Amiralul dr. Gheorghe Marin, sef al Statului Major General (SMG), a lipsit, ieri, nemotivat, de la reuniunea Comitetului Militar al NATO.

Potrivit unui comunicat al SMG, amiralul Marin se afla in perioada 14 - 16 mai la Bruxelles, pentru a participa la aceasta importanta reuniune. Ieri insa, cel putin pana la ora pranzului, amiralul Marin nu-si facuse aparitia la Comitetul Militar al NATO.

Pentru ca locul Romaniei sa nu fie gol si situatia sa nu fie prea jenanta pentru tara noastra, pe scaunul sefului SMG a stat generalul Sorin Ioan, seful Reprezentantei Militare a Romaniei la NATO si UE, care lucreaza permanent la Bruxelles.

Situatie jenanta

Absenta amiralului Marin a fost remarcata, pentru ca din Comitetul Militar al NATO fac parte sefii Apararii (sefii Statelor Majore Generale) din toate tarile aliate, iar asemenea reuniuni se desfasoara la Bruxelles doar de trei ori pe an. In schimb, reprezentantii militari se intalnesc in fiecare saptamana, astfel ca generalul Ioan e foarte cunoscut la Bruxelles si nu poate fi confundat in niciun caz cu amiralul Marin.

Comitetul Militar al NATO avea pe ordinea de zi analizarea operatiilor si misiunilor care se desfasoara sub egida Aliantei, precum si relatiile cu statele partenere. Comitetul Militar este cel mai inalt for al NATO, destinat sa asiste si sa consilieze organismele de conducere politico-militare ale Aliantei: Consiliul Nord-Atlantic.

Comitetul Militar stabileste dispozitii si pentru comandantii strategici (comandantul suprem al Fortelor Aliate din Europa si comandantul Comandamentului pentru Transformare), ai caror reprezentanti iau parte la sedintele Comitetului Militar.

Integral in Adevarul