In cadrul emisiunii "100%" (Realitatea TV) din aceasta seara, invitatii Grigore Cartianu (redactor sef adjunct EvZ), Cozmin Gusa (deputat) si Ilie Bolojan (secretar general al Guvernului) au dezbatut problema caselor demnitarilor, care sunt inchiriate sau vandute la un pret de nimic. Acestea sunt case din patrimoniul statului.

Principala controvesa a fost reprezentata de casa domnului Geoana, care are 200 m2 si pentru care acesta plateste 689 RON pe luna. Portivit unui specialist, in zona respectiva pretul unui metru patrat poate ajunge si la 7000 euro. Cu toate acestea, Geoana a declarat ca "locuinta e mica, are vreo 100 m2".

Bolojan a mentionat ca in zona Casa Presei sunt spatii cu 2 euro/ m2, care sunt repartizate direct. Insa, Guvernul a hotarat sa vanda aceste case prin negociere directa, desi cea mai buna varianta ar fi fost licitatia publica. De asemenea, el a mentionat ca exista proceduri prin care se evita discutiile, deoarece asigura transparenta tranzactiilor.

Potrivit clauzelor din contractele demnitarilor, in momentul in care demnitarul nu mai detine functia respectiva, acesta trebuie sa paraseasca locuinta. Daca acest lucru nu se intampla, atunci ei vor plati cea mai mare chirie - 50 euro/m2. Dar, legea spune ca actualii chiriasi pot cumpara prin negociere directa. Aceste preturi au la baza un raport de evaluare facut de un expert, iar Regia Autonoma Locato stabileste pretul in functie de acest raport. Insa, aceste preturi pot fi ajustate.

Ilie Bolojan a dezvăluit că înainte de 2004, unele dintre aceste contracte au fost transformate sau au fost atribuite în mod direct ca locuinţă. În decembrie 2004, s-a emis o ordonanţă de urgenţă prin care toate contracte de închiriere au fost prelungite cu 5 ani de zile, până în martie 2009. Mai mult, acesta a mai spus că în contractele foştilor demnitari sunt anumite clauze care nu permit întreruperea lor decât în instanţă.

Bolojan a recunoscut ca daca nu era aceasta lege care permite cumpararea locuintelor prin negociere directa, exista posibilitatea obtinerii unui pret maximal. Turcescu insista asupra faptului ca statul pierde cu aceasta lege. Cu toate acestea, Cartianu a subliniat ca, atunci cand a fost votata aceasta lege "mizerabila", nu a existat nici un vot impotriva.

In cadrul emisiunii, au fost transmise imagini cu casa domnului Geoana, iar pe baza acestora telespectatorii au fost rugati sa liciteze un pret. Preturile propuse de acestia au ajuns pana la 3500 de lire sterline pe luna.

In final, Bolojan a promis ca ii va inmana domnului Turcescu o lista cu toti cei care au cumparat case de la RA-APPS dupa '90.