Declaratiile lui Traian Basescu:
Despre PDL: "In interior, seamana cu FSN-ul; este un partid care isi neaga propria guvernare"
- Stiti cum e cu PDL si cu mine? Niciodata nu o sa pot sa nu ma simt aproape de ei, sa nu-i iubesc pe PDL-isti. In schimb n-o sa tolerez niciodata sa mai spun ca provin dintr-un PDL care nu mai seamana cu cel pe care l-am construit eu si care a dat tarii de doua ori presedinte, prim-ministri, presedinte la Senat, la Camera.
- PDL de acum, asa cum e el in acest moment, nu mai seamana cu PDL care era cand eu am plecat si o buna parte din perioada cat a fost condus de Boc. Seamna tot mai mult cu, nu vreau sa jignesc PSD-ul, dar seamana cu FSN-ul. In interior, seamana cu FSN-ul.
- Si vreau sa ne intelegem de la bun inceput: pentru mine, PDL nu mai este un instrument politic. Pana imi termin eu mandatul, nu ma mai poate ajuta in atingerea obiectivelor. Daca ma poate ajuta cineva, este chiar Guvernul cu care am semnat un pact, cu premierul, care vizeaza revizuirea Constitutiei, reorganizarea administrativa si Legea sanatatii. PDL nu ma poate ajuta, dar nici nu vreau sa-si puna eticheta "suntem partidul lui Basescu", dar sa semene mai mult cu FSN-ul decat cu PD-ul pe care eu li l-am lasat.
- Au obligatia sa-si asume ce sunt. Iar eu le spun, dezinteresat - si-mi pare rau ca am venit in costum, as fi vrut sa vin atat de neoficial, sa nu par presedinte, ci unul care a plecat dintre ei, si care le multumeste pentru sprijinul pe care l-a primit de la ei, dar care astazi se uita la ei si nu-i vine sa creada ce-au ajuns. Deci, nu am nimic de asteptat de la PDL, am doar un regret asa, teribil, raportat la ce au fost si ce-au ajuns.
- Inca un lucru care e absolut zguduitor pentru un partid care se vrea serios si care vrea sa fie ceva in Romania in viitor: este un partid care isi neaga propria guvernare.
- Sunt cel putin opt organizatii care au sunat - si eu le iau telefonul cand suna - este o echipa care de doua luni, sub umbrela analizei de dupa alegeri, instaleaza interimari si daca iese bine, ii si definitiveaza, daca nu, nu; adica ii pun interimari si daca fac ce li se cere politic poate ii definitiveaza candva, dar tehnica e sa-i tii interimari. Asta-i o practica ce se instaleaza acum in PDL, iar mesajul principal este "am ajuns aici din cauza Guvernului Boc". Va dau cuvantul meu ca nu pot fi furios, e doar o durere greu de acceptat.
- Guvernul Boc si-a asumat niste masuri dureroase pentru populatie. Dureroase si pentru oameni politici, sa stiti ca si eu si Boc am fost constienti de pierderile politice, dar deasupra interesului politic am pus interesul national, care era o redresare rapida macroeconomica.
- Si va duc un argument: Romania a luat masurile dure in mai 2010 si in 2011 a avut crestere economica. Toate tarile care au mers pe reteta FMI de marire a fiscalitatii au lungit boala, pentru ca marirea fiscalitatii n-a facut decat sa creasca evaziunea, sa franeze economia, si in ultimii doi ani iau masurile pe care le-am luat noi in 2010; pentru ca si-au dat seama ca tipul acela de reteta a fost un esec.
- Iar eu va pot spune astazi, pentru ca se poate verifica mandatul cu care a venit Fondul in mai 2010 - a venit cu crestere cota unica de la 16% la 20%, crestere TVA la 25% si crestere CSA cu 2 procente, dar aici s-ar putea sa am o eroare.
- Iar eu cu Boc, cu specialisti, am analizat, stiam ca trebuie sa scoatem 300.000 de oameni din aparatul bugetar, si am spus: daca punem sarcina pe economie, cine ii absoarbe pe cei 300.000?
- Si viata ne-a dat dreptate. In timp ce in toata Europa, pe retetele de marire a ficalitatii, a crescut somajul, in Romania a scazut. E-adevarat, nu mult, dar n-am ajuns la 10%, s-a depasit in Europa aceasta medie de 10%.
- (Cei care vorbesc de prabusirea PDL din cauza cabinetului Boc, vorbesc si despre contributia dvs la prabusirea acestuia in sondaje) Cea mai mare lasitate a unui presedinte, care are cea mai mare responsabilitate politica directa catre cetateni, este sa se ascunda cand sunt momente dificile. Este cea mai mare ticalosie a unui presedinte, sa te ascunzi la Cotroceni, ba chiar sa iei avionul si sa pleci undeva, sa nu-ti asumi nimic si sa vii sa spui "Ce-au putut sa faca oamenii acestia in Guvern!". Pai n-as fi fost eu. Ar fi fost cea mai mare lasitate sa ma ascund.
- Este adevarat, poate as fi facut mult mai ingrijit aceasta iesire, dar eu cand am iesit la mine in salonul Ambasadorilor se afla delegatia FMI care spunea "Noi acest mandat il avem de la Washington". Si eu am spus "In regula, daca voi aveti mandat de marire cota unica, TVA, CAS, Romania si FMI nu fac acord, iar eu anunt acum masurile". Imi dadeam seama ca daca nu suntem fermi, treceam la cresterea fiscalitatii.
- Sigur, am stiut si ce facem oamenilor. Sa nu credeti ca nu am evaluat care este efectul pentru oameni. Poate mie mi-ar fi fost usor sa spun "Facem pe politicienii, ii pacalim pe romani". Eu nu i-am minit pe romani.
- Problema lui Boc nu era neaparat PDL, ci alianta, ca nu eram de capul nostru in guvernare. De aceea a si fost nevoie de implicarea mea, pentru ca daca era doar PDL, probabil ca putea s-o rezolve Boc. Dar a trebuit asumarea politica maxima ca sa ne dam sansa sa iesim rapid din situatia dificila. Am spus "E furtuna, comandantul urca pe comanda, si o sa ma dau jos cand nava va fi lipita la cheu in siguranta". Acum nava e in siguranta.
"Imi este clar ca mandatul meu se va termina cu USL la guvernare"
- (Dar azi e o furtuna in PDL, va urcati din nou?) Nu, nu, nu ma urc, dar cred ca moral sunt obligat sa spun ce vad. Eu sunt convins ca la aceasta emisiune se uita mai multi PDL-isti decat s-au uitat vreodata.
Stiti cat de doare incorectitudinea? Cum sa ai mesajul PSD-ului in campania din interiorul PDL-ului, sa spui "ne-au nenorocit guvernul Boc si Basescu pe ici, pe colo". Repet, eu nu mai am nevoie de partid, am avut nevoie de un partid partener la inceput de mandat. Imi este clar ca mandatul meu se va termina cu USL la guvernare si cu o larga majoritate in Parlamant. Sau alta combinatie, dar nu cu PDL la guvernare. Pot sa fie si altele, nu vreau sa speculez. - Insa eu sunt cel care a luat PDL de la 4%, l-am tractat - nu singur, ajutat de oameni din partid - i-am introdus niste valori, respectul penru capacitatea unuia de a aduce voturi, respectul pentru valoarea electorala a fiecaruia. Acum e o echipa care circula, nu vreau sa folosesc nume, care promit, ca la alegeri cand te duci cu sacosa si cu galetica la usa omului, "eu te fac interimar, dar vezi ca imi esti dator, eu te fixez acolo".
- Eu ii sfatuiesc sa mearga la o Conventie deschisa, cu mandatele jos, nu cu unul care isi pune oamenii pe la toate organizatiile si ii confirma pe cei care au obtinut cele mai proaste rezultate, dar sa-i vina cu delegatia bine aranjata la Conventie. Nu, Conventie cu mandatele jos, cu timp corect pentru toti, nu chemati in cabinet sau in carciuma sa semneze motiunea pe care nici n-ai prezentat-o prin organizatii.
- Am mai vazut asta in PDL cand a fost dat jos Boc si n-as vrea s-o mai vad o data pentru ca mi-e drag partidul asta. In timp ce Boc a trecut cu tara in spate prin criza, aducand rau oamenilor prin reducerea salariilor, dar si-a asumat sa treaca repede tara prin criza, s-o aduca din nou pe crestere, iar asta e cel mai mare bine pe care l-a putut face romanilor. In timpul asta, cei care plecasera din Guvern in 2010 ca sa construiasca partidul pur si simplu loveau din interior partidul. Lucrul asta trebuie sa inceteze daca vor sa mai existe ca partid. Sa faca o Conventie deschisa, cinstita.
"PDL are prezidentiabil in momentul de fata. E vremea generatiei de 40 de ani"
- Eu am promovat femei, barbati, tineri, am avut multa incredere in tineri. M-am uitat la oameni puternici in general. Multi au rezistat la presiuni, la atacuri de tot felul. Problema e ca nu-si gasesc locul acum - asta e un aspect pe care il vad. Si mai este unul: o incapacitate dea vedea ziua de maine a celor care conduc astazi PDL. Ma refer la varsta. Discutam despre marea noua etapa de alegeri - 2016, astazi suntem in 2013. Cum vedeti un polictician de 60 de ani in competitie cu Victor Ponta? Ponta pana in 2016, dar si pana in 2014, indiferent ce plusuri, ce minusuri are in caracter, este un politician care se va roda. Vreti sa va imaginati un politician de 60 de ani, de pe vremea FSN-ului, intr-o competitie in 2014 cu Victor Ponta, chiar si cu Crin Antonescu? Sa vedeti cele trei pupitre. Cine pleaca penibil de pe scena aia?
- E vremea generatiei de 40 de ani, trebuie sa vezi doi metri in fata. Si va asigur, nu vor, nu vor sa se uite in partid.
- PDL are prezidentiabil in momentul de fata. N-o sa-i spun numele, dar PDL are prezidentiabil, acum, in interiorul partidului. Ii cunosc, ii stiu, sunt oameni care sa se bata de la egal la egal. Dar are prezidentiabil, cu notorietate, cu tot ce-i trebuie. E un barbat.
- PDL are o garnitura de barbati si femei de 40 de ani cu care pot iesi in frunte sa relanseze partidul.
- Cel mai penibil lucru pe care am putut sa-l aud de la conducerea PDL-ul actual este ca face opozitie constructiva. Cand cei de la putere au 70%, ce voiai sa construiasca cu tine? Doar sa te menajeze, stiu eu, sa-ti menajeze rudele care au afaceri, ceva de genul asta. Cand ai 16% si doar 13% in Parlament, te bati. Ei nu-si aduc aminte anul 2001, cand am luat eu partidul si era la 4%. Pai era monstrul Iliescu, mosntrul sacru Nastase si ma bateam cu ei de dimineata pana seara.
- Ei au o teorie din asta copilareasca, de genul "se erodeaza si vina voturile la noi". Nu, nu vin voturile la tine, pentru ca vor veni la cel care se bate cu gigantul de 70%, pe tine nu te identifica ca o alternativa, pentru ca tu faci opozitie constructiva. PPDD se bate indiscutabil mai bine decat partidul lui Blaga.
- Ce e jenant si, va spun, ma uit ca la un copil drag la partidul asta (n.r. PDL), este sa te bati in interiorul partidului impotriva echipei care a trecut tara prin criza, in loc sa te bati cu Ponta, cu Guvernul. Ce-ai frate de te bati in interiorul partidului, chiar vrei sa-l PSD-izezi 100% si pe urma sa-l predai la cheie? De ce vrei sa distrugi o parte din propriul tau partid, s-o discreditezi? E vorba de prostie. Nu e ecceptabil sa faci campanie interna blamand guvernul care a trecut Romania prin criza, cu costurile care au fost.
- Nu-i chiar atat adevarat ca au pierdut alegerile pentru ca s-au luat masurile de austeritate, nu, s-au facut greseli de comunicare, greseli comportamentale, pe care le gasim la toti. Si cel mai important lucru pe care unii n-au vrut sa-l faca - lasitatea de a explica, ei de la masurile alea s-au ascuns in transee si au vazut care cum au gasit un colegiu.
Despre cursa pentru sefia PDL
- Azi am facut o gluma, pentru ca n-am vrut sa raspund. Emil Boc nu vrea sa candideze la aceasta Conventie, el vrea sa se ocupe de Cluj. Am discutat cu el astazi fara sa-mi dea prin cap sa-l intreb daca vrea sa candideze, pentru ca nu de asta am fost acolo, m-am oprit la Cluj pentru ca mai aveam cateva ore pana la avionul de seara cu care sa ma intorc. Sigur ca am trecut pe la el, dar cand am iesit, si de acolo a pornit dezbaterea despre PDL, probabil nu as fi facut-o astazi, o ziarista m-a intrebat pe cine as prefera intre Blaga si Udrea si am spus Emil Boc. Sigur ca l-as vrea oricand presedinte al PDL, numai ca el categoric nu vrea sa faca nimic altceva decat sa se dedice Clujului.
- Elena Udrea e crescuta ca politician de mine, ea de la mine a invatat politica. (Are profilul unui presedinte de partid?) Poate sa si-l creeze. Nu spun ca are un profil perfect de presedinte de partid, dar ea a crescut enorm si sunt convins ca, dupa experienta Roman, Elena Udrea va deveni un politician de forta in Romania. Are rezistenta, ambitie, e o femeie inteligenta si e un om de dreapta, nu poti s-o faci de stanga nici daca ii iei tocurile de la pantofi. (Dar e un personaj politic controversat.) Controversat am fost si eu. Cand esti controversat ai de facut un singur lucru: sa te bati sa arati ca nu tu ai furat flota. Dna Udrea are probleme mai mici decat mine: ea trebuie sa se descalte de pantofii cu toc foarte inalt, sa mai lase din posetele alea cu care a venit in politica, sa ia posete mai ieftine... Dar nu a avut problemele care pe mine m-au obligat sa plec din Parlament.
- Pana la urma, campania de opt ani de denigrare, toti cei care au fost alaturi de mine au fost facut praf de trusturi, slava domnului ca niciunul... Daca am avut un esec, l-am avut cu dna Ridzi. Pana la proba contrarie il consider un esec, daca isi rezolva problemele in justitie, e bine. In rest, oamenii acestia nu m-au dezamagit si au fost corecti.
- Eu nu spun ca dna Udrea este solutia ideala, dar este deocamdata singura care a avut curaj sa depuna o motiune, singura careia nu i-a fost frica ca daca va pierde va fi data afara. E generatia asta de 40 de ani, de ce stati sa va intoarceti la FSN?
- (Are sanse Udrea sa devina presedinte PDL?) Intr-o competitie cinstita poate avea, intr-una aranjata mai bine nu mai fac Conventie. Si chiar ii recomand sa se retraga daca va constata ca-i aranjata.
- Despre Vasile Blaga nu vreau sa discutam. Eu vreau sa vorbim despre conducerea PDL-ului.
- Da, in aceste conditii, dl Blaga are cele mai mari sanse sa castige sefia PDL, dar nu va mai fi PDL, va fi altceva. Daca va fi aranjata.
- A cazut guvernul, foarte bine. Dar nu poti s-o tii tot asa. L-ai schimbat pe Boc pentru ca a obtinut 23%, desi castigase Primaria Clujului, tu obtii 16% si te gandesti tu asa ca e din cauza guvernului si a iesirilor presedintelui, dar nu te uiti ca datorita faptului ca nu ai existat in campanie, s-a vazut foarte bine domnul Dan Diaconescu de la Targu Jiu, a polarizat ca fiind singurul oponent al lui Ponta, ca PDl-ul, cu conducerea lui era pitit in campanie.
- Au fost si blaturi, indiscutabil! PDL-ul era pitit, s-a vazut DD si nu au vazut cum au plecat procentele de la 23 ale lor catre cele cinci pe care le luase DD in locale. Dar, cu siguranta, iesirile presedintelui au fost problema si masurile luate de guvernul Boc
- Dupa alegeri, n-am vrut deloc sa intervin nicaieri. Si sa stiti ca MRU, Blaga, Neamtu au sunat la cabinet. Vreau sa am o discutie cu ei, ca un presedinte care a fost ajutat de ei in campanie. Au fost langa mine in campanie.
- Cea mai mare pierderea a partidului este cea a occidentalitatii
- Romania, opozitia are nevoie de un PDL revitalizat, e nevoie de democratie in tara asta
- Avem probleme de credibilitate majore, dupa evenimentele de asta vara. Vom avea un test in 2014 cand, dupa alegerile pentru Parlamentul European, se formeaza o noua Comisie Europeana.
- Ne vom masura credibilitate vazand ce comisar va...Eu as incepe de pe acum batalia sa-mi mentin portofoliul (n.r. Agricultura)
- Eu sunt convins ca Victor Ponta intelege ce inseamna sa nu ai aceste probleme in Guvern
- Victor Ponta are el insusi o problema in interiorul coalitiei (referitor la plagiat)
- Este clar ca de plagiat nu este interesat Barroso, ci de un ministru care are dosar in instanta. Cand e vorba de un personaj numit in inalta functie, asta ti-o reproseaza toti
Despre Daniel Morar pentru postul de procuror general:
- Intrebat daca l-a propus pe Morar ministrului Pivniceru: "Categoric da'. Si nu a fost o discutie, au fost mai multe. Am rostit acest nume dintr-un motiv simplu: le-am spus inainte de MCV: 'nu-l vreti pe Morar - si eu sunt absolut de acord ca tara asta nu are un singur procuror - si doamna Pivniceru poate sa-mi propuna inca 30 de procurori la fel de respectabili ca domnul Morar, de credibili. Problema este ca nu sunt la fel de cunoscuti ca Morar. Si eu sugestia asta o faceam inainte de MCV si e valabila si acum, inainte de Schengen', a spus Basescu.
- Daca nu-l vreti pe Morar, si eu sunt de acord ca tara asta nu are un singur procuror. Sunt convins ca doamna Pivniceru poate propune un procuror credibil.
Despre revizuirea Constitutiei:
- Noul proiect de Constitutie trebuie sa tina cont de referendumul din 2009, care prevedea reducerea numarului de parlamentari.
Numirea lui Crin Antonescu in fruntea comisiei pentru revizuirea Constititiei politizeaza modificarea Constitutiei
Despre Oltchim:
- Cred ca in momentul de fata iti trebuie o expertiza foarte buna pentru a decide ce e de facut
- Oltchimul are aprobare de la Bruxelles, 200 de mil. de euro, care erau datorii catre statul roman, pot fi transformate in actiuni ale statului si se stinge conflictul
- Guvernul ar trebui sa intre putin mai adanc in problema Oltchim
- Am avut informatii la timpul potrivit ca exista un joc al inchiderii Oltchimului
- La Oltchim, oamenii au fost mintiti de Guvern. Acest joc l-a facut guvernul pe seama oamenilor
Despre relatia cu Antonescu:
- Ori de cate ori am sunat, n-ai cum sa nu colaborezi. Sigur ca nu-ti place sa auzi la 5 minute dupa ce ai vorbit ca se discuta la televizor asta, ca exista jigniri
- Pactul de coabitare a fost ideea mea, ajutat de consilierul prezidential Iulian Chifu
Despre declaratiile lui Voiculescu:
- Eu am facut o greseala la ultimul referendum si greseala a fost ca pana la urma, desi pierdeam, ca nu m-am batut, a doua oara nu mai repet aceasta greseala. Daca ma mai suspenda, de data asta ma bat cu ei sa iasa electoratul la vot. Imi inchei si eu glorios cariera, mai batandu-ma o data
- Voiculescu nu are pic de respect pentru institutiile statului
- M-am intalnit cu Voiculescu cand am facut solutia imorala, inainte de a fi presedinte. Cred ca m-am vazut cu el undeva la Antena 1, nu? Nu mai stiu. Va confirm ca cred ca m-am intalnit, dar nu-mi amintesc in ce imprejurari, eram ministrul transporturilor, cand eram primar general, nu mai stiu.
Despre Adrian Nastase
- Nu-mi lipseste Adrian Nastase, pentru ca a fost foarte activ cu mine de cand a fost incarcerat. Nu treceau trei zile fara sa-mi dedice un articol pe blog
- Imi pare rau de ce i s-a intamplat. Nu ca nu merita, ci pentru ce a fost pentru Romania. El a fost un prim-ministru care a negociat intrarea Romaniei in UE
- Nastase nu si-a vandut tara, Nastase a fost condamnat pentru o gainarie. Asta ti le poate ierta electoratul
- Nastase are potential sa revina in viata politica, problema este cat si-l doreste partidul in viata politica
Despre Jinga si problema de imagine dupa interviul acordat CNN:
- Jinga e un perfect vorbitor de limba franceza, a gresit ca nu a vorbit in limba franceza
Citeste si:
despre
Carevasazica Iliescu nu era pentru mizeria din FSN?
Bai APV-istule, nu ti-e rusine sa lauzi cangrena comunista numita Iliescu?
Din cauza lui si acolitilor suntem rusinea Europei astazi.
Ai participat la mineriade cumva?
De partea minerilor si lui Iliescu probabil!
Am fost martorii unui adevarat recital politic cu cartile pe masa!...
Prezidentiabilul din PDL este de fapt MRU, Razvan cum il numeste Basescu si care va bate uosr orice creatura bolsevica din USL.
Ce probleme vor avea USL si PDL de-acum incolo este intoarcerea lui Basescu in PDL, in tandem cu MRU. De neoprit!...Castigator din plecare acest tandem!!!
Si eu cred ca la Funriu se referea.
Personal il admir pe Dl Funeriu din 3 puncte de vedere:
1. Este puternic
2. Are realizari in viata sa
3. A demonstrat ca poate face schimbari adevarate si care raman
Nota: Penibila de Andronescu a schimbat numele din "Scoala altfel" in: "Sa fii mai bun, sa stii mai multe". Sa mori de ras nu altceva cu USL-amul asta....
Iar Funeriu nu este in PDL, este consilier prezidential.
Rabdare, se coace viitorul presedinte al Romaniei!!!
Indiciul că Băsescu nu se referă la MRU este și acela că MRU nu e în PDL.
*nu folosesc expresia peiorativ.
Altfel, nu prea are sens
A nu se intelege ca Antena 3 nu mananca chestii insalubre, dar chiar nu inteleg ce ai vrea sa faca.
Poti sa-mi spui ca "regimul Basescu" nu a fost creat si intretinut de Voiculescu,Vantu,,Ghita...?
Sa traiesti bine!
Cum sa nu ma simt insultat cand era limpede ca atata timp cat Romania are deficit bugetar ,adica mananca mai mult decat produce,trebuie sa se imprumute?Cum sa nu ma simt insultat cand il vad pe Voiculescu ba senator ,ba demisionar?
Cum sa nu ma simt insultat cand prin taxe si impozite au fost rase,din prima ,cresterile alea de salarii si pensii?
Majoritatea...?Sa traiasca bine,acu',majoritatea!
Pai, cine era singurul lider FSN ramas daca nu Traian Basescu?
Si cine a mazilit orice lider PDL mai rasarit daca nu Traian Basescu?
Acum, el culege ce a semanat.
De acord ca sunt necesare compromisurile.
Cateva nuante:
- Compromisul e de inteles cand are un scop si cand nu e disimulat.
Pot recunoaste: Da, m-am aliat cu diavolul in scopul de a trece puntea. Am facut-o cu un scop pentru care ar fi absurd sa fiu condamnat. Sunt insa constient de riscuri si gata sa-mi asum esecul.
Un contraexemplu este gestul lui Iuda, care credea, probabil in efectele pozitive ale tradarii sale. Faptul ca a tinut-o ascunsa l-a impiedicat sa-si realizeze greseala.
- Sunt compromisuri peste care nu se poate trece. Cineva care a mintit, care a incercat sa-si prosteasca electoratul, sau care a abuzat de functie e greu sa fie considerat un aliat credibil. Chiar daca acestia fac parte din cei 70%, promovarea lor ar fi imorala si posibilele efectele pe timp scurt sunt in pericol de a fi sabotate de capacitatea distructiva a persoanelor in cauza.
- Asemanarea cu o piata e sugestiva, considerand politicienii si ideile lor ca fiind o marfa, iar alegatorii cei care o cumpara.
Cel care vinde stie ca multi se vor orienta spre produse ieftine. Este dreptul lor, iar el, daca vrea profit, e dator sa tina cont de preferintele acestora.
Are insa datoria sa nu incalce normele de siguranta, si mai are datoria sa ii informeze exact pe cumparatori de ceea ce vinde.
Exemplul cu carnea de cal e deja un caz de manual.
basescu?
Nici o clipa nu a incetat sa faca , agresiv, politica unui partid sau curent politic.....public, cu tupeu (ca sa nu-i spun altfel).
De aici si termenul consacrat: BASISM.
Mda, ne asteptam ca un presedinte nu poate sa uite de unde provine, pentru ce a luptat....dar daca a candidat la functia asta reprezentativa.....de ce a facut-o daca nu este in stare sa devina un mediator, moderator neutru?
Vrei sa ramai jucator?
Nu te bagi la presedentie!
Basescu este exemplul cel mai bun pentru "asa nu".
O sa ramana in istorie asa...ca multe personalitati nocive, negative, distructive.
Poate asta vrea.
hahahhahahahaa
Membri PD se presupune ca erau de stanga, altfel ce cautau in PD?
Cand le-a zis base: de maine suntem de dreapta, nu a carait nici unul, au devenit, brusc liberali radicali.
Ce ne arata asta?
Ca toti PDL-istii sunt doar niste oportunisti fara ideologie, rusine sau scrupule, fac orice sa ajunga la putere.
In frunte cu amicul Basescu, evident !
Nu e chiar o trecere cu arme si bagaje in tabara cealalta. Partidul a trecut prin transformari radicale timp de peste 10 ani, de despartirea de FDSN-ul d-lui Iliescu.
Au fost in care gandirea politica s-a cristalizat. De unde initial oamenii politici romani erau, statistic, 100% de stanga, ca membri PCR, informatia si urmarirea traseului post-revolutionar al Romaniei a permis schimbari ca cea descrisa mai sus.
Cata vreme ele se petrec prin mecanisme democratice si corecte, pot avea consecinte pozitive. Unul din puctele forte ale presedintelui Basescu este ca a militat pentru respectarea acestor mecanisme.
Actiunile si le-a justificat intotdeauna prin prisma interesului national.
Contestarile i s-au adus pe baze subiective.
Culminand cu suspendarea din 2012, ale carei baze, orice ar spune initiatorii ei, nu au fost confirmate de CCR
Cam asa : ANTONISM =BASISM la puterea n , cu n tinde la infinit.
Esti anacronic , ai dreptate .
Îl mai crede cineva, atunci când scoate pe gură asemenea perle? În primele două săptămâni după suspendare, s-a bătut cu pumnii-n piept - "ieşiţi, români, la referendum!" Apoi i-au zis consilierii că şansele-s zero, moment în care l-a sunat pe slugoiul Zegrean să bage de urgenţă pragul de 50%+1. Apoi a băgat-o pe-aia cu "mai bine staţi acasă". Acum zice c-a greşit, că trebuia să se bată!
Am mai întâlnit mincinoşi destui, dar ăsta-i caz patologic.
Totusi, pot sa remarc doua lucruri in legatura cu comentariul de mai sus:
- pragul nu a fost introdus (bagat) de dl. Zegrean. CCR doar l-a confirmat. Dealtfel, premierul il confirmase si el, in discutia cu Barosso.
- desi as fi preferat infruntarea directa, potentialul dezastruos al rezultatului pe dorit cu obstinatie de puterea politica ma determina sa nu-l condamn pe Traian Basescu pentur greseala pe care singur o recunoaste.
Poate el o fi viitorul prezidentiabil al lui Basescu !
Ce ziceti?!
Chemical engineer - European Higher Institute of Chemistry, Strasbourg (EHICS, now ECPM), France (1994). Master's degree (with highest honours) in organic and supramolecular chemistry, Louis Pasteur University, Strasbourg (1995). Doctor of chemistry, summa cum laude, Louis Pasteur University, Strasbourg (1999) - doctoral supervisor: Jean-Marie Lehn, Nobel Prize winner.
Doctoral studies at Louis Pasteur University, Strasbourg (1994-1998). Researcher at College de France, Paris, France (1998-1999). Research fellow at the Scripps Research Institute, La Jolla, California, USA (1999-2002). Researcher at the National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST), Amagasaki, Japan (2002-2006). Research team leader at the Technical University of Munich (since 2006). Senior research fellow at the International Graduate School of Science and Engineering, Technical University of Munich (since 2007). Vice-Chairman of the Presidential Committee for the Analysis and Development of Policies on Education and Research (since 2007).
Mai recititi Dvs comentariul meu !!!
Cred ca nu la Traian Igas s-a referit presedintele. Igas nu are "tot ce-i trebuie".
Sunt altii mai aproape de profilul dorit, cum ar fi Sever Voinescu si Cristian Preda.
Din pacate, acestia, ca si dl. Funeriu, nu au deocamdata suficient sprijin, dar se adauga la cresterea valorica a clasei politice.
Pentru lipsa de atentie mi-am dat "minus"
Pe langa el, Iliescu e doar un marunt bolsevic....
Basescu are intotdeauna o replica buna. Vorbeste la subiect. Nu bate campii. Are strategie.
Dupa ce termina cu presedentia il vad la Bruxelles.
Are stofa. E puternic. Are relatii. E respectat.
Sau poate face un partid cu aia tineri pe care ii mentioneaza.
Adevarul e ca in ultiii 6 ani s-a cumportat ca un adevarat comandant de nava. Si vremurile erau de furtuna iar nava (Romania) rebegita.
Dar cine sa inteleaga ...
Nimic, dimpotriva, dupa 8 ani de mandat prezidential Traian Basescu, pentru marea majoritate a romanilor este mai rau, d-aia au votat cu PPDD mai mult decat cu PDLul prezidential !!!
As fi preferat sa spuneti CE-A FACUT Traian Basescu, NU ce vorbeste, suntem satui de 20 de ani de vorbele goale ale politicienilor romani...
Din pacate, Traian Basescu investit cu muuulta incredere de romani in 2004 a facut acelasi lucru, a vorbit.....
Vorbe goale.....
Mai documentati-va !!
"Succesuri "!!!!!
“Regret ce i s-a întâmplat lui Adrian Năstase. El a fost condamnat pentru o găinărie, nu fiindcă și-ar fi trădat țara. (…) El a fost pentru România un prim-ministru care a încheiat negocierile cu Uniunea Europeană. Știu miniștri de Finanțe din UE, care au fost în pușcărie, în guverne actuale în UE. Năstase nu și-a vândut țara, ci a fost condamnat pentru o găinărie. Astea ți le poate ierta electoratul. Năstase are potențial să revină în viața politică. Problema este cât își dorește partidul să revină în viața politică din nou”.
Traian Basescu insusi spune ca Nastase " a incheiat" negocierile cu UE !!!!
Chiar va documentati cand comentati sau vorbiti dupa ureche ?!
Mai cititi !
si sa nu-mi spuneti de locurile de munca, ca nu va cred..., va dau un singur exemplu, avem o agricultura la pamant, numai ca pamantul nu se munceste singur...
Misiunea pe care si-a asumat-o a fost de reformare a institutiilor statului.
Unele dintre acestea au simtit, intr-adevar, reforma. Pentru altele, s-au pus bazele. Altele, din pacate, se tarasc prin aceeasi mocirla de ineficienta si protocronism
Si-a acordat sprijinul pentru infruntarea crizei si a fost solidar cu guvernul, atunci cand a impartasit aceeasi viziune.
Nu a ezitat sa critice masurile guvernantilor sau propunerile parlamentului, cand nu a fost de acord cu ele.
A promovat tineri in structurile de stat si printre consilieri.
A spus lucrurilor pe nume, chiar cand aceasta nu era ceea ce oamenii se asteptau sa auda.
A dovedit constanta in relatiile cu partenerii externi.
A militat pentru ceea ce multi romani, inclusiv politicieni la putere, inca nu au in sange: cunoasterea regulilor si respectarea lor. Aceasta mi se pare a fi, de fapt, diferenta dintre presedinte si contestatarii sai, care se fac vinovati (si) de aceleasi greseli pentru care il critica.
Si pe Elena Udrea, favorita prezidentiala si pe Roberta analfabeta, altfel fara nici un merit in PDL decat de a cobori partidul cat mai jos !!!
Asa a promovat tinerii Traian Basescu !!
Iar PDLul l-a dus sub PP-DD !!!!
Marete realizari, asa e !!
- Numele de familie al Robertei este Anastase. Daca "analfabeta" este folosit ca adjectiv, ar trebui si justificat.
- PDL a cazut in sondaje mult dupa ce Traian Basescu nu mai ocupa nici functii in conducere in acest partid, nici membru nu mai era, datorita prevederilor Constitutiei.
Atunci cand a fost in conducere, actualul presedinte a contribuit incontestabil la cresterea importantei partidului.
Asta i se potriveste cel mai bine lui Basescu, minte cu seninatate, rar recunoaste azi ce-a spus ieri iar maine nici atat....
Gata, e terminat politic si a terminat si PDLul, el l-a facut, el l-a distrus !
E singurul lucru de care e capabil, sa distruga.
O spun si cei din PDL, ce mai vreti ?!
Ia vedeti mai jos ce-a declarat Presedintele PDL Mures azi !!!
""Preşedintele PDL Târgu Mureş, Doru Oprişcan, îi cere preşedintelui Traian Băsescu să se abţină de la aprecieri privind partidul, arătând că ar trebui să îl "lase în pace" şi să nu mai dea "indicaţii de pe margine" dacă tot este "dezamăgit" de PDL, potrivit Mediafax.
Preşedintele PDL Târgu Mureş, fostul deputat Doru Oprişcan, a declarat, vineri, că i-a spus şi în trecut preşedintelui Traian Băsescu că, după ce a fost o locomotivă electorală pentru PDL, "face praf" partidul cu declaraţiile sale."
S-a intamplat ca presedintele sa-si schimbe opiniile.
Spre deosebire, insa, de cei care-l ataca, atunci cand a facut-o, a recunoscut-o, nu s-a dezis de afirmatiile anterioare, si a incercat sa explice si contextul care i-a determinat cotitura.
Cat priveste minciunile, acelea raman inca la statutul de legenda cata vreme existenta lor nu este argumentata; cele reale pot fi, evident, de gasit in Palatul Victoria, incepand cu Lista lui Barosso, trecand prin privatizarea Oltchim, cu salariile platite, si oprindu-se Dumnezeu stie unde.
Dupa ce criza economica a lovit Romania incepand cu 2010, Traian Basescu l-a atacat intr-una pe fostul Premier Tariceanu acuzandu-l de poplulism, ca a marit salariile si pensiile in anul electoral 2008.
Cu 1 an inainte, in anul electoral prezidential 2009 in campanie electorala prezidentiala Dl Basescu spunea cu totul altceva despre aceste mariri de salarii si pensii facute de Tariceanu, infoindu-se cu ele ca si cand i se datorau !!
Voi pune mai jos aceste declaratii pentru o usoara comparatie.
SALARII
Traian Băsescu, 2010(in plina criza!!):
„Politicienii au făcut ce i-a dus capul, singurul lucru la care i-a dus capul a fost să dubleze salariile”.
Băsescu Traian, 2009(in campanie prezidentiala)
„În mandatul meu, salariul mediu a crescut de la 815 la 1880 de lei”.
PENSII
Traian Băsescu, 2010:
„Atât i-a dus capul pe politicienii români: să dubleze pensiile”.
Băsescu Traian, 2009(campanie prezidentiala)
„Tot în mandatul meu, pensia medie a crescut de la 230 la 700 de lei”.
AJUTOARE
Traian Băsescu, 2010:
„Atât i-a dus capul pe politicienii români: să inventeze 222 de categorii de ajutoare sociale”.
Băsescu Traian, 2009(campanie prezidentiala)
„Şi tot în mandatul meu, pentru cei 1,5 miloane de bătrâni pensionari care au lucrat toată viaţa la CAP s-a introdus pensia minimă garantată de 350 de lei”.
Cum numiti toate astea?!
Eu le numesc minciuna, ipocrizie si sfidarea la adresa romanilor care sunt prostiti in fata de fiecare data si la fiecare aparitie a lui Traian Basescu.
Fie si numai aceste declaratii si m-au convins demult ca azi Traian Basescu spune una si maine alta, iar poimaine o ia de la cap…si cu facutul sta la fel….
Nu mai merge, ne-am saturat!
Cifrele sunt cumva diferite? Nu au fost 222 ci 223 de categorii?
Mai remarc si ca citatele sunt preluate din comentarii la articole de ziare, postate aleator,fara nici o legatura cu articolele, subdiverse semnaturi, cum ar fi "A9564".
Ar fi de ajutor daca ati preciza si o sursa mai credibila, altfel impresia mea este ca ipocrizia se gaseste in alta parte.
Imi mai amintesc si ca in 2009 presedintele era criticat de Crin Antonescu tocmai pentru ca se opunea majorarilor salariale, ceea ce indica o nepotrivire in date.
Majoritatea romanilor insa le-au vazut iar ceea ce se intampla azi cu partidul prezidential arata asta din plin.
Sunt insa convins ca aveti si pentru asta o explicatie portocalie....
Degeaba, PDL este mort, sper sa scapam si de Basescu mai repede de 2014 !
"Succesuri" !!
In acelasi timp, consider ca nu ajuta nimanui sa incurcam borcanele. E corect ca oricine sa fie judecat sau criticat pentru propriile-i greseli, nu pentru ca altii sa profite.
Cand vine vorba de minciuna, ma asteptandu-ma ca ea sa fie definita, nu doar atarnata de gatul adversarului. Recunosc ca poate nu ar fi nevoie de atata formalism, daca la acest capitol orice politician nu ar fi de departe umbrit de performantele in domeniu ale cuplului (sau tripletei) de la conducerea uniunii ce guverneaza.
Tine de responsabilitate. In PCR se obisnuia sa se vorbeasca in numele maselor largi si anonime, acum s-au mai schimbat standardele.
CIca pe asta o sal salveze oamenii care iese la vot.
Domn Basescu nu te mai salveaza, ati cazut in capcana propiei celebritati.
Revenitiva cu picioarele pamant, este un dezastru ce se intampla cu tara.
Vine acum si lauda masurile luate, pai ce greu este Dle Presedinte sa tai salarii si sa impozitezi pensii din PIXul Prezidential?!
Astea-s masuri cu care sa te lauzi ?!
Daca azi ne spunea cum a reformat administratia publica ce colacie de incompetenti de 20 de ani, daca ne spunea ca a reorganizat si eficientizat companiile de stat ce papa an de an bani de la Buget si ca le-a adus pe profit , daca azi ne spunea ca aceste masuri le-au apreciat romanii care au vazut efectul lor si au inteles masurile de austeritate, poate il ascultam altfel.
Dar in timp ce majoritatea populatiei a saracit in anii mandatului lui Basescu, clientela lui portocalie s-a imbogatit bine mersi, fara sa stie ce-i aia criza, le-a crescut contul in banci, si-au luat case, masini, vile la Monaco, concedii de lux, pai ce criza-i asta Dle Presedinte!!
Traian Basescu NU realizeaza nici azi ca MINCIUNILE si IPOCRIZIA cu care i-a pacalit pe romani NU mai merg, azi majoritatea romanilor le striga politicienilor romani: MINCINOSII !
Vorbe goale, de care ne-am saturat iar PDL este MORT!
Cu madam Udrea pe care o lauda Traian Basescu nu face altceva decat sa il ingroape definitiv !
Daca nici el care este un politician versat ce i s-a intamplat PDLului si bate campii acum cu veselie, ce sa mai asteptam de la Udrea, Blaga sau Boc !?
PDL este mort, se vede zi de zi si ei au inteles asta, numai Udrea bate campii sustinuta de Basescu!!
"Succesuri"!
Cu ceva din ce spui, tot sunt de acord: Madam Udrea. Mi-as dori sa-si asculte ceasul biologic si sa plece in concediu maternal - cum a promis candva; sper ca mai exista si altii in partidul ala capabili sa-si asume barbateste o candidatura; daca nu, nu.... mai sunt si alte partide sa faca opozitie: Forta Civica, Noua Republica, etc.
Din pacate pentru mine a fost o mare dezamagire, a esuat, iar alta "speranta" NU mai vad.
Dimpotriva....
Nu poti ajunge intr-o functie inalta fara BANI. Ii iei si trebuie sa-i dai inapoi. Cu dobinda.
De asta marinarul a trebuit sa-nghita oameni gen Udrea sau Blaga.
Si-atunci problema se pune: bine, trebuie sa calci pe niste principii, dar ce lasi in urma? Lasi mai mult bine decit rau sau invers? Aici nu-i loc de estetzi sau de firi slabe. E vorba de binele general pe care cei din prima categorie il urmaresc.
Si-aici, Domnule Comandant de Nava Basescu, jos bereta!
O singura discordanta. Il apara pe NASTASE 6 case !!
Eu sunt convins ca Nastase a fost un hot nesimtit .
Hot pentruca s-a imbogatit fara masura ( el fiind bugetar ) si nesimtit pentruca a avut tupeul sa ne spuna ca o batrana pensionara nefericita cara abea isi ducea traiul zilnic cu pensia amarata a avut sute de milioane de dolari sub saltea pe care i-a lasat lui mostenire. Si niciodata nu a incercat o poveste rocamboleasca in care sa ne spuna aventurile matusii Tamara si cum a dobandit si a pastrat acesta femeie milioane de dolari . A gandit ca suntem destul de prosti sa inghitim galusca si nu merita sa se chinuie sa gaseasca si o poveste cat de cat credibila.
Deci, de ce apara Basecu acest escroc ?
Poate imi raspunde Mazeta , Finuta, Dincannes, & Co. ?
In fond, asta e 0049: un gainar umflat, care gireaza plagiatori penibili, dupa ce, la rindul sau a fost girat de un stalinist cu vechi state de plata prin fostul kaghebe.
Sa fim seriosi si sa privim dincolo de cuvinte.
Alta ar fi explicatia pentru care il protejeaza pe Nastase. Dar nu o pot afla .Nimeni nu mi-a aratat ceva credibil , concret. Va ramane un mister ?
Daca ar avea mari probleme cu Legea ar avea nevoie de Judecatori binevoitori nu de un consilier . Aici e fractura logii tale. Si ti-am aratat-o, mai subtil in comentariul precedent si mai evident acum.
1. In general a spus putine prostii (exceptand povestea cu Adrian Nastase).
2. A dat un impuls PDL-ului.
3. S-a redefinit ca luptator
4. Te-a terfelit pe tine, bai Felix!
:))) nu mai pot opri din ras.... tare explicatia!!! adevarul e ca Romania nu are vorbitori de Engleza di trebuia sa trimita in Marea Britanie un vorbitor de Franceza...
insa explicatia lui Basescu e legendara :)))
Presedintele s-a referit la calitatile de vorbitor in engleza ale d-lui Jinga, surclasate de cele de limba franceza.
Aici nu sunt de acord cu cei care l-au criticat pe ambasador. Fara sa ma consider a excela in limba Regatului, am inteles perfect ce voia sa spuna dl. Jinga, ceea ce ma face sa nu am ce-i reprosa in acest punct de vedere.
Ca nu am fost de acord cu argumentele prezentate, mai bine zis cu lipsa lor, este un alt subiect, pe care presedintele insa nu l-a atins.
Pe Boc îl susţine până-n pânzele albe, că doar prăpăditul ăla a făcut tot timpul doar ce-a spus el, şi la o adică poate da din el toată tărăşenia !).
Ăsta şi-n faţa plutonului de execuţie, ca ultimă dorinţă cere s-o vadă pe Udrea !
- a afirma ca tara a fost distrusa de Traian Basescu, este cel putin hazardat. E adevarat ca asteptarile de la mandatele sale sunt net superioare realizarilor.
- sunt pure speculatii ca Emil Boc a ascultat ordinele lui Traian Basescu. Boc nu s-a plans niciodata de incalcarea prerogativelor sale de la Cotroceni. In schimb, s-au plans adversarii lor comuni. Cand au existat divergente intre Palate, acestea au fost exprimate. In majoritatea cazurilor, cele doua puteri au impartasit aceeasi linie directoare.
- interesante figuri de stil. Pluton de executie? Dl. Antonescu are, in momentele de reverie viziuni asemanatoare, pe care clasa politica le reprima pe vremea cand cel mai redutabil adversar al d-lui Iliescu era dl. Corneliu Vadim Tudor.
Tot respectul pentru mercenari, dar nu e cazul ca tocmai ei sa dea lectii de genul acesta.
Atunci cand au fost, el a demisionat din Parlament.
Totusi, nu e nevoie de prea multa inteligenta pentru a observa ca sunt diferente intre gestul actual al dlui Voiculescu si cel al lui Traian Basescu din aprilie 1996.
In scopul de a muta dosarul la o alta instanta, ex-senatorul PC a demisionat din Parlament la sfarsitul lui inuie 2012, incredintat ca va avea un loc asigurat in noua legislatura. A facut-o in paralel cu incercarile de a acapara justitia, dupa care si-a folosit influenta pentru a devansa alegerile legislative.
In primavara lui '96, cand a demisionat Traian Basescu, nimic nu garanta victoria in alegeri a unui USD inca nealiat cu CDR. In plus, demisia nu putea intarzia mersul anchetei prin stramutari repetate.
In rest, e de apreciat humorul.
Asta va ingropa PDL definitiv.
Mai vorbim, oricum lui Basescu nu-i mai pasa, PDL este deja mort, acum il ingroapa.
Vai de mama lor !!
Ramanem pe cap cu USL si Domnu' Dan.....
Ce ti-e cu Elenele astea.....
Cred ca Elena noastra nu merita comentarii. Las-o frate-n pace, ce se nashte prost intocmit asha ramine. Mopul nu merita respect, cureti cu el si asta-i.
Preşedintele PDL Târgu Mureş, fostul deputat Doru Oprişcan, a declarat, vineri, că i-a spus şi în trecut preşedintelui Traian Băsescu că, după ce a fost o locomotivă electorală pentru PDL, "face praf" partidul cu declaraţiile sale.
El s-a referit şi la declaraţiile făcute de Băsescu privind liderii PDL Elena Udrea, Vasile Blaga şi Emil Boc.
"Eu, personal, am o părere bună despre Elena Udrea. E o femeie energică, ştie ce vrea, face treabă. Însă imaginea sa la electorat e jalnică. Acum şi dacă vine cu espadrile şi salopetă nu mai are ce să schimbe din această imagine."
http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/presedintele-pdl-targu-mures-daca-tot-l-am-dezamagit-pe-basescu-sa-ne-lase-in-pace-293505.html
acum, revenind la viitor, sunt mai si alte combinatii posibile, in afara de tiparele actuale:
Presedinte - Daniel Morar, PM - Macovei.
Presedinte - Diaconescu, PM - MRU. sau Videanu...
Rege + PM Paleologu :)
De ce a promulgat preşedintele în 2008 legea salariilor profesorilor, dacă urma să o denunţe peste câteva luni? Cum poate fi justificat un referendum pe teme constituţionale în absenţa oricărei dezbateri prealabile? Cum apreciază astăzi PDL politica sinuoasă a preşedintelui faţă de instituţii fundamentale cum este Curtea Constituţională? Este partidul de acord cu o serie de persoane promovate insistent de preşedinte în ciuda slabelor performanţe? Poate PDL justifica dubla măsură folosită în situaţii bine cunoscute de corupţie? Asumă PDL declaraţiile brutale ale preşedintelui faţă de Casa Regală? Asumă în general tonul insidios folosit adesea la adresa adversarilor politici? Este PDL de acord cu viziunea constituţională a preşedintelui? Este de acord cu întărirea prerogativelor prezidenţiale în contextul aceluiaşi confuz semi-prezidenţialism? Asumă ambiguitatea poziţiei preşedintelui faţă de tema maghiară? Acceptă PDL imixtiunea nelimitată a unui preşedinte de republică în activitatea partidelor politice? Şi, în fine, admite PDL să treacă pe mai departe sub tăcere eşecurile înregistrate din cauza inflexibilităţii preşedintelui şi a atitudinii sale revanşarde?
Acestea ar fi câteva aspecte care au contribuit la prăbuşirea preşedintelui în clasamentul încrederii publice. PDL nu poate în mod obiectiv să-şi recucerească electoratul cu teme exclusiv economice (de dreapta) şi nu va recâştiga încrederea pierdută decât dacă va şti să ia distanţă critică faţă de conduita generală a preşedintelui. Electoratul urban şi educat care a părăsit în masă partidul ar fi intersat să ştie că noul PDL va renunţa la stilistica băşcălioasă, la felul arogant în care actualul preşedinte îşi subestimează interlocutorii şi că asumă o atitudine mai sobră şi mai respectuoasă faţă de societate."
http://www.dw.de/complexul-b%C4%83sescu