Atentie la pastilele antidurere! Desi multa vreme au fost considerate sigure, mai nou, analgezicele sunt contraindicate femeilor insarcinate. Cele mai recente studii au scos la iveala ca bebelusii de sex masculin pot avea de suferit daca mama a luat pastile contra durerilor in sarcina. Pana de curand, pe lunga lista de medicamente nerecomandate femeilor insarcinate nu se regaseau paracetamolul si ibuprofenul, acestea fiind considerate sigure atat pentru mama, cat si pentru fat. Cea mai recenta cercetare privind efectele acestor tratamente analgezice asupra fatului au relevat faptul ca pana si antalgicele usoare, precum aspirina, acetaminofenul (paracetamolul) si ibuprofenul pot pune in pericol sanatatea reproductiva a fatului de sex masculin. Studiul a fost realizat de o echipa internationala de oameni de stiinta din Danemarca, Finlanda si din Franta, scrie Adevarul.

utileFoto: Colaj foto

Munca la domiciliu, solutia pentru viitoarele mame. Parintii care trebuie sa se intoarca la serviciu dupa ce copilul a implinit un an pot negocia cu sefii posibilitatea de a munci de acasa, pe aceiasi bani. Doar daca domeniul o permite. Contractele de munca la domiciliu pot fi o solutie pentru viitoarele mame care vor sa primeasca o indemnizatie mai mare, dar vor fi obligate, din 2011, sa se intoarca la munca mai devreme, dupa ce au stat cu copilul un an. Astfel, "mama poate cumula stimulentul de insertie profesionala (de 500 de lei lunar - n.r.) cu salariul obtinut in temeiul unuia dintre cele cinci categorii de contracte individuale de munca la domiciliu ce se pot incheia in tara noastra ca, de altfel, in majoritatea tarilor lumii", sustine doctorandul Ana Cioriciu Stefanescu, consultant in Dreptul social, citata de EVZ.

Cele mai bune sfaturi pentru a avea o piele sanatoasa iarna. Ceea ce putini stiu este ca problemele sunt create, de fapt, de caldura caloriferelor. O sa te intrebi ce legatura are pielea uscata cu zapada, ploaia, vantul si frigul. Explicatia provine din fizica: daca ne mai amintim de lectiile scolare, stim ca aerul rece retine mult mai putina umezeala decat aerul cald. Astfel, vara, pielea se mentine mai mult timp hidratata, pe cand iarna, ea devine terna, uscata si greu de rehidratat. Daca da, dupa doar doua ore, locuinta ta devine un desert! Aerul uscat si cald se mentine in toate incaperile datorita geamurilor inchise ermetic. Daca te intrebi ce ai putea face pentru a impiedica uscarea aerului, iata o solutie simpla: un vas cu apa pus pe calorifer sau mai poti opta pentru un aparat de umidificare a aerului pe care sa-l setezi la 50-60% umidificare, potrivit Cancan.

De ce ne face placere sa mancam. Mai mult decat stomacul, creierul este cel care gestioneaza tot ceea ce tine de apetit. Mecanismele cerebrale genereaza placerea si intentia de a manca anumite alimente. Iar dereglarile lor pot duce la aparitia obezitatii. Nevoia de hrana este esentiala pentru supravietuire si se situeaza la baza piramidei necesitatilor umane. La niveluri superioare se gasesc placerile mai rafinate, dar mai putin stringente. Cercetatorii spun ca de toate acestea sunt responsabile anumite circuite hedonice din creier. Atunci cand mancam, luam contact cu aromele prin intermediul mugurilor gustativi de pe limba, dar si prin intermediul nasului. Aproape instantaneu, informatia este preluata de nervi si transmisa la nivel cerebral. Creierul o prelucreaza, anunta tubul digestiv sa produca enzimele necesare digestiei si, in plus, ne face sa simtim placere sau neplacere fata de gustul respectiv, relateaza Adevarul.

Sucurile care tin cancerul si racelile la distanta. Sucul de rodie previne cancerul, sucul de merisoare trateaza infectiile urinare, iar cel de prune este cel mai bun laxativ natural. Sucul de portocale este marele aliat impotriva guturaiului. O culoare vibranta, un gust delicios si o doza de vitamine nu garanteaza valoarea nutritiva a sucurilor. Sucurile conservate sunt "secate" de nutrienti, iar fresh-urile "de casa" pot avea mult zahar. Pe de alta parte, un pahar de suc contine mai multe vitamine si nutrienti decat un fruct, fiind mai concentrat. Medicii recomanda un pahar pe zi, insa, daca e subtiat cu apa, pot fi consumate chiar 2-3 pahare. Cu ajutorul nutritionistilor, am facut selectia celor mai sanatoase sucuri, informeaza EVZ.