Basescu, dezamagit de el insusi Traian Basescu le-a spus romanilor veniti aseara la Ambasada din Paris ca stie ca le-a tradat principiile prin infratirea PD-L-ului cu PSD: „Multi dintre dumneavoastra ati sustinut o alta solutie decat cea de stanga. Cred ca, prin solutia politica pe care am gasit-o in luna decembrie, pe multi dintre dumneavoastra v-am dezamagit. Sa stiti ca m-am dezamagit si pe mine”. Cu toate acestea, el a adaugat ca, la momentul respectiv, nu a avut alta solutie: „As fi putut fi un presedinte care sa-si arunce tara in instabilitate politica pentru a-si respecta niste crezuri. Am preferat sa sacrific crezurile mele decat sa sacrific Romania. Pentru asta pot fi judecat, pot fi apreciat, dar important este ca Romania sa aiba stabilitate”. Explicatia presedintelui nu a parut, totusi, sa-i multumeasca pe unii dintre romanii stransi la ambasada, astfel ca o doamna in varsta i-a reprosat aducerea la putere a „pesedistilor”. Basescu i-a raspuns imediat: „Doamna, va rog sa ma credeti ca, daca as fi putut, as fi adus pe toata lumea la guvernare”, scrie Gandul.

Oamenii din umbra candidatilor la Presedintie Le scriu discursurile, ii invata cand sa fie nervosi si cand sa apeleze la registrul emotional. In spatele fiecarui candidat se ascunde o armata de consilieri de imagine. Printre oamenii pe care liderul PNL, Crin Antonescu, se bazeaza in batalia pentru Cotroceni se numara o serie de fosti apropiati ai lui Emil Constantinescu. Catalin Harnagea, numarul doi al campaniei prezidentiale din 1996 si, ulterior, director al SIE, se ocupa azi de logistica de campanie a liberalului Antonescu. Petru Berteanu si Alexandra Caracotti au fost intre 1996 si 2000 consilieri ai presedintelui Emil Constantinescu, iar acum se afla in stafful de campanie al lui Antonescu. Mircea Geoana, candidatul prezidential al PSD, a inceput deja alcatuirea echipei de campanie, adaugand la stafful de consilieri de la partid cativa fosti jurnalisti. Astfel, pe langa Dana Nica, aceea care coordoneaza echipa de consilieri personali si cea care stie intotdeauna unde este, ce face si cu cine se intalneste Mircea Geoana, respectiv pe langa Mara Stefan, consiliera de imagine, au fost cooptati in echipa: Andrei Postelnicu, fost jurnalist la „Evenimentul zilei“, dar si Alexandru Macoveiciuc, fost jurnalist la „Adevarul“. In urma cu o luna, la lansarea in cursa prezidentiala, consultantii Cornel Comsa si Victor Dumitriu au supravegheat atent discursul Principelui, insotiti de un alt sfatuitor al lui Oprescu, Adrian Thiess. Acesta a amenintat recent ca va demisiona din Primaria Capitalei, dar s-a razgandit si a anuntat ca nu i se va alatura lui Radu Duda. In plus, acesta are echipa sa de consilieri personali, gratie statutului sau de principe. Unul dintre acestia, Radu Ghica, a fost director de promovare la reteaua Mix Fm, patronata de baronul PNL de Brasov, Aristotel Cancescu, in timp ce asistenta personala a Principelui, Cristina Parii, a lucrat in trecut la Guvern, la Cancelaria premierului, scrie Cotidianul.

Analistii spun ca PDL moare odata cu Basescu Renuntarea lui Traian Basescu la o noua candidatura la Cotroceni ar fi inceputul sfarsitului pentru PDL, sustin analistii politici. Basescu insusi va fi un personaj politic terminat, adauga acestia. Daca Traian Basescu va renunta sa mai candideze pentru un nou mandat de presedinte, PDL se prabuseste, cred majoritatea comentatorilor politici contactati ieri de Cotidianul. Asta pentru ca ascensiunea democrat-liberalilor e direct legata de cea a lui Basescu. „PDL nu are alternativa la Traian Basescu. E cel mai personalizat partid din Romania, desi in campania pentru europarlamentare ei spun despre celelalte partide: «Noi avem program, ceilalti au doar mesaje anti-Basescu», fara Traian Basescu, acest partid se disperseaza“, sustine politologul Cristian Pirvulescu, citat de Cotidianul.

PNL ataca impozitul forfetar Liberalii vor depune doua propuneri legislative prin care vizeaza abrogarea masurilor fiscale prevazute de in ordonanta de rectificare bugetara, precum si marirea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie. „S-a luat decizia inaintarii proiectului liberal pentru reducerea taxelor si impozitelor, cuprinzand, pe de-o parte abrogarea impozitului forfetar, pe de alta parte introducerea unor reduceri de taxe, unor stimulente, facilitati de ordin fiscal adoptate deja in octombrie anul trecut de catre guvernul Tariceanu si abrogate ulterior de catre guvernul Boc“, a declarat ieri presedintele PNL, Crin Antonescu, relateaza EvZ.

Cine va fi comisarul european al Romaniei? Pentru prima data, Romania isi poate negocia din timp un portofoliu influent in Comisia Europeana. Jocurile politice virulente fac presedintia sa prefere un independent. Cei implicati in negocierile interne sustin la unison ca discutia privind nominalizarea unui comisar european de catre Romania este prematura inaintea datei de 7 iunie. Totusi, exista cativa posibili candidati cu sanse mai mari de a ajunge la Bruxelles intr-un astfel de post. Monica Macovei (PDL) si Adrian Severin (PSD) sunt adversari directi in aceasta confruntare. "Reducerea fondurilor a devenit un joc in Romania. Inclusiv Monica Macovei a inveninat Romania cu argumente neadevarate. (…) Calea spre sanctiuni este deschisa de lucrarea antiromaneasca a unor colegi din politica romaneasca, care gasesc la Bruxelles urechi dispuse sa-i asculte", a declarat Severin, cap de lista numarul 1 la europarlamentare pentru PSD, afirma Romania Libera.

Saftoiu, inlocuita de Camelia SpataruAdriana Saftoiu a fost inlocuita de la conducerea Departamentului de comunicare al PNL cu fostul purtator de cuvant al Guvernului Calin Popescu Tariceanu, Camelia Spataru. Fostul consilier prezidential Adriana Saftoiu urmeaza sa se ocupe de "constructia mesajelor" transmise de PNL, dar si de comunicare in campania prezidentiala a lui Antonescu. Secretarul general al PNL, Radu Stroe, a declarat ca Spataru a fost propusa si validata, cu majoritate de voturi, in BPC si CNEx in functia de conducere si coordonare a Departamentului de comunicare al PNL, urmand sa se ocupe de transmiterea mesajelor liberale catre presa si de comunicarea cu presa. "Adriana Saftoiu ramane in forul care construieste mesajele PNL", a subliniat Radu Stroe, scrie Romania Libera.

Procurorul general Laura Codruta Kovesi a solicitat, ieri, prin intermediul unei scrisori trimise Camerei Deputatilor, reluarea votului asupra dosarului Zambaccian 1. Ea a atras atentia ca pe 13 august 2008 deputatii au respins cererea de incepere a urmaririi penale in cazul lui Adrian Nastase in dosarul Zambaccian 1 pe baza unei prevederi din regulament declarata ulterior neconstitutionala de CCR. Kovesi mai subliniaza ca celelalte doua dosare ce-l vizeaza pe Nastase si pentru care Camera Deputatilor a avizat inceperea urmaririi penale sunt in stransa legatura cu dosarul pentru care cere reluarea votului, "deoarece au fost savarsite de aceleasi persoane, in aceeasi perioada, cu privire la acelasi imobil, in acelasi scop". Reprezentantii PSD au reusit sa obtina, prin vot, amanarea unei decizii a conducerii Camerei in acest caz pentru miercuri, in ciuda opozitiei PD-L, relateaza Gandul.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis sa trimita Comisiei Juridice o scrisoare prin care se atrage atentia ca patru parlamentari, printre care si Ecaterina Andronescu, se afla in incompatibilitate de functii, fiind si rectori. Asociatia Profesionala pentru Educatie si Cercetare a semnat prin presedintele Stefan Vlaston scrisoarea de atentionare cu privire la incompatibilitatea acestora. Potrivit Constitutiei, calitatea de deputat sau de senator este incompatibila cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de membru al Guvernului. In scrisoarea semnata de presedintele Asociatiei Profesionale pentru Educatie si Cercetare, Stefan Vlaston, se arata ca senatorul PSD+PC, Ecaterina Andronescu, rector autosuspendat al Universitatii Politehnica Bucuresti, deputatul PSD+PC, Florian Popa, rector la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti, deputatul PDL, Iosif Stefan Dragulescu, rector la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara si senatorul PNL, Nicolae Robu, rector al Universitatii Politehnica Timisoara se afla in incompatibilitate. Asociatia le cere presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului sa se autosesizeze in cazul acestei incompatibilitati “flagrante”, iar ministrului Ecaterina Andronescu sa emita ordinul de ministru prin care convoaca alegerile universitare pentru functia de rector la cele 4 institutii de invatamant superior, relateaza Gardianul.