfaie de ce se intampla cu mediul rural. Pentru unii dintre noi ei reprezinta doar sursa ingredientelor de pe raioanele nationaliste de "Produs in Romania" din supermarket. Altii ii vad si mai rau, ca o masa de manevra a partidului rosu, prostimea care voteaza pentru un litru de ulei. Realitatea e ca sunt oameni care nu difera de mine sau de tine, decat prin norocul sau ghinionul ca s-au nascut unde s-au nascut, asta apropo de expresia stupida "mandru ca sunt roman" De parca aveai de ales, scrieVice.com.

Ambasadorul Moldovei, apel la fermitate in negocierile privind Transnistria. Ambasadorului Republicii Moldova in Romania, Iurie Renita, face un apel ca actorii politici care negociaza incheierea conflictului inghetat din Transnistria sa fie mai fermi. Invitat la InterviurileEuropa FM, ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti a explicat ca indiferent de solutia aleasa, Transnistria trebuie sa ramana parte componenta a tarii. La alegerile parlamentare de duminica, autoritatile de la Chisinau nu au putut organiza sectii de votare in Transnistria, autoritatile de la Tiraspol interzicand acest lucru. In Transnistria, Rusia are trupe stationate, asa numita armata a 14-a, pe care refuza sa le retraga de mai multi ani, in ciuda insistentelor internationale.