Roboteii PD-L

Rep.: De ce PD-L face compromisuri cu PRM? La ce-i foloseste?

T.S.: Nu avem nici un compromis politic cu PRM si nici nu vom avea.

Rep.: Nu va inspaiminta PD-L, partid de robotei, Boc, Stolo, Blaga? Aveti ce vorbi impreuna? In afara de Basescu, care va scoate la sprit, iesiti impreuna la un mic, la o bere, la un somonel sau la un vin alb din 1938?

T.S.: Ne simtim bine impreuna si ne intilnim saptaminal. Din cind in cind, ne intilnim si in alta ambianta, cum este cea descrisa de dvs.

Rep.: Nu va sperie ca, daca picati pe bec, Basescu va dizgratiaza? Blaga, cum n-a cistigat, cum a fost dat la fund de Basescu.

T.S.: Esential este ce se intimpla cu partidul din care faci parte, daca progreseaza sau nu. Daca reusesti sa contribui la performanta partidului – atunci iti faci bine datoria, iar Blaga si-a facut datoria fata de PD-L.

Eternul Stolo. Now made by Base

Reporter: Nu v-ati saturat sa fiti supa reincalzita de premier a tuturor? De la Iliescu la Basescu.

Theodor Stolojan: Faptul ca, din cind in cind, un om politic sau altul se gindeste la mine ca la un potential premier este judecata fiecaruia. Nu este rezultatul solicitarii mele. Va reamintesc ca in septembrie 1991 nu eu am cerut sa fiu premier, avind cu totul alte planuri. Liderii politici de atunci au avut initiativa ca eu sa preiau conducerea Guvernului dupa plecarea Guvernului Roman. In cele 400 de zile de guvernare, in conditii dificile, am reusit sa cistig increderea si respectul oamenilor. Ele rezista in timp. Intre timp, intrind in politica, am demonstrat ca pot obtine si in acest domeniu rezultate: PNL a ajus la guvernare si datorita muncii mele ca presedinte al PNL si co-fondator al Aliantei D.A., iar ca presedinte al PD-L, ne-am calificat la europarlamentare cu un scor bun.

Rep.: Unde mai e personalitatea Terminator-ului, Robocop-ului Stolo?

T.S.: Stiu ca sint apelat de multe ori in acest fel in mass-media si ii percep mai degraba conotatiile pozitive. In orice job as fi, ramin la convingerea ca este nevoie sa iei decizii fundamentate pe realitate si nu pe emotii de moment, sa nu sacrifici interesele pe termen lung in avantajul celor pe termen scurt, sa-ti respecti principiile care te ghideaza in actiunile tale si sa respecti oamenii. Sint convins ca acest mod de gindire isi va face tot mai mult loc si in politica romaneasca, unde improvizatiile joaca inca un rol prea mare.

Mai bine premier decit parlamentar

Rep.: I-o fi venit greu lui Basescu ideea fixa sa va numeasca premier?

T.S.: Presedintele Basescu are atributia constitutionala de a desemna un premier care sa se prezinte in fata Parlamentului cu o echipa si cu un program pentru a primi votul de investitura. Pe cine va desemna presedintele premier ramine de vazut. Pina in prezent, nu am auzit ca presedintele tarii sa fi exprimat o optiune si nici nu ar putea sa o faca inainte de a se cunoaste rezultatul votului din 30 noiembrie 2008.

Rep.: O sa tradati sfintele idealuri de a fi parlamentar european. Sinteti ca toti ceilalti…

T.S.: Sint parlamentar european si imi dau toata silinta sa imi indeplinesc cit mai bine mandatul. Din pacate, mandatul nostru este foare scurt, chiar mai scurt cu sase luni decit al bulgarilor, deoarece Guvernul PNL, sustinut de PSD, a aminat alegerile pentru Parlamentul European. Asa cum deja am declarat, voi pleca din Parlamentul European daca voi lucra intr-o functie importanta in Executivul romanesc. Un astfel de motiv al plecarii este perfect inteles si acceptat in Parlamentul European. De exemplu, vicepresedintele Comisiei Europene, Fratini, a devenit ministrul Afacerilor Externe in Guvernul italian, iar euro-parlamentarul Stubb a devenit de curind ministrul Afacerilor Externe in Guvernul finlandez. Intodeauna interesul direct al tarii tale va predomina in asemenea situatii.

Academia Catavencu