Soferul Daciei 1310 care a fost „sifonata“ duminica-seara de Volkswagenul Golf condus de presedintele Traian Basescu este angajat al Serviciului Roman de Informatii. Asa sustin surse din Ministerul Internelor care au precizat, ieri, ca Alexandru Catana, in varsta de 53 de ani, lucreaza la o unitate a SRI din comuna ilfoveana Domnesti.

Pe de alta parte, un prim-inventar al pagubelor provocate de seful statului arata ca valoarea acestora se ridica la aproximativ 1.000 de euro, cea mai serios avariata dintre cele trei masini implicate in accidentul de pe Bulevardul Regina Elisabeta fiind chiar cea a lui Traian Basescu. Autoturismul este insa inregistrat la Serviciul de Protectie si Paza (SPP), iar daunele vor fi suportate de firma de asigurari cu care aceasta institutie are contract.

Ieri, politistul care i-a intocmit presedintelui procesul-verbal de constatare a accidentului si, mai mult, l-a pus sa sufle in alcooltest si i-a incasat amenda contraventionala a povestit pentru EVZ cum au decurs cele circa 20 de minute petrecute cu seful statului la Biroul de Accidente Usoare din Candiano Popescu.

„E natural si in viata publica“

Inspectorul principal Daniel Pistea se poate lauda, de acum, cu o experienta singulara, care, cu siguranta, spun sefii lui, va da greutate CV-ului sau: este primul politist din Romania care sanctioneaza un sef de stat.

„A fost relativ simplu. Aseara (duminica) m-am intalnit cu o persoana despre care nu stiam cum va reactiona. Insa e natural chiar si in spatiul public, iar stilul sau colocvial destinde orice atmosfera. Ce s-a intamplat aseara (duminica) este, in fapt, o situatie normala, iar gestul sau de a veni la politie imediat sa declare accidentul nu cred ca face parte dintr-o consiliere de imagine“, a precizat Pistea.

Politistul ne-a mai spus ca, desi a incheiat procese-verbale pentru zeci de persoane publice, duminica seara a fost impresionat de faptul ca presedintele Basescu s-a comportat ca un om obisnuit.

„M-a impresionat ca este natural. Nu pot spune acelasi lucru si despre alte personalitati publice, care arata si se comporta extraordinar intr-o emisiune TV, insa cand apar situatii de acest gen se schimba radical“, a adaugat inspectorul. Odata intrat in cladirea de pe Strada Candiano Popescu, presedintele nu a fost nevoit sa stea in sala de asteptare pentru simplul fapt ca era duminica, singura zi mai lejera la Accidente Usoare. In biroul de doar cativa metri patrati, seful statului i-a explicat cu calm inspectorului Pistea cum s-a intamplat „grozavia“.

„Si-a dat seama ca nu are suficient timp pentru a evita complet tamponarea, insa a incercat sa faca asta si a tras stanga de volan. A fost la un pas sa reuseasca, dar a acrosat, cu partea din dreapta, spatele autoturismului Dacia 1310, care, in urma impactului, a intrat, la randul sau, intr-un Logan“, a rezumat politistul descrierea facuta de Basescu.

Volkswagenul prezidential „a iesit“ cel mai „sifonat“: bara din fata, aripa din dreapta fata si farul din dreapta sparte. „Dacia 1310 a avut ambele bare de protectie usor avariate, iar Loganul a scapat cel mai «usor», bara de protectie a acestuia fiind insesizabil lovita“, a completat politistul care a facut constatarea.

Evenimentul Zilei