Ministrul de interne, Traian Igas, a declarat miercuri seara la B1 TV ca exista numeroase primarii care, in acest moment, au multe datorii si care au intrat in incapacitate de plata. Igas a explicat ca ministerul pe care il conduce lucreaza la o serie de criterii, in urma carora va putea fi intocmita o lista cu acele primarii care vor primi sume de bani, pentru acoperirea datoriilor. "Majoritatea sunt, din pacate, din zona PDL", sustine Igas, care precizeaza ca in perioada 2007-2008 toti banii au fost directionati catre PSD si PNL.

"Trebuie sa fim clari si sa spunem ca aceste primarii se afla in zona PDL. In perioada 2007-2008, a fost acea crestere economica, primarii PDL nu au primit deloc sume de echilibrare a bugetelor locale. Au ramas cu restante, datorii, a urmat o perioada mai grea 2009-2010, ani in care au fost foarte putini bani la dispozitie pentru a putea fi dati catre aceste primarii, si astazi avem foarte multe primarii si majoritatea sunt, din pacate, din zona PDL care au intrat in incapacitate de plata", a spus Igas.

Ministrul a precizat ca din randul acestor primarii fac parte si cele ce apartin altor coloraturi politice si ca, in momentul de fata, se lucreaza la acele criterii care vor stabili prioritatile cu care vor fi acordate sume de bani pentru acoperirea datoriilor.

"Am constatat ca cei mai multi sunt primari PDL, pentru ca ei nu au primit in perioada 2007-2008 toti banii. E clar ca lumina zilei in perioada 2007-2008 toti banii, iar eu pot prezenta o situatie in mod public, au fost directionati catre PSD si PNL", a continuat Igas.

"Cand voi intocmi acea nota in care incercam sa acoperim o parte din aceste datorii, pentru ca ele sunt foarte mari, vom tine cont de prioritatile care se impun", a adaugat Igas.

Prioritare vor fi primariile care au nevoie de ajutor, spune ministrul, recunoscand insa ca nu toata lumea va fi putea fi multumita. "Nu ii vom putea satisface pe toti, dar vor putea fi din toate partidele", a precizat ministrul.

Igas a explicat ca prioritare vor fi primariile unde angajatii nu si-au incasat salariile in ultimele luni. Banii vor fi acordati cu prioritate si primariilor care au contracte in derulare, in special pe fonduri europene si nu pot sa-si sustina finantarea, a adaugat ministrul.

"Va fi o hotarare de guvern, ce urmeaza sa fie promovata in saptamana urmatoare, cu o lista a primariilor, care se publica in Monitorul Oficial, stabilita de catre Ministerul de Interne. Banii vor veni de la bugetul de stat", a mai spus Traian Igas.