Ce trebuie sa faca un politician pentru a avea vila

Potrivit legii votate ieri, chiriasii au drept de preemptiune. Asta inseamna ca RAAPPS le va acorda un termen de 15 zile sa raspunda daca vor sa cumpere vila, inainte sa se adreseze unui alt cumparator. Deputatii au votat, totusi, un amendament potrivit caruia vanzarea prin negociere directa nu se poate face la un pret sub valoarea pietei, stabilit de un evaluator independent.

Vanzarea unei vile se face cu plata unui avans minim de 30% din pretul imobilului si a unor rate lunare esalonate pe o perioada de maximum doi ani. Cheltuielile ocazionate de organizarea si desfasurarea procedurilor de vanzare a imobilelor, inclusiv publicitatea si intocmirea raportului de evaluare, precum si sumele reprezentand contravaloarea lucrarilor de investitii efectuate, sunt suportate de Protocolul de Stat.

Prin licitatie vor fi vandute doar vilele neocupate sau cele pe care chiriasii nu le vor cumpara. In cazul in care, la cea de-a treia licitatie, nu se inregistreaza o oferta care valoric reprezinta cel putin pretul de pornire, se organizeaza o noua licitatie, la care RAAPPS poate stabili diminuarea pretului de pornire cu 20%.

Evenimentul Zilei

Cativa beneficiari

Mircea Geoana, Serban Mihailescu, Vasile Dincu, fostul procuror general al Romaniei Tanase Joita sint doar citeva nume de demnitari care beneficiaza din plin de legea votata ieri in Camera Deputatilor. Desi in mod normal acestia nu ar mai fi trebuit sa beneficieze de o casa de protocol de la RA-APPS, au reusit sa-si prelungeasca contractele de inchiriere si dupa incetarea mandatului. Contracte cu chirii situate mult sub pretul pietei: Geoana plateste doar 660 de lei lunar, iar Serban Mihailescu, ceva mai mult de 10 milioane de lei vechi.

Dupa ce legea va fi promulgata de Basescu, acestia isi vor putea cumpara linistiti locuintele de la RA-APPS, prin incredintare directa, fara licitatie. De lege vor profita si persoanele juridice care ocupa aceste spatii in prezent, un astfel de exemplu fiind una dintre firmele controlate de consilierul politic al premierului Tariceanu, Dan Andronic. Actualii demnitari care beneficiaza de locuinte de protocol nu le vor putea cumpara, sustin oficialii RA-APPS.

Colectia de case de la stat nu se rezuma aici. Mircea Geoana a fost chirias de lux pe parcursul intregii sale cariere politice. Pe vremea cind era ambasador in SUA, Geoana a dorit sa locuiasca neaparat in vila luxoasa a ultimului sah al Iranului, Reza Pahlavi, pentru care chiria platita de statul roman se ridica la aproximativ 10.000 de dolari pe luna. Cind a revenit in Romania, Geoana a solicitat vila din Pangratti unde locuise fostul presedinte Emil Constantinescu.

Adrian Nastase i-a aprobat cererea, desi vila respectiva era rezervata de RA-APPS pentru sefii statului, el indicind faptul ca era la vremea respectiva presedinte al OSCE. Surse din fostul guvern al PSD sustin ca timp de trei ani familia Geoana nu a platit in Pangratti nici chirie, nici cheltuielile de intretinere, datoriile fiind „trecute cu vederea“ de Serban Mihailescu, seful de atunci al RA-APPS, in calitatea sa de secretar general al Guvernului.

Cotidianul

Fara licitatie

Deputaţilor a adoptat, ieri, proiectul de lege privind vânzarea imobilelor din patrimoniul RAAPPS într-o formă diferită faţă de solicitarea şefului statului, care susţinea că achiziţionarea caselor trebuie făcută doar prin licitaţie. Aleşii nu au ţinut cont de cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu, trimisă încă din vară, când actul normativ primise votul favorabil al Senatului.

Acesta atrăgea atunci atenţia că „licitaţia trebuie să rămână singura metodă de înstrăinare a bunurilor imobile respective, deoarece reprezintă o puternică garanţie anticorupţie şi singura cale de acces a publicului la cumpărarea acelor imobile”.

Gandul

Antecedente

Demnitarii romani au fost implicati in scandaluri imobiliare inca de la inceputul anilor ‘90. Presa a vorbit de multe ori despre ele, s-au facut si anchete, insa nimeni n-a fost tras la raspundere. Primul mare scandal imobiliar a fost dosarul "Apartamentul". In perioada 1990-1994, presa a semnalat faptul ca sute de demnitari si-au cumparat ilegal locuintele de serviciu. Lucru confirmat de anchetatori, dar ramas fara consecinte juridice. Un alt mare scandal a fost provocat de asa-numitul Raport Stan, sef al Corpului de control pe timpul Guvernului Ciorbea.

Romania Libera