Reporter: Esti o scirba uneori, esti ingimfata, esti cu nasul pe sus, esti sotia lui Claudiu, esti tradatoarea lui Basescu, n-ai studii de politologie, esti mica de statura, esti incruntata, esti femeie. Pe scurt, ai toate defectele de pe lume. Un loc in Parlament, asta-i miza vietii tale?

Adriana Saftoiu: Miza mea e copilul meu. Sa il ajut sa creasca frumos, sa stie ca in fiecare om e ceva bun si daca va sti sa exploateze partea buna va fi mult mai cistigat, sa afle, de exemplu, ca sarcasmul e o forma de autoprotectie, dar nu mai mult decit atit. Parlamentul nu e o miza, e o optiune. Am ales intre a constata si a face. Adica, sintem multi care de pe margine constatam ca politica e o mocirla. Cred ca se poate face politica si altfel decit am vazut si am fost obisnuiti. Dar ramine de vazut ce iese.

Rep.: Vrei acum, inseamna ca intotdeauna ti-ai dorit politica de rangul intii. E frustrant sa fii „in spate“?

A.S.: Tie nu ti-e greu sa le stii pe toate, cum ar fi ce mi-am dorit eu intotdeauna? Intotdeauna mi-am dorit sa fie doar toamna, sa ploua si parintii mei sa fie vesnici. Cred ca te dezamagesc ca nu intotdeauna am fost pasionata de politica. Iar „in spate“… e o scoala foarte buna. Important e sa nu uiti si sa nu te lasi amagit ca tie nu ti se poate intimpla.

„Se spune ca un om intreg la minte nu opteaza pentru politica. Cine stie?“

Rep.: Faci politica numai la ambitie? Las’ ca-i arata ea, Saftoaica, lui Basescu, de ce e in stare?

A.S.: Ambitia nu e un defect, incapatinarea si prostia combinate dau un cocktail periculos.

Rep.: Ai cunoscut mirlania, murdaria, jevrosenia, mahalaua politica din interior. Unde ti-e logica?

A.S.: Se spune ca un om intreg la minte nu opteaza pentru politica. Cine stie? Acum am ocazia sa constat daca e adevarata teoria. Practica e totusi relevanta si pina nu dai singur cu capul de zid tot degeaba ti se spune sa te feresti. Eu cred insa ca politica poate sa devina si un loc de munca onorabil, ca sint foarte multe motive sa dispretuiesti politicieni, dar tot atit de multe sa apreciezi munca unora. Cu siguranta, partidele ne dau suficiente motive sa fim „scirbiti“, dar prefer varianta asta decit pe cea a partidului unic.

Ca la manualul de Istoria doctrinelor cu Saftoiu

Rep.: L-ai urmat ani in sir pe Basescu, pornit dintr-un partid de stinga. Acum tu optezi pentru unul de dreapta. Cind ti-ai inhibat credinta adevarata?

A.S.: Ai sentimentul ca partidele se mai definesc prin doctrina?! Deciziile, oamenii, caracterele, averile politicienilor sint doctrinele partidelor. Deciziile politice provoaca o mare aglomerare pe partea stinga. Poti fi de dreapta cind optezi excesiv de des si mult pentru masuri de tipul „plasa de siguranta“?! Despre credinta? Sint citeva principii in care am crezut si la care nu am renuntat, indiferent de cadrul in care am evoluat. Pina in veacul al XVII-lea se considerase mereu ca diversitatea este pricina discordiei si framintarilor care duceau statele de ripa. Drept care se considerase mereu ca un stat sanatos presupune unanimitate. Dar chiar in acel veac s-a impus o conceptie opusa, si unanimitatea a fost cea care a devenit treptat suspecta. Iar civilizatia liberala, urmata de democratia liberala, au fost construite cu bucatica, bizuindu-se pe aceasta cotitura. Imperiile antichitatii, autocratiile, regimurile despotice sint stegarii unei viziuni monocrome a realitatii, in timp ce democratia este multicolora. Apoi, am inteles ca o societate axata pe economia de piata nu poate fi niciodata antidemocratica. Libertatea economica e cea care conduce la libertatea politica, iar libertatea economica presupune reunirea proprietatii particulare cu economia de piata si investitiile capitaliste.

Rep.: Cu vorbele astea, mai mult confuzionezi oamenii, ba consiliera, ba politician. Adriana va aduce inca un pic de confuzie in politica?

A.S.: Ramine de vazut. Oricum, cit timp unii vor ramine vigilenti, cum ai fi tu, confuzia va fi sanctionata.

„Sint din Dej. Candidez in Prahova“

Rep.: O aberatie. Candidezi in Prahova. N-ai nici o legatura cu locul. Esti la fel ca si ceilalti politicieni, dictati de centru…

A.S.: Sint nascuta la Dej si acolo am copilarit. Crezi cumva ca asta ma face sa stiu mai multe despre problemele locale ale acelui oras? Faptul ca te nasti intr-o casa unde exista biblioteca nu inseamna ca esti si cult. Ca sa afli care sint problemele unei zone – si pina la urma problemele romanilor sint cam aceleasi – si sa iti pese de oamenii de acolo nu trebuie sa ai buletinul in orasul respectiv, ci simt civic si responsabilitate.

Rep.: Ce greseli „Basescu“ nu vei face in munca ta politica?

A.S.: Mi-e la indemina sa raspund parafrazindu-l pe presedinte, care ne-a spus ca e perfect. Deci despre ce greseli vorbesti?

Rep.: Ce greseli „Tariceanu“ nu vei face in munca ta politica?

A.S.: Ma concentrez pe greselile mele. Imi e suficient daca invat ceva din ce am gresit eu.

Academia Catavencu