Fostul proprietar al Rafo Onesti, Corneliu Iacobov, si fostul administrator al rafinariei, Toader Gaureanu, au fost achitati, ieri, de judecatorii Tribunalului Bucuresti, in dosarul in care sunt acuzati ca ar fi prejudiciat societatea cu peste 24 de milioane de lei, prin abuz in serviciu si spalare de bani.

La capatul unui proces care a durat aproape doi ani si jumatate, instanta a hotarat ca o parte dintre faptele descrise in dosar ca abuz in serviciu nu ar fi de fapt prevazute de legea penala si, in consecinta, nici spalarea de bani nu ar fi existat. Dosarul lui Iacobov urmeaza sa fie trimis la Curtea de Apel Bucuresti, care va relua procesul dupa ce procurorii au facut recurs.

Miliarde furate in numai 10 zile

Procurorii Parchetului General i-au trimis in judecata, in noiembrie 2005, pe Corneliu Iacobov, Toader Gaureanu si pe doi fosti directori din cadrul SC Rafo, Marin Marin si Liliana Luchian, sub acuzatiile de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, abuz in serviciu si spalare de bani.

Potrivit anchetatorilor, cei patru inculpati ar fi pus la cale, in ianuarie 2003, o schema de fraudare a Rafinariei Rafo Onesti, prin care, in decurs de numai 10 zile, ar fi reusit sa pagubeasca societatea cu aproape 243 de miliarde de lei vechi. Astfel, la acel moment, SC Rafo SA era actionar principal si detinea 42,6% din SC Electrocarbon SA Slatina, o fabrica de electrozi pentru sudura.

Acest pachet de actiuni, care valora 8,5 milioane de lei, a fost depus drept garantie la un contract de vanzare-cumparare de produse petroliere, in valoare de numai 2,7 milioane de lei, incheiat de Rafo cu SC Metaleuroest SA din Campina. Acest contract nu a fost respectat insa de rafinaria controlata de Iacobov, astfel ca SC Metaleuroest a preluat actiunile SC Electrocarbon. Aceasta pierdere ar fi fost intentionata, sustin procurorii.

Evenimentul Zilei