Presedintele Traian Basescu nu crede ca USL va reusi sa duca la bun sfarsit regionalizarea Romaniei, fiind "incapabil sa genereze progres pentru Romania". In schimb, premierul Ponta a subliniat ca regionalizarea va avea loc in decursul acestui mandat.

El a fost intrebat luni, la Digi 24, in cadrul seriei de emisiuni dedicate regionalizarii, daca acest proiect va fi finalizat.

"Nu cred ca se va face. Acest urias de 70% din Parlament si-a aratat limitele. E incapabil sa genereze progres pentru Romania", a raspuns seful statului.

Traian Basescu si-a exprimat regretul pentru acest potential esec, in conditiile in care "este foarte putin probabil" ca Romania sa mai aiba o majoritate de 70% in urmatoarele cicluri electorale: "Reorganizarea administrativa si o Constitutie moderna ar fi fost proba ca aceasta majoritate uriasa isi poate depasi dimensiunea mica din interiorul majoritatii si lipsa de viziune. Au probat ca nu pot, din pacate, si Romania a pierdut o ocazie extraordinara, deoarece e foarte putin probabil sa mai ai o majoritate de 70% in ciclurile urmatoare".

Traian Basescu a subliniat ca o reorganizare administrativa este necesara, in conditiile in care actuala administratie este foarte costisitoare, dar guvernul Ponta si ministrul Liviu Dragnea au "inceput gresit, de la varf spre baza".

Seful statului a numit "chestiuni ridicole" disputele "baronii judeteni se bateau care sa fie sefii regiunii".

In opinia sa, un prim pas in proiectul de de regionalizare ar fi comasarea celor peste 3.200 de comune din Romania, in conditiile in care doar "circa 1.000 sunt viabile economic".

Un al doilea pas ar trebuie sa fie, spune Basescu, comasarea institutiilor descentralizate din teritoriu, cum ar fi directiile sanitare, directiile de invatamant sau inspectoratele de jandarmerie.

In ceea ce priveste regiunile propuse de USL, acestea creeaza ideea unei "federalizari", care este insa in contradictie cu articolul 1 al Constitutiei, prin care Romania este definita ca stat unitar.

In ceea ce priveste opozitia anuntata de UDMR, care doreste creionarea unui asa zis Tinut Secuiesc, Traian Basescu crede ca aici ne aflam "si in zona jocului politic".

"Convingerea mea e ca nimeni nu se poate opune unei astfel de legi, e necesara regionalizarea pentru o dezvoltare corelata. Pana la urma trebuie sa le respectam drepturile, dar drepturile minoritatii maghiare sunt egale cu ale cetatenilor majoritari romani. Noi nu cream o tara in interiorul tarii, acest lucru trebuie sa-l inteleaga", a explicat seful statului, subliniind ca va existat tot atata autonomie la Harghita tot "cat la Caracal si Constanta".

"Majoritatea asta de 70% ar fi putut sa treaca peste ifosele unor politicieni maghiari ca si caraghiosul, scuzati-ma ca spun asta, care cerea protectorat pentru Transilvania", a continuat Basescu, referindu-se la o declaratie recenta a lui Laszlo Tokes.

Traian Basescu a mai spus ca, in opinia sa, Liviu Dragnea "isi da seama ca datorita problemelor interne proiectul se rateaza", criticand lupta pentru functia de sef de regiune, caz exemplificat, crede el, si de inscrierea primarului Klaus Iohannis in PNL, "ca sa faca capitala regiunii la Sibiu".