Administratia presedintelui american Barack Obama a sugerat ca Statele Unite vor exercita presiuni asupra guvernului de la Ierusalim pentru a accepta formarea unui stat palestinian. Totusi, oficiali americani au minimalizat posiblitatea unei confruntari intre Barack Obama si premierul Benjamin Netanyahu la intalnirea de luni dintre cei doi. "Presedintele nu crede ca lucrurile merg intr-o directie proasta", a declarat un consilier al lui Obama, intrebat despre refuzul guvernului lui Netanyahu de a accepta ideea celor doua state pentru solutionarea conflictului din Orientul Mijlociu. Oficiali din administratie au declarat ca Obama va sustine acest punct de vedere in discutiile cu Netanyahu destinate relansarii negocierilor din procesul de pace. "Doua state unul langa altul, care traiesc in pace si securitate - cred ca vor discuta despre aceasta si este o chestiune la care vor lucra in continuare", a precizat oficialul american. Obama, care a promis ca va face din procesul de pace israeliano-palestinian o prioritate a politicii sale, va sublinia opozitia Statelor Unite si fata de continuarea procesului de colonizare in Cisiordania ocupata, relateaza Reuters.

Peste 100.000 de turci s-au strans duminica pe strazile din Ankara si au cerut demisia premierului Tayyip Erdogan din cauza ca incalca in mod voit principiile care dureaza de secole in aceasta tara. Acestia au manifestat si in favoarea laicitatii si sustinerea Republicii ca forma de organizare in Turcia, guvernata in ultimii sase ani de un partid cu origini islamiste. Protestatarii si-au exprimat nemultumirea si fata de modul in care guvernul gestioneaza criza economica si de cresterea numarului somerilor. Manifestatia a fost organizata de Asociatia pentru gandirea kemalista, o organizatie care apara mostenirea lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul statului turc modern si laic, scrie AFP.

Elvetienii au aprobat duminica, prin referendum, introducerea pasapoartelor biometrice, ceruta de acordurile Schengen privind libera circulatie, la care aceasta tara a aderat in decembrie. Potrivit rezultatelor oficiale, 50,14% din populatie s-a pronuntat in favoarea legii ce introduce documentul cu cip, cu 5.505 cetateni mai multi decat cei care au votat impotriva, scrie AFP. Elvetia are la dispozitie pana la 1 martie 2010 pentru a trece la noile pasapoarte si a se conforma acordurilor Schengen, spatiu de 25 de tari in interiorul caruia sunt abolite controalele de identitate. Elvetienii nu erau prea incantati de perspectiva pasaportului biometric, asa cum dovedeste rezultatul foarte strans, dar pana la urma au fost mai numerosi cei care au optat pentru a putea continua sa calatoreasca liber, inclusiv in Statele Unite.

Un exercitiu de alerta in caz de explozie terorista s-a derulat duminica la New York in zona Ground Zero, in zona unde s-au produs atentatele de la 11 septembrie 2001. Potrivit scenariului, mai multe bombe au explodat la ora locala intr-un tunel care a fost umplut de fum pentru a simula conditiile reale ale unei explozii. Trenul vizat de explozie transporta circa 700 de persoane. Exercitiul, simuleaza consecintele exploziei simultane a doua bombe intr-un tren al liniei feroviare PATH, care pleaca de la locul unde se aflau turnurile gemene din Manhattan. Intreg cartierul a fost inconjurat de politie, iar populatia a fost avertizata inca din urma cu cateva zile, relateaza AP.

Politia mexicana a anuntat ca membrii unui cartel al drogurilor sunt suspectati ca au pus la cale evadarea a 60 de prizonieri dintr-o inchisoare din Zacatecas, in nordul statului, sambata. Evadarea de proportii, reprezinta o lovitura pentru administratia presedintelui Felipe Calderon, care a anuntat arestarea a mii de traficanti de droguri in ultimii doi ani, ca dovada a faptului ca grupurile de crima organizata se afla in defensiva, BBC News.