Prejudecatile romanilor au intrat adanc si in viata intima a acestora. Astfel, cele mai multe cupluri care ajung in jurul varstei de 60 de ani inceteaza pur si simplu sa mai intretina relatii sexuale, pe motiv ca sunt „prea batrani” pentru asa ceva. Psihologii si specialistii sexologi sustin insa ca functiile sexuale ale barbatului sunt active pana la moarte. Asta daca nu intervin boli cronice care sa presupuna administrarea unor medicamente ce au ca efecte secundare impotenta.

Pentru ca, spun medicii, o boala cronica in sine nu provoaca impotenta, ci doar disfunctii sexuale. „Activitatea erectila incetineste, dar un barbat de varsta a treia poate avea o erectie cel putin o data pe luna, pentru ca hormonii sexuali sunt activi, la fel si productia de spermatozoizi”, afirma psihologul Hanibal Dumitrascu. Acesta sustine ca modelul cultural isi pune amprenta asupra comportamentului sexual, erotic al cuplurilor si ca sexul este tabu.

„Cand copiii pleaca de acasa sau cand parintii devin bunici se instaleaza abstinenta, care este autoimpusa si nu are nici o legatura cu capacitatea de a intretine relatii sexuale. Este o interdictie de ordin cultural pe care si-o asuma cuplul, in special cuplul traditional, de la tara, cu tipul de familie extinsa, in care toti locuiesc in aceeasi casa.

In mediul urban, continuarea intretinerii de relatii sexuale dupa varsta de 60 de ani depinde de modelele sexuale pe care cuplul si le-a asumat, de comportamentul sexual obisnuit, dar si de atractia sexuala reciproca. Am putea spune ca in mediul rural abstinenta se instaleaza mult mai devreme, chiar in jurul varstei de 50 de ani, avand in vedere ca nepotii apar destul de repede, pentru ca varsta casatoriei este scazuta aici”, afirma specialistul.

Gandul