Judecatorii Curtii Constitutionale (CCR) au decis joi, cu majoritate de voturi, ca presedintele Romaniei poate refuza, „o singura data, motivat”, propunerea primului-ministru de numire a unei persoane in functia vacanta de ministru. Instanta suprema din stat a solutionat astfel sesizarea Guvernului, care a considerat ca seful statului si-a depasit atributiile constitutionale prin refuzul de a semna numirea senatorului PNL Norica Nicolai in functia de ministru al Justitiei. Judecatorii au mai decis joi ca primul-ministru „este obligat sa propuna o alta persoana”.

Cotidianul

In aceste conditii, daca premierul Tariceanu o vrea neaparat pe Norica Nicolai la Justitie, nu mai are alta solutie decat sa obtina girul parlamentului, asa cum i-a cerut Basescu. Acest lucru ar presupune insa o restructurare guvernamentala, exclusa, cel putin pana acum, de liberali. Subiectul a aparut si in discutiile Basescu-Tariceanu dupa respingerea Noricai Nicolai.

Cazuri similare, solutii diferite

Solutia judecatorilor in cazul Nicolai contrazice insa decizia luata in aprilie 2007 in situatia similara a lui Adrian Cioroianu. Cu toate ca ambii au fost respinsi motivat de Basescu, judecatorii au subliniat, in cazul lui Cioroianu, ca „presedintele nu are drept de veto fata de propunerea primului-ministru, ci are dreptul de a verifica corespunderea pentru functie a candidatului si poate cere primuluiministru o alta propunere de candidat“. In cazul Noricai Nicolai insa, pe langa atributul verificarii, judecatorii ii dau, practic, sefului statului dreptul de veto cel putin pentru un ministeriabil. Astfel, premierul este obligat in aceste conditii sa propuna un alt candidat.

Evenimentul Zilei

Liberalii, luati prin surprindere, au avansat diferite ipoteze, luand in discutie inclusiv daca mai trebuie sau nu sa functioneze Curtea. Senatorul PNL Radu Stroe a mers pana la a pune in discutie necesitatea existentei si functionarii CC. "Din nou Curtea Constitutionala citeste legea intr-un mod special, in favoarea securistilor si a lui Traian Basescu. Este pacat ca oamenii astia isi pateaza obrazul. (...) Trebuie sa ne gandim bine daca trebuie sa mai functioneze aceasta institutie", a declarat Stroe.

Potrivit profesorului de drept constitutional Ioan Stanomir, decizia Curtii in cazul Nicolai a clarificat relatiile dintre presedinte si premier, subliniind dreptul sefului statului de a interveni in numirea ministrilor.

Romania libera

Decizia de ieri ii obliga pe liderii PNL, in frunte cu Tariceanu, sa gaseasca un nou candidat la sefia Justitiei. Unul dintre numele vehiculate era cel al lui Aurel Ciobanu-Dordea, fost negociator-sef in relatia cu UE. Miza este foarte mare, pentru ca ministrul Justitiei este cel care face propunerea de procuror-general si procuror-sef al DNA, chiar daca presedintele este cel care are cuvantul decisiv.

PSD: Romania a devenit republica prezidentiala

Pentru pesedisti, decizia Curtii a condus, practic, la transformarea Romaniei in republica prezidentiala, dupa cum a sustinut secretarul general Titus Corlatean: „Curtea a devenit prizoniera unei batalii politice la nivel inalt in Romania si indeplineste in prezent o functie pe care nu a avut-o si nu are cum sa o aiba: aceea de a legifera, de a adauga la Constitutie. Prin aceasta decizie, statul roman devine, o republica prezidentiala, in care presedintele decide tot si acumuleaza puterea absoluta”. Restul partidelor au interpretat diferit decizia: PC si PD-L i-au cerut lui Tariceanu sa faca o alta nominalizarea, UDMR si PRM s-au aratat nedumerite de contradictiile din aceasta hotarare.

Gandul

“Subiectul Norica Nicolai, inchis”

Presedintele Basescu nu considera o victorie decizia Curtii in cazul Nicolai, apreciind ca aceasta arata incapacitatea unei colabo­­rari ins­ti­tutionale. “Pentru mine, subiectul Norica Nicolai e inchis”, a de­cla­rat aseara seful sta­­tu­lui, la TVR, aver­tizandu-l pe pre­mierul Tariceanu ca “trebuie sa-si asume neconsul­ta­rea” in cazul unei noi no­mi­na­li­zari la Jus­titie. “Colaborarea ins­ti­tu­ti­o­na­la este obligatorie si a­s­tept sa se intample acest lucru. Cred ca este timpul sa in­te­lea­ga (Ta­ri­cea­nu – n.r.) res­pon­sa­bi­litatea pe care o are. Ambitia nu func­ti­o­nea­za in loc de Cons­ti­tu­tie”, a spus Basescu.

Jurnalul National