Animalele ar putea fi relocate in alte tari carpatice din cauza ca numarul exemplarelor a depasit norma de inmultire pe an.

Turismul haotic si distrugerea padurilor au facut ca habitate intregi ale ursilor sa fie distruse, sustine Ministerul Mediului. Astfel ca autoritatile romane vor sa impuna o serie de restrictii pentru a limita distrugerea padurilor, dar cauta si solutii pentru starea deja existenta.

„Orasele de la munte se extind haotic, iar industria la fel, ceea ce afecteaza habitatele ursilor, care sunt din ce in ce mai multi. Un exemplu concret sunt ursii care au ajuns sa coboare in orase si sate pentru ca omul a intrat prea mult in padure”, a declarat joi Attila Korodi, ministrul mediului. El a spus ca astfel se creeaza fenomenul de antropizare a ursului, adica obisnuinta cu hrana omului.

Specialistii spun ca asta inseamna, de fapt, semnarea condamnarii la moarte a ursului brun. In America de Nord, de exemplu, este interzisa hranirea lor sub orice forma. Pe de alta parte, Korodi a explicat ca ursul brun s-a inmultit prea mult, astfel ca o parte dintre ursi ar putea fi relocati in tari carpatice, cum ar fi Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Ucraina si Serbia.

Integral in Cotidianul