Dintre declarațiile lui Teodorovici la RTV:
- "Încercăm să anticipăm paşii următori ai băncilor. Probabil că unul dintre paşi va fi ca, în noile contracte, băncile să-şi mărească marja fixă, pentru a-şi ascunde eventual această scădere a ROBOR. Abia aşteptăm să vedem un astfel de fapt. Va urma altă serie de măsuri”.
- „Dacă stăm şi discutăm ce înseamnă acest ROBOR, cine îl stabileşte, cum... sunt 10 bănci, care fac în prima parte a zilei o cotaţie proprie, dobânda la care se împrumută între 35-36 de bănci din piaţă. Prima şi ultima dintre cotaţii se elimină, rămân cele 8, se face o medie şi acela e ROBOR”.
- „ROBOR ţine de mai mulţi factori: inflaţie, randamentul titlurilor de stat. Dar ce e foarte interesant: băncile se împrumută între ele la acea dobândă pe care fiecare o expune la începutul zilei. Mai departe, la fraieri, s-o spunem pe româneşte, împrumută la acel nivel al ROBOR”.
- „Nu e intenția de a taxa băncile, ci de a le descuraja de a avea un nivel de dobândă ridicat. Nu am prevăzut niciun leu ca urmare a acestei măsuri în bugetul pe anul viitor. Ne dorim să fie cât mai jos acest ROBOR ca să nu taxăm activele băncilor”.
- „Consiliul Concurenței să facă o analiză cu noi, să vedem cât s-au împrumutat băncile între ele, cât au împrumutat mai departe (...) Dacă eu cer Consiliului Concurenței și care sunt efectele unui astfel de mecanism și spune în 2-3 ani, păi în 3 ani economia noastră e...”.
- „Vom modifica clar că acea structură va face aceste investigații. Nu e permis să faci în 2-3 ani. E maxim 6 luni, raport parțial la 3 luni de zile. În 2 ani pleacă și mama companiei si prinde orbul scoate-i ochii”.
În forma adoptată, Guvernul a făcut câteva modificări față de varianta anunțată inițial de ministrul Finanțelor.
Vestita taxă pe lăcomie a fost redenumită în taxa pe activele financiare ale băncilor. Aceasta este de 0,1% pentru un ROBOR între 2% și 2,5%, de 0,2% pentru 2,51%-3%, de 0,3% pentru 3,01%-3,5%, de 0,4% pentru 3,51%-4%.
De asemenea, au fost modificări în ceea ce privește sistemul de pensii private, acum fiind posibilitatea de a trece la Pilonul I, dar nu mai pot fi scoși banii. În cazul plafonărilor de prețuri, acestea vizează gazele și energia electrică pentru consumatorii casnici și industriali. Totodată, s-a impus o taxă de 2% pe cifra de afaceri pentru toate companiile din energie.
1. bancile nu fac legea. nici BNR nu face legea. parlamentul este unicul for legislativ. bancile doar o respecta.
2. bancile sunt entitati economice care au ca unic scop profitul. sa ceri unei banci sa mearga in pierdere este o imbecilitate.
3. statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, este actionarul unic la o banca romaneasca - CEC Bank. aceasta banca nu ofera dobanzi mai mari la depozite, nici nu cere dobanzi mai mici la credite decat restul pietei.
cutia milei.Rog Poliția să-l includă in lista de suspecți și pe Orlando.
Gargara ieftina pentru publicul fidel PSD și al posturilor tv afiliate
Dar adevarul este încă odată dovedit ca nu exista diferența între comunism și socialism , doar numele este diferit, nu se mai folosește comunism ca pute rău .
Adica intai dau ordonanta si abia apoi "incearca sa anticipeze" efectele ei . :)
Complet idioti.
iar interventia statului in piata imobiliara se numeste prima casa.
Era ok daca punea o taxa pe activele bancare si atat, fara s-o lege de ROBOR 2%..
Si in statele enumerate de tine pretul la gaze tot asa, este stabilit de guvern ?!
Orlando are un pic de dreptate la unele faze. Daca stii cu ce se mananca creditarea in vest, probabil stii si marjele bancilor. Cel mai usor de comparat, este la cele in euro, ca sa dam la o parte alte chestii legate de curs si robor. Fa un exercitiu, nu e greu.
Este un articol despre banci, nu despre gaze, dragule. Sau poate vezi tu mai bine ca mine, fix la fel cum pari ca si gandesti, si o fi despre gaze :D La partea aia, nu cred ca-i doare pe ei de populatie cat sunt alte interese. Mai degraba umblam la redevente daca era sa fie ceva corect pentru tara, dar nicio sansa cu sclavetii vanduti de la putere, indiferent de culoarea politica.
Daca tot voiai sa comentezi pe langa, puteai s-o faci nu ca un caine care da in aer in parc si se minte ca e macho, ci pe ceva mai clar. De ex, aberatia de taxa "pe energie".
bancile nu vor urca dobanzile, ci comisioanele.
Si nu veti avea ce sa le faceti!
////
Ce sa te astepti insa de la niste lunatici precum Socol si Valcov. Aceste personaje sinistre dar nevazute ale politicii romanesti se vor putea mandri cu "perforamnta" de a fi distrus economia Romaniei.
Statul a jefuit pe cetățeni în cârdășie cu băncile, riscul de țară a urcat la cer, și acum vrea să se dea mare protector, și își atacă complicii! Doar un mic amănunt, complicii sunt întotdeauna mai puțin vinovați decât principalul făptuitor - un stat condus de kriptokomunistoizii penali jefuitori de buget și țară. ROBOR-ul nu este un indice stabilit de cineva, ci de piață, dacă băncile încearcă să-l manipuleze, le frige Oficiul Concurenței.
Cei aflați acum la cârma țării dau dovadă de o rea-voință, incapabilitate și hoție greu de imaginat. Cei care i-au votat, din ignoranță sau interes, sunt la fel de vinovați ca și ei.
La toti astia cu credite in CHF si gura mare, v-as transforma creditele in lei, cu dobanzile istorice de la lei. S-ar putea sa aveti o surpriza, ca ROBOR era in jur de 12 parca si a avut niste salturi aproape de 20. Stii ca in prima jumatate a perioadei de rambursare se plateste mai mult dobanda, nu? :D:D:D