O zi din viata "unchiului" Rusanu si a milionarilor cu probleme penale. Doi afaceristi de top s-au judecat, ieri, la cea mai mare instanta din tara. Ilie Carabulea, arestat, si Puiu Popoviciu au ascultat, multumiti, declaratiile martorilor. In acest timp, Radu Rusanu si Laura Chitoiu au depanat amintiri. Dupa o lunga vara fierbinte, judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au demarat sesiunea de toamna a proceselor. Cu treizeci de minute inainte de ora stabilita, vedetele dosarului "ASF-Carpatica" s-au prezentat pline de incredere la judecata. Imediat, au format bisericute. Dan Radu Rusanu, imbracat lejer, in haine de vara din in, flutura un dosar crem in mana. Cativa metri mai la stanga o regasim pe Laura Chitoiu, nevasta fostului ministru al Economiei, Daniel Chitoiu. Cu breton tuns impecabil, bronzata uniform, pantofi cu toc colorati si unghiile vopsite in doua culori, alb si roz, discuta aprins cu un chel desavarsit, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Ne ajuta criza imigrantilor sa aderam la Schengen? Politicienii de la Bucuresti cer mai apasat aderarea la Schengen, dupa ce UE ne-a repartizat o cota de imigranti. Insa criza refugiatilor ar putea schimba criteriile de aderare la zona de libera circulatie. Implicarea Romaniei in criza imigrantilor prin repartizarea unei cote de refugiati a deschis din nou discutiile despre aderarea noastra la Schengen. Primii care au reactionat au fost liberalii. "Liderii europeni ar trebui sa gandeasca foarte rapid modul in care Romania poate sa fie primita in Schengen. PNL isi va spune cu tarie acest punct de vedere si in Consiliul Europei", a spus prim-vicepresedintele PNL Cezar Preda. Pe scurt, teoria politicienilor romani suna in felul urmator: ne uitam la vecinii maghiari si vedem ca nu pot gestiona criza imigrantilor, desi Ungaria este in Schengen. Apoi vedem ca UE ne trimite o cota de refugiati veniti din Orientul Mijlociu, ceea ce inseamna ca Romania indeplineste criteriile de securitate impuse de UE, anuntaAdevarul.

Fata ascunsa a noului Cod Fiscal. Codul Fiscal a fost votat, ieri, de Parlament, liderii politici punand accentul pe scaderea TVA de la 24% la 20%. Consultantii fiscali atrag insa atentia ca legea contine o serie de majorari de taxe si impozite. Nu e singura minciuna a liderilor politici: Victor Ponta, care nu a votat Codul Fiscal, a "afirmat ca l-a votat in iunie, fapt contrazis de lista de vot si chiar de contul de Facebook al premierului. Ponta pregateste o ordonanta pentru a avea ultimul cuvant in privinta Codului Fiscal. Proiectul noului Cod Fiscal, reexaminat in urma cererii sefului statului, a trecut de Parlament, urmand sa fie transmis presedintelui spre promulgare. Camera Deputatilor, forul legislativ decizional, a aprobat, ieri, legea cu 279 voturi "pentru", 8 "impotriva" si 5 abtineri, informeazaRomania Libera.

Premiera absoluta: Romania inchide o autostrada la 9 luni dupa inaugurare. Cum pierd autoritatile 1,2 mld. EUR pentru drumuri. In loc sa circulam deja pe miile de kilometrii de autostrada din promisiunile politicienilor, ne pregatim sa ingropam oficial 1,2 miliarde de euro in incompetenta autoritatilor. Acestea sunt fondurile europene pe care Romania le pierde definitiv doar cu programul Transporturi. Compania Nationala de Drumuri, cea care se ocupa de infrastructura de la noi, a anuntat ca amana cu inca o luna finalizarea licitatiei pentru Autostrada Comarnic-Brasov. Motivul este unul incredibil: constructorii italieni si spanioli ar fi fost in concediu in luna august si nu ar fi avut timp sa pregateasca documentatia. In premiera absoluta, Romania va inchide un tronson din autostrada Sibiu - Orastie, dat in folosinta cu doar 9 luni in urma, chiar inaintea alegerilor din noiembrie 2014. Este vorba de un tronson de 22 de kilometri, pe care la cateva luni dupa inaugurare au aparut fisuri adanci, scrieStirileProtv.ro.

DW: Romanii si imigratia orientala. Romanii au fata de problematica imigratiei sentimente mai complicate decat occidentalii, caci, sub aspect psihologic sunt ei insisi potential imigranti. IRES a realizat rapid un sondaj de opinie despre criza refugiatilor. Mai ales in aceste momente avem nevoie de asemenea instrumente pe care o ancheta jurnalistica nu le poate suplini. Este, de aceea, cu atat mai regretabil ca acest sondaj e facut in asa fel, incat sa nu aflam nimic. Toate intrebarile sunt puse pe ocolite, cu maxime precautiuni, si este imposibil sa gasesti un raspuns clar la intrebarea daca romanii sunt (statistic vorbind) favorabili sau nefavorabili acestui flux migrator. De fapt cei care au gandit chestionarul au deviat atentia de la problema centrala la una secundara, de la perspectiva ca Romania sa devina tara de destinatie a unui mare numar de imigranti la cea in care Romania - ca parte a UE - ar trebui sa gazduiasca un numar oarecare (relativ mic) de refugiati din alte tari europene prin sistemul cotelor, anuntaDeutsche Welle.

Poluare cu insecticide si mercur langa Salina Turda. Argintul viu din ficatul Turzii. Am sapat in pamant si, in 30 de secunde, am dat de mercur. Zeci de tone sunt ingropate langa Turda. Alte zeci de mii de tone de deseuri de DDT polueaza solul si apa in acelasi loc. Autoritatile stiu si tac malc. Banii turistilor adusi de Salina Turda sunt mai importanti. Moartea isi ascute coasa, incet. Cum vii dinspre Alba Iulia catre Cluj, cu cativa kilometri inainte de intrarea in Turda, imediat ce treci de intersectia cu Autostrada Transilvania, se face un drum la dreapta. Odata ce ai intrat pe el, tot pe mana dreapta, retina ti-e zgariata de mormane uriase de moloz. Fiare nu mai sunt, ca tiganii "magneti" au avut grija sa "ecologizeze", partial, zona. Candva, nu mai demult cu un sfert de veac in urma, zeci de mii de oameni din localitatile dn jur, veneau sa munceasca pe platforma industriala a Turzii. Din fabricile si uzinele de chimicale, sticla, caramida etc s-a ales, la propriu, praful si pulberea. Astazi, la Turda, doar sectorul turistic mai functioneaza, gratie salinei omonime. Atat doar ca, un pericol urias pandeste sub pamant. Au ramas in urma, o cantitate incalculabila de deseuri chimice, in special de la fosta Uzina Chimica Turda (UCT), informeazaEVZ.

Secretele "spionilor" din Batalionul 404, experti in parasutism si in arta camuflarii. Putini sunt barbatii cu stagiul militar satisfacut care sa nu fi auzit in timpul armatei de "spionii de la Buzau", "comandourile lui Trutulescu" sau parasutistii de la cercetare - diversiune, care se strecurau in unitatile militare pentru a le vana vulnerabilitatile. Acestia au facut parte din temutul Batalion 404 Cercetare, trupe de elita ale armatei, antrenate sa culeaga informatii din spatele liniei frontului. Batalionul 404 Cercetare, cu baza in microgarnizoana de la marginea parcului Crang, din municipiul Buzau, are o istorie de jumatate de secol, foarte bogata in episoade si intamplari produse atat la antrenamente, cat si in misiuni, cum au fost cele de la Revolutie si mineriade. Toate acestea se regasesc in cartea "Batalionul 404 Cercetare - Istoria unor invingatori", scrisa de generalul de brigada (r) Dumitru Miu, fost cadru al unitatii de elita, scrieAdevarul.