Un bărbat de 65 de ani din orașul Graz din Austria a simțit pe pielea lui cum un coșmar fantastic poate deveni realitate, povestește The Great Courses Daily. În timp ce stătea pe toaletă, un piton reticulat de 1,5 metri a urcat prin sistemul de scurgere și l-a mușcat „într-o zonă sensibilă”.

Piton reticulatFoto: Wikipedia

Poliția crede că pitonul, exemplar dintr-o specie care atinge cele mai mari dimensiuni după cum scrie Zoo Atlanta, îi aparținea unui vecin și a evadat de la acela, făcându-și cumva drum prin canalizare până la victima luată total prin surprindere.

Pitonii reticulați pot ajunge la lungimi de peste 5 m. Aspectul pielii lor este un model complex ca de diamant de-a lungul spatelui. Frumusețea lui face reptila foarte căutată în comerțul cu piei.

Ca toți șerpii constrictori, pitonii reticulați au mai multe rânduri de dinți ascuțiți și curbați cu care țin prada, în timp de inelele puternice ale corpului se strâng, omorând victima prin sufocare și stop cardiac. Așa cum scrie The Great Courses Daily, nu este totuși un motiv ca să evitați să vă mai așezați pe toaletă.

Ei pot trăi peste 20 de ani. Maturitatea sexuală este atinsă după doi ani, dar în funcție de mărime – masculii între 2 și 3 m, iar femelele după 3-3,5 m.

Pitonii reticulați sunt ovipari, femelele depunând între 25 și 80 de ouă, pe care clocesc între 80 și 90 de zile. În această perioadă, femelele postesc și fac contracții musculare repetate pentru a mări temperatura ouălor când vremea e mai rece.