O ora de narghilea, echivalentul a 100 de tigari fumate. Tutunul inhalat pe teava cu mustiuc este mai placut aromat, dar contine aceleasi substante nocive ca si cel de tigara. Mai mult, faptul ca-l inhalam mai adanc in piept in pauza de relaxare il face riscant pentru sanatate. Multi tineri considera ca fumatul narghilelei este o activitate inofensiva, care nu se incadreaza la capitolul "fumat". Dar potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, o ora de narghilea este la fel de nociva ca fumatul a 100 de tigarete. Printre riscuri se numara afectiunile respiratorii si cardiace, cancerul pulmonar sau oral si problemele din timpul sarcinii. Desi tutunul de narghilea are un gust mai bun decat cel de tigarete, el contine aceleasi substante toxice. De asemenea, pentru ca este "racorit" de apa prin care trece, el este mai usor de suportat atunci cand il inhalam. Acest lucru ne face sa tragem mai adanc in piept aromele de fructe, de menta sau de cafea, scrie Adevarul.

UtileFoto: Colaj foto

Afla daca ti-e dat sa fii obez incurabil. Daca nu poti scapa de kilogramele in plus, oricat de mult te-ai stradui, indiferent de numarul dietelor, de vina ar putea fi mostenirea genetica. Un nou studiu arata ca suntem "programati" sa fim supraponderali sau obezi chiar in uterul mamei. Dieta, activitatea fizica, consumul de alcool, fumatul sau expunerea la poluare in timpul sarcinii pot altera ADN-ul copilului si il pot predispune la probleme cu greutatea. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii de la Universitatea din Newcastle care au analizat genele unor copii cu varste cuprinse intre 9 si 11 ani, anunta EVZ.

S-a inventat aspirina "hibrid" care ar putea fi folosita in tratarea a 11 forme de cancer. Un grup de oameni de stiinta americani a inventat o aspirina "hibrid" si sustin ca ar putea fi folosita in tratarea a 11 forme de cancer. Dincolo de faptul ca studiile recente au condamnat acest medicament, savantii de la Colegiul City, din New York, spun ca noua pastila nu are efecte adverse asupra organismului. Noul tratament nu duce la aparitia hemoragiilor stomacale, a ulcerului sau a altor problemele cauzate la nivelul rinichilor - efecte adverse intalnite la aspirina clasica. Cercetatorii americani sunt de parere ca medicamentul inventat de ei ar fi mai eficient decat aspirina traditionala. "Super-aspirina" are capacitatea de a face ca 11 tipuri de tumori canceroase sa se micsoreze. Datorita faptului ca actiunea acestei pastile este mai puternica, specialistii recomanda sa fie administrata in doze mai mici, informeaza Gandul.

Alta perspectiva asupra cresterii copilului. "A transmite viata"- iata o afirmatie prin intermediul careia Jacques Salome mi-a schimbat perspectiva asupra maternitatii... nu "a avea copii", nu "a face copii", nu "dorinte de copii". Transmitem mai departe ceva ce ne-a fost transmis la randu-ne- VIATA. Dam mai departe ceea ce am primit, fie ca realizam asta sau. Iubim asa cum am fost iubiti, educam asa cum am fost educati. Poate v-a revoltat ultima mea afirmatie. Da, fara sa vrem, in ciuda eforturilor de a face altfel, scapam continuturi ce au fost sadite in noi catre parintii nostri. Dorinta de a face invers decat parintii nostri ne-a determinat, de multe ori, sa trecem in extrema opusa, nici ea prea fericita. Ne preocupa la nivel rational ce sa-i invatam, la ce sa fim atenti, unde sa-i ducem, cu cine sa-i lasam sa relationeze, cum sa se raporteze la lume. Ii comparam, inregistram cat de mult ies din specificul varstei, daca stiu mai multe cuvinte decat alti copii, daca sunt mai inalti, daca mananca mai bine, daca au mai multe activitati extrascolare decat vecinul/verisorul etc, scrie DoctoriOnline.ro.

Incredibil, dar adevarat! Poluarea... ingrasa. Va vine sa credeti? Cresterea nivelului de CO2 ca urmare a schimbarilor climatice ii face pe oameni sa ia in greutate indiferent daca au sau nu tendinte de obezitate. In urma unui studiu realizat de cercetatorii danezi, la care au participat mii de persoane, oamenii de stiinta au stabilit ca toti cei investigati, indiferent de predispozitie la ingrasare, au luat deopotriva in greutate in conditiile cresterii aceleiasi concentratii de CO2. "Se crede ca oamenii predispusi la obezitate continua sa ia in greutate pentru ca fac putina miscare. Studiul nostru a demonstrat insa ca si persoanele slabe, fara astfel de predispozitie - in conditiile cresterii aceleiasi concentratii de CO2 - au luat in greutate chiar mai mult decat cei supraponderali", a afirmat Lars-Georg Hersoug, unul din autorii studiului, cercetator la Centrul Medical Universitar din Copenhaga, Glostrup, anunta Libertatea.

Mancarea grasa afecteaza calitatea spermei. Daca esti barbat si vrei copii, ar trebui sa reduci consumul de carne de porc si de alte alimente bogate in grasimi "rele". Medicii avertizeaza ca ele afecteaza calitatea spermei. Doctorul Jill Attaman, specialist pe probleme de infertilitate la Spitalul General Massachusetts, a observat in urma unui studiu ca fertilitatea barbatilor poate fi pusa in pericol de consumul in exces de grasimi saturate, cunoscute ca grasimi "rele", cum sunt cele din carnea de porc si de vita, din slanina, sorici, dar si din lactate. Studiul sau a inclus 99 de barbati, care au fost impartiti in trei grupuri, in functie de cantitatea de grasimi consumata zilnic de fiecare. Cei care au avut aportul cel mai mare de grasimi aveau cu 35% mai putini spermatozoizi decat numarul normal, care este de 15 milioane pentru un mililitru de sperma. Procentul scade invers proportional cu cantitatea de grasimi consumate de barbati, dupa cum reiese din studiul american, informeaza Adevarul.