Cercetarii americani au reusit sa readuca la viata inima unui soarece mort, anunta siteul stiinta.info. Ei sper ca procedura sa poata fi aplicata cu success si la oameni, in asa fel incat transplantul de inima sa se realizeze nu cu inimi artificiale, ci cu inimi umane ale pacientilor decedati. Studiul a fost realizat de catre Doris Taylor de la Universitatea din Minnesota, Statele Unite, si a aparut in revista Nature Medicine.

Taylor si colegii ei au colectat in primul rand o inima de soarece mort. Apoi au folosit un proces special in care au indepartat o parte din celulele moarte ale inimii, lasand intacta structura colagenica.

In acelasi timp, cercetatorii au colectat celule de inima de la soareci nou-nascuti, pe care le-au injectat apoi in inima soarecelui mort. Dupa aceea, noile celule ale inimii au fost lasate sa creasca intr-o cultura speciala, in noua lor inima. Dupa patru zile, inima soarecelui mort a inceput sa bata din nou...

Cercetatorii au folosit un pacemaker pentru a coordona bataile inimii. in plus, au legat inima intr-un circuit fluidic, sa arate ca intr-adevar inima astfel readusa la viata este capabila sa pompeze sange. Dupa inca patru zile, inima a fost intr-adevar capabil sa pompeze fluidul.

Dezbate pe stiinta.info

VIDEO cu inima soarecului care bate din nou