Un ambasador si un ministru reprezinta Armenia la "Pasaport Diplomatic"
Armenia este o tara cu o semnificatie aparte pentru Romania daca luam in considerare numarul mare de etnici care traiesc pe teritoiul nostru dar si faptul ca prezenta armenilor pe pamant romanesc dateaza de aproape un mileniu. Pentru a cunoaste mai bine aceasta lume, "Pasaportul diplomatic" de la Digi24 a dedicat o editie Armeniei iar invitatii lui Balazs Barabas au fost doua personalitati marcante: ambasadorul statului la Bucuresti, Hamlet Gasparian si ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Ambasadorul Armeniei la Bucuresti, excelenta sa Hamlet Gasparian este un fost jurnalist care de la prima sa vizita in Romania, in anul 1994 s-a declarat vrajit de Romania si de oamenii ei. "Romania a fost prima tara care a recunoscut independenta Armeniei. Si exista o explicatie pentru aceasta, prin legaturile care unesc popoarele noastre. Intrucat am pastrat amintiri foarte calde despre aceasta tara, ma simteam foarte bine printre oamenii care sunt asemenea noua, prin comportament, prin tot. Iar cand am venit aici ca ambasador, la inceputul lunii martie 2010, aveam sentimentul ca continui sa percep Romania ca o tara foarte draga si foarte apropiata."
Desi romanii si armenii au legaturi atat de vechi, colaborarea economica intre cele doua state nu este una foarte puternica, dupa cum remarca si ambasadorul Armeniei. "Ne lipsesc initiative de ambele parti, desi anumite companii mari din Romania sunt interesate de piata armeana. Am putea coopera pe planul informaticii, agriculturii, a produselor chimice si farmaceutice, a turismului."
Despre actualul ministru al Economiei, domnul Varujan Vosganian, Excelenta sa considera ca este foarte talentat, nu doar in politica, ci mai ales in literatura. De altfel, el este cel care s-a implicat in traducerea in limba armeana "Cartea soaptelor", romanul aparut in 2009 si premiat cu titlul de "Cartea anului 2009" de catre Romania literara. "Cred ca publicul roman cunoaste foarte bine aceasta personalitate remarcabila care este Varujan Vosganian, om politic si om de stat acum, pentru ca ocupa o pozitie foarte importanta in noul guvern roman. Am avut sansa sa lucrez cu acest domn foarte talentat, nu numai in politica, ci mai ales in literatura si arte. Este un creator, si am remarcat acest lucru inca de la prima intalnire cu dansul."
Ministrul Varujan Vosganian spune despre el ca se considera armean atunci cand este in Romania si roman cand trebuie sa ne reprezinte tara in strainatate. Despre cartea sa spune. "Este primul roman tradus direct din romana in armeana. Pana acum cartile din literatura romana se traduceau prin intermediul limbii ruse.... Este o carte am putea spune autobiografica, pentru ca este o carte in care vorbeste copilul din mine. ...Cartea plangerii .... dupa cum a propus domnul ambasador." In ce priveste rolul diplomatiei, ministrul Vosganian crede ca este, in primul rand, comunicarea: "Cred ca rolul fundamental este cel al comunicarii. Suntem o societate care ajunge mai repede pe luna decat in propriul suflet, in care adesea omul cu care ne intalnim cel mai putin suntem chiar noi insine."

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO