Mai zambitor ca niciodata, cu nepotelul de mina, asa si-a facut aparitia Ristea Priboi, luni seara, la meciul demonstrativ al celebrei trupe de baschet Harlem Globetrotters. Dupa ce mai bine trei ani atit procurorii, cit si colegii de partid il dadusera disparut prin tari indepartate, de exemplu Dubai sau Liban, acum este cert: Ristea Priboi s-a intors.

Omul de incredere al fostului premier Adrian Nastase a parasit Romania in 2005, imediat dupa alegeri, ulterior fiind pus sub urmarire penala in dosarul Matusa Tamara si intr-un alt caz in care era acuzat ca ar fi sprijinit afacerile ilegale ale omului de afaceri Genica Boerica.

Luni seara, Priboi a stat sub nasul mai multor politicieni si oameni de afaceri veniti si ei la meci: ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, Norica Nicolai si Dorin Marian, ministrul Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely, sau Ion Tiriac. El a avut locuri chiar mai bune decit acestia: la doar trei rinduri de teren.

Majoritatii pesedistilor contactati ieri de Cotidianul nu le venea sa creada ca Priboi s-a intors acasa. Vicepresedintele Victor Ponta, care a asistat cu baietelul sau la meci, spune ca nu l-a zarit deloc pe fostul ofiter de informatii externe. Asta chiar daca Ponta a trecut pe linga locul din care Priboi a savurat spectacolul. „Nu l-am vazut. Eram cu baiatul meu“, ne-a declarat acesta. Nici strategul PSD, Viorel Hrebenciuc, nu stia nimic despre intoarcerea lui Priboi in Romania. Si se pare ca nici nu e foarte dornic sa auda: „De ce ma intrebati pe mine de Priboi? Nu stiti ca era dusmanul meu?“.

La fel de mirata, vicepresedintele PSD Rodica Nassar ne-a declarat ca isi credea inca plecat fostul coleg de Parlament. „Stiam ca este la Beirut, in Liban. Nu am insa nici o informatie despre el.“ Aceeasi reactie si din partea fostului secretar general al guvernului Nastase, Eugen Bejinariu: „E plecat din tara, de unde sa stiu eu unde este?“.

Dintre toti pesedistii insa, cel mai neplacut surprins de vestea reaparitiei lui Ristea Priboi este chiar fostul premier Adrian Nastase. Asta in conditiile in care Priboi a fost considerat intotdeauna unul dintre oamenii sai de incredere. „Nu am mai vorbit cu domnul Priboi de ani de zile. Nu am nici un numar de telefon al lui. Ca sa spun sincer, nici nu mai vreau sa fiu implicat din nou in vreo poveste legata de domnul Priboi“, ne-a declarat fostul premier.

Potrivit informatiilor publicate in presa, Ristea Priboi este nasul unuia dintre copiii familiei Nastase. Surse din cadrul PSD pun raceala relatiilor dintre cei doi pe seama aceleiasi Matusi Tamara. Mai exact pe seama dosarului de la DNA „mostenit“ de Nastase.

Dar cine este Ristea Priboi si de ce se feresc liderii PSD, in frunte cu fostul sau aliat numarul unu - Adrian Nastase -, de el? Absolvent al Scolii de Securitate de la Baneasa inainte de 1990, Priboi a fost incadrat ca ofiter la Directia de Informatii Externe, adica in bratul extern al Securitatii, acolo unde a ajuns adjunct al departamentului care se ocupa de postul de radio Europa Libera, fiind colaborator apropiat al generalului Plesita.

Ristea Priboi s-a aflat in DIE in perioada in care institutia a organizat atentatul cu bomba de la sediul din München al Europei Libere, comis de Carlos Sacalul, dar a negat ca ar fi avut vreo legatura cu acest eveniment. Dupa 1990 a ramas in SIE, iar din 1995, Adrian Nastase il ia sub aripa sa la Camera Deputatilor, unde ocupa postul de consilier personal. In 2000, Ristea Priboi devine deputat PSD.

Mai mult, Nastase a incercat sa-l impuna in fruntea Comisiei parlamentare pentru controlul SIE. Incercare ratata, Priboi fiind nevoit sa renunte la functie dupa ce presa a

dezvaluit ca a fost implicat in actiunile represive intreprinse de fosta Securitate impotriva postului de radio Europa Libera.

In presa s-a speculat foarte mult pe seama legaturii dintre Nastase si Priboi, suspectindu-se ca relatia dintre acestia, care dateaza dinainte de 1989, ar fi fost una profesionala. Deocamdata, singurul dosar in care numele celor doi apar in clar este cel cunoscut in presa drept dosarul Matusa Tamara.

Acesta este, de altfel, si singurul dosar in care Priboi mai este cercetat de DNA. „Se continua urmarirea penala fata de Ristea Priboi pentru complicitate la luare si dare de mita. Mentionam ca nu a fost dat in urmarire nationala sau internationala“, precizeaza Biroul de Presa al DNA. Surse judiciare afirma ca Priboi a primit mai multe citatii de la DNA pentru a lua la cunostinta invinuirile care i se aduc, dar ca acesta nu a fost gasit, deci nu a fost la nici o audiere.

Cotidianul