Președintele PNL Ludovic Orban a declarat marți seară, la Realitatea TV, că nu exclude varianta creării unei largi coaliții de guvernare, formată din ALDE-UDMR-USR-minorități, în cazul în care Parlamentul va adopta miercuri moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Dăncilă, scrie Mediafax.

Ludovic OrbanFoto: Captura Realitatea TV

Întrebat, într-o emisiune la Realitatea TV, despre posibilitatea formării unei largi coaliții de guvernare ALDE-UDMR-USR-minorități, dacă trece moțiunea de cenzură, liderul PNL, Ludovic Orban a răspuns: "Orice formulă care să ducă la un guvern care să respecte valori și principii, care să aducă România pe calea corectă, suntem dispuși să îl sprijinim. Nu, niciun caz cu un premier PSD".

Liderul liberal a adăugat că nu i-a făcut nicio promisiune președintelui UDMR, Kelemen Hunor, cu care s-a întâlnit marți pentru discuții și negocieri legate de moțiunea de cenzură, ci i-a explicat ce formulă de guvernare ar putea fi viabilă, în cazul în care pică Guvernul Dăncilă.

"Nu, n-am avut nicio discuție legată de coborârea pragului în administrație, legea legată de 15 martie. I-am spus că aceste lucruri nu le putem negocia. Am dat răspunsuri la întrebări, acele răspunsuri pe care le-am considerat potrivite și necesare. Ce formulă de guvernare susținem în cazul în care pică Guvernul. Le-am spus că am fost întrebat despre funcția de premier, dar că obiectivul nostru principal este căderea Guvernului, demantelarea lui Dragnea. Ceea ce am spus este, că după aceea, poate fi o formulă de guvernare cu PNL, dacă există majoritate, poate fi o variantă a anticipatelor. Asta a fost ideea (largă coaliție - n.r.). Practic, suntem aproape de preluarea președinției Consiliului UE. Toată starea aceasta de neîncredere nu este sănătoasă în anul Centenarului, aproape de preluarea de către România a președinției Consiliului UE. Cum să intrăm în primele șase luni când avem astfel de miniștri, cel de la Educație, care e certat cu limba română, ministrul Muncii care postează clipuri cu tunuri de apă care înlătură protestatarii? Nu sunt în stare să termine autostrăzi, Șebeș-Turda, nu au demarat niciun tronson de autostradă, de cale ferată modernizată. Tot ce era finanțabil din fonduri UE se află într-o situație de blocaj", a afirmat Orban.

Președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat că a discutat marți cu liderul PNL, Ludovic Orban, și că va anunța miercuri, înaintea votului final al moțiunii de cenzură care este poziția parlamentarilor Uniunii la vot. Tot marți Hunor s-a întâlnit și cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Coaliția PSD-ALDE a anunțat că va fi prezentă în sală, la votul din plenul reunit de miercuri al Parlamentului, dar nu va vota moțiunea de cenzură prin care Opoziția cere demiterea Cabinetului Dăncilă.

Orban, întrebat dacă va trece moțiunea de cenzură: "N-aduce anul ce aduce ceasul"

Întrebat, de asemenea, dacă va trece moțiunea de cenzură, Ludovic Orban a răspuns: "N-aduce anul ce aduce ceasul. Poate le dă Dumnezeu acestor oameni să se gândească că votul de mâine este o alegere între a scăpa România de un regim profund nociv și acela de a-i fi slugi lui Dragnea. Cine nu votează moțiunea, înseamnă că acceptă să fie iobag pe feuda lui Dragnea."

Liderul PNL a mai precizat că nu a avut discuții cu Victor Ponta, dar nu are dubii că aleșii înscriși în Pro România nu vor susține moțiunea de cenzură.

"N-am stat de vorbă cu Victor Ponta, dar nu cred că îi trebuie mult unui om care spune că dragnea e adversarul lui să îl convingi să voteze moțiunea de cenzură. Sunt convins că vor vota moțiunea. Nu am dubii. Problema câți din parlamentarii Puterii vor vota. În privința PSD mai degrabă am găsit oameni nemulțumiți de Dragnea, dar nu știu dacă vor avea curajul. Problema e să își recâștige partidul, pentru că PSD nu mai e un partid democratic. Pesediștii parcă sunt iobagii lui Dragnea. Cum poate Țuțuianu, Felix Stroe să facă sluj la Dragnea, în condițiile în care Dragnea și-a bătut joc de el? Bădălău, căruia i-a tras un șut în fund, pentru a o pune pe Dăncilă? Eu nu pot să înțelege (de ce nu reacționează acești oameni - n.r.)", a completat Orban, la postul Realitatea TV.

Orban, despre migrația din PMP: "Există riscul dacă noi nu-i primim, să plece în altă parte"

Ludovic Orban a mai declarat, în legătură cu posibilitatea trecerii deputatului PMP Robert Turcescu la PNL, că nu a avut cu acesta o discuție în acest sens, pentru că nu este un lucru fair-play în preajma moțiunii de cenzură, dar dacă partidul nu-i primește, există riscul ca aceștia să plece altundeva.

"Nu am avut nicio discuție cu domnul Turcescu legată de subiectul acesta și cu niciun parlamentar din PMP, că nu mi se pare fair-play, în prag de moțiune să iei parlamentari de la ei. Deși, din păcate, în PMP există o tendință a unor parlamentari de a pleca din PMP și există riscul, dacă ei ciocănesc la ușa noastră și noi nu-i primim, ei să plece în altă parte", a afirmat președintele PNL marți seară la postul Realitatea TV, potrivit Mediafax.

Pe 16 iunie, la Congresul PMP a avut loc o dispută între Robert Turcescu şi Traian Băsescu. Deputatul PMP s-a arătat supărat că acesta nu a rămas preşedinte până după alegerile europarlamentare, în timp ce Băsescu i-a reproşat dispreţul pentru unirea României cu Republica Moldova. În cadrul evenimentului, Traian Băsescu a primit titlul de preşedinte de onoare al partidului, iar deputatul Eugen Tomac, singurul candidat înscris în cursă, a fost ales președinte al PMP.

Reamintim că pe 29 mai, PMP a rămas fără grup la Senat, după ce senatorii Ion Ganea şi Iustin Talpos au trecut la PSD, fiind nevoie de cei puţin şapte parlamentari pentru a forma un grup. În aceeași zi și deputatul Valeriu Steriu, care era atunci președinte executiv al formațiunii, a anunțat că părăsește partidul și se înscrie în PSD.

Orban, despre o manifestație PSD: "Îi sfătuiesc să nu facă această prostie. E posibil să iasă rău"

Ludovic Orban a mai afirmat, referitor la o manifestație a susținătorilor PSD-ALDE, la votarea miercuri în Parlament a moțiunii de cenzură, când vor veni la Casa Poporului și susținători ai Opoziției, să nu facă această prostie, pentru că e posibil ca nimeni să nu poată controla ce se poate întâmpla.

"N-am nimic să manifeste, dar să manifeste îna ltă parte decât acolo unde au fost anunțate protestele Opoziției. Îi sfătuiesc să nu facă această prostie pentru e posibil să iasă rău acolo. Și așa în clanul din jurul lui Dragnea, dacă vin cu astfel de provocări nimeni nu mai poate controla ce se poate întâmpla. Și Jandarmeria. Nu poți să vii la intimidare cu motoarele ambalate, în țestoase, să intervină. Întotdeauna acești oameni s-au manifestat pașnic, și-au strâns gunoaiele. Sunt oameni frumoși, inteligenți. Dar se pare că sunt unii speriați de bombe și, în paranoia lor, și-ar imagina că acești oameni reprezintă un pericol pentru ei. Reprezintă, dar la vot", a declarat Orban.

Senatorul PSD, Claudiu Manda, a anunțat că miercuri, când va fi votată moțiunea de cenzură a PNL împotriva Guvernului Dăncilă, este posibil să fie prezenți în fața Parlamentului susținători ai PSD-ALDE. Asta în condițiile în care și Ludovic Orban a transmis un mesaj simpatizanților PNL să iasă în stradă în ziua moțiunii.