Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri seară, la Antena 3, că procurorul Elena Iordache, care îl anchetează pe fostul şef al DNA Ploieşti Lucian Onea, este „un exemplu de om integru şi profesionist”.

Tudorel ToaderFoto: Facebook - Tudorel Toader

„Sper să nu îi fac vreun deserviciu. Un exemplu de om integru şi profesionist este chiar procurorul Elena Iordache, pe care o cunosc şi care este un om de mare probitate morală şi de foarte bună pregătire profesională. Un om dedicat acestei profesii de magistrat, încât eu am deplină încredere în actele domniei sale”, a spus Tudorel Toader, potrivit Agerpres.

Pe 27 iulie, fostul şef al DNA Ploieşti Lucian Onea şi fostul procuror Mircea Negulescu au fost puşi sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, ei având interdicţia de a comunica între ei şi cu anumite persoane, de a exercita profesia de procuror şi de a deţine arme.

Citește și: Parchetul General a respins cererea lui Onea de recuzare a procurorului care instrumentează dosarul său

  • Tudorel Toader, despre evaluarea procurorului general Augustin Lazăr: Este continuă. Vom trage linia la momentul potrivit

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a mai declarat miercuri seară la Antena 3 că îl evaluează continuu pe procurorul general Augustin Lazăr, menționând că va anunța "la momentul potrivit" concluziile acestei evaluări.

"A fost un parti-pris de susținere a doamnei Kovesi. Categoric că nu este normal (...) Evaluarea (lui Augustin Lazăr -n.r.) este continuă. Există noțiunea de formare continuă, toți avem nevoie să învățăm pe parcursul activității profesionale, să fim în acord cu evoluțiile științifice și așa mai departe, deci o formare profesională continuă și o evaluare profesioală continuă", a declarat Toader, conform Mediafax.

Întrebat dacă procurorul general trece această evaluare, ministrul Justiției a precizat că : "Atunci când tragem linie, atunci vedem. Vom trage linia la momentul potrivit".

Tudorel Toader a mai spus că va anunța când va fi momentul potrivit pentru a prezenta concluziile acestei evaluări.

"Noțiunea timpului diferă de la un om la altul", a mai precizat Toader.

  • Tudorel Toader: O distinsă doamnă candidat la șefia DNA mi s-a părut că se distanța de fostul procuror-șef

Ministrul Justiției a mai relatat la Antena 3 cum una dintre candidatele la șefia DNA i-a povestit, în cadrul interviului, că are o competență managerială foarte redusă, că are doar câțiva procurori pe care îi coordonează, Tudorel Toader precizând că i s-a părut că se distanțează de fosta șefă DNA.

"O distinsă doamnă candidat la funcția de procuror-șef la DNA spunea că are, în cadrul Direcției, o competență managerială foarte redusă, că e șef la o secție, și nu la o direcție, că are doar câțiva procurori pe care îi coordonează și că în felul acesta, am înțeles noi toți din comisie, eu ca ministru și cei patru secretari de stat, se distanța de managementul realizat de fostul procuror șef. Dar nu ne-a spus că un șef, așa cum a spus dânsa, cu competențe reduse, are totuși seif, are totuși în lucru acele 300 de dosare referitoare la magistrați, procurori sau judecători, dar dacă sunt 300 de dosare, în mod sigur pot fi mai mulți magistrați la care să se refere pentru că un dosar poate viza 2-3-4 făptuitori. Asta este realitatea", a declarat el, potrivit Mediafax.

Cele două candidate pentru postul de procuror-şef DNA şi care au fost respinse de Tudorel Toader sunt Florentina Mirică, procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA şi Elena Grecu, procuror şef serviciu în structura centrală a DNA, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Ministrul Justiției a mai precizat, referitor la cele 300 de dosare în care sunt anchetați magistrați, că părerea sa este că e vorba de judecători de secții penale.

"După ce cele 300 de dosare vor fi transferate de la această secție mică, mică, a DNA-ului la secția specială de la Ministerul Public, vom vedea, vom afla câți făptuitori sunt, pot fi cauze de urmărire penală in rem, cauze cu urmărire in personam, vom vedea la câți judecători se referă, la câți procurori, care e profilul judecătorului vizat. Eu tind să cred că e vorba de judecători de secție penală", a completat Toader.