Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a explicat, miercuri seara, la Antena 3, principalele modificari ale Codului Fiscal, el spunand ca are responsabilitatea faptelor si ca, daca exista riscul ca salariile sa scada, ar fi spus de la inceput. El a mai sustinut ca daca mediul privat doreste sa reduca salariile o poate face si astazi, dar nu are legatura cu transferul contributiilor de la angajator la angajat, potrivit news.ro.

Una dintre cele mai importante masuri prevazute in Ordonanta de Urgenta privind Codul Fiscal - cea mai contestata de catre sindicate - este transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat. Ionut Misa a spus ca "s-a pus reflectorul" pe subiectul privind transferul contributiilor sociale, neglijandu-se alte subiecte din OUG.

"In 2017 avem un impozit pe venit de 16%, contributiile salariatului de 16,5 procente si angajator de 22,75%. In 2018, impozitul scade la 10%, contributiile salariatului ajung la 35%. Din contributiile pe care un angajat le plateste, 15 procente trec in continuare in 2018, 1,5 procente sunt eliminate, din 22,75 procente 20 procente sunt transferate si vor fi beneficiu la salariat, ramanand o contributie de 2,25 procente contributia angajatorului", a explicat Misa.

Intrebat de ce a fost nevoie de aceste modificari, ministrul Finantelor a spus: "S-a discutat foarte mult de motivatie. Din date, avem aproape 158.000 de companii care nu au platit contributiile pentru angajati in cursul acestui an. (...) Este vorba de 2.100.000 de angajati".

Intrebat ce se va intampla daca unele salarii vor scadea, Ionut Misa a spus ca are responsabilitatea faptelor.

"Am responsabilitatea necesara pentru a face lucrurile asa cum trebuie, pentru ca eu ca parinte am responsabilitatea faptelor. Daca exista riscul ca salariile sa scada, spuneam de la inceput", a raspunsul ministrul.

El a mai sustinut ca daca mediul privat doreste sa reduca salariile o poate face si astazi, dar nu are legatura cu transferul contributiilor.

"Orice angajator responsabil si de buna-credinta nu va reduce salariul angajatului si nu se va gandi sa ia din beneficiul pe care statul il acorda unui angajat in interes propriu. Doar un angajator care nu e responsabil poate face un astfel de lucru. Vorbim de mediul privat, pentru ca la stat acest lucru e exclus￯, a adaugat ministrul Finantelor.