Teodorovici: Poate unele ministere au o structură supradimensionată/ O remaniere ar fi indicată cât mai repede

de Ionut Baias     HotNews.ro
Marţi, 2 iulie 2019, 23:37 Revista Presei | Radio TV


Eugen Teodorovici
Foto: Guvernul Romaniei
Eugen Teodorovici a afirmat că poate unele ministere sunt supradimensionate. El a oferit exemplul Ministerului Economiei, condus de Niculae Bădălău, cu mii de companii în subordine, care nu își justifică prezenta în economie, unele cu un singur angajat și care „atârnă de ani de zile”, potrivit Mediafax.

„Dacă o companie privată are un surplus sau o cheltuială care nu se justifică, şi poate să facă o eficientizare în acea firmă nu face cheltuiala. Poate ministerul are o structură supradimensionată, poate numărul de ministere este foarte mare. Nu e normal să le spunem că trebuie să fie aliniate la situația actuală? Dacă la Ministerul Economiei avem mii de companii în subordine care nu își justifică prezența în economie, atunci de ce să le ținem? Acele companii despre care vorbesc sunt care au un singur angajat și atârnă de ani de zile în mod nejustificat”, a declarat Eugen Teodorovici, marți seară, la Antena 3, întrebat despre posibile restructurări bugetare.

Acesta a explicat că va avea în vedere eficientizarea administraţiei publice, a personalului din ministere, nu va face restructurări în alte domenii bugetare ca educaţia sau sistemul medical.

Totodată, ministrul Finanţelor a dat asigurări că pensiile şi salariile vor fi plătite indiferent de indicii macroeconomici.

„Nu au cum să spui că un Guvern nu poate să asigure plata unor pensii sau salarii. Ele se vor întâmpla, se vor asigura. Nicio factură legată de investiţii nu va rămâne fără plata aferentă, indiferent de modificarea indicatorilor macroeconomici”, a conchis Teodorovici.

De asemenea, mai spune ministrul, citat de Agerpres, o remaniere ar fi indicată cât mai repede şi o restructurare a Guvernului, atunci când Parlamentul se va întoarce din vacanţă, în cazul în care nu va fi convocat mai repede, pe final de august.

"O remaniere ar fi indicată mai repede şi o restructurare a Guvernului, atunci când, desigur, Parlamentul se va întoarce din vacanţă, sau dacă nu va fi convocat poate mai repede, pe final de august. Ar fi cel mai bine, pentru că, de ce faci o remaniere? Să aduci un ministru mai performant decât cel care este astăzi în poziţie.(..) Poţi face ambele. Şi remanierea şi partea de restructurare. Acolo unde nu schimbi ministerele şi se impune o anumită remaniere, atunci poţi face remaniere. Diferenţa o faci în luna august cum spuneam, la final, pe restructurare, astfel încât oamenii să se apuce de treabă. Adică nu faci în toamnă ca să se apuce oamenii când?", a precizat Teodorovici la Antena 3.

El a vorbit despre prezentarea unui plan de măsuri pe care le consideră de bun simţ, arătând că, aşa cum o companie privată poate decide o eficientizare a activităţii, şi statul poate face acest lucru, dacă se consideră, de exemplu, că într-un minister structura este supradimensionată sau numărul de secretari de stat prea mare.

"Pe partea de cheltuieli publice: nu ne obligă legea şi bunul simţ, că acei bani vin din zona privată? Dacă o companie privată are un surplus sau o cheltuială care nu se justifică sau poate face o eficientizare a activităţii în firmă, nu o face? O face. Şi eu spun că poate ministerul acesta are o structură supradimensionată, poate numărul de ministere este foarte mare, poate numărul de secretari de stat este foarte mare. Secretari de stat care aduc după sine şi cabinete de consilieri, deci cheltuieli în lanţ. Nu e normal să le spunem că trebuie să fie aliniate la situaţia actuală?", a arătat ministrul citat.

El a precizat că, în condiţiile în care nu se vor lua astfel de măsuri de restructurare, efectele negative vor fi generate ani la rând. Ministrul a subliniat, de asemenea, că măsurile vizează administraţia publică centrală, ministere sau agenţii, şi nu alţi reprezentanţi ai sectorului bugetar precum Poliţie, Armată, Educaţie sau Sănătate.

"Dacă la Ministerul Economiei avem mii de companii în subordine care nu-şi justifică prezenţa în economie de ce să le ţinem în mod inutil? Astfel de măsuri, dacă nu se iau astăzi, ele vor produce efecte negative pentru ani de zile. Acele companii de care vorbesc sunt companii care poate au un singur angajat, nu au activitate şi atârnă de ani de zile în mod nejustificat. Sunt foarte multe astfel de situaţii. Nu mă pot gândi că un om merge de dimineaţă până noaptea la serviciu, aduce un ban familiei, nu contează că e de stânga sau de dreapta, munceşte pentru bani. Şi să mă uit în administraţie când o persoană stă, dacă stă, până la ora 16:00 şi cât stă la program poate face altceva decât ce trebuie să facă. Nu pot accepta acest lucru. Cu ocazia rectificării bugetare vom veni şi cu un plan de măsuri pe care o să-l prezentăm doamnei prim ministru şi Guvernului pentru a fi asumate. Repet, sunt măsuri nu pentru că nu sunt bani, sunt măsuri de bun simţ care trebuie luate indiferent dacă ai bani sau nu", a mai sus Eugen Teodorovici.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4949 vizualizari

 • +11 (17 voturi)    
  Ajuns la platane,Orlando mixeaza frenetic in gol (Miercuri, 3 iulie 2019, 7:55)

  Plagarus [utilizator]

  Maximul de incompetenta atins,urmeaza sa pozeze in vizionar bietul trepadus politic.
  • +2 (8 voturi)    
   Cu ce greșește acum? Acum? Că zice adevărul? (Miercuri, 3 iulie 2019, 9:16)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   Știm cu toții că-i mai încet la minte dar acum are dreptate, sunt mult prea mulți asistați de bugetari și mult prea bine plătiți!!!! Nicăieri în lume nu vezi bugetari care să aibă dublul salariului față de cei ce muncesc și plătesc taxe și impozite și le țin în cârcă pe aceste putori!
   • +3 (3 voturi)    
    La cat rau a facut,asta-i o frectie la un picior.. (Miercuri, 3 iulie 2019, 12:48)

    Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui prec

    .......de lemn.
    Bugetarii nu se vor da dusi dupa filipicele lui Orlando,el insusi bugetar de cariera.
    Statutul Fuctionarului Public,Contractele Colective de Munca sunt greu de "dovedit "
    Ex. o decizie de concediere in temeiul art. 65 din Codul muncii, republicat, se poate contesta in termen de 45 de zile de la comunicare.
    Pe calea contestatei se poate solicita anularea deciziei, obligarea angajatorului la reintegrarea pe postul detinut anterior, obligarea la plata unei despagubiri banesti egale cu salariile si toate celelalte drepturi de care s-a beneficiat in calitate de salariat cuvenite de la data concedierii si pana la data platii efective, precum si a cheltuielilor de judecata.
 • +13 (13 voturi)    
  corect! (Miercuri, 3 iulie 2019, 8:05)

  Pacala se intoarce [utilizator]

  corect! la finante de exemplu...
  • +9 (11 voturi)    
   Dar de ce nu si in Politie si Armata ? (Miercuri, 3 iulie 2019, 8:32)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

   A angajat doamna Carmen Dan pe banda rulanta in Politie in ultimii 2 ani, Toata lumea vrea in Politie. Am vrut sa angajez pe cineva la firma, mi-a spus ca nu doreste sa lucreze in sectorul privat, vrea sa se angajeze in Politie. Se uita cineva la raportul politisti/ loc in comparatie cu media UE ?
   • +7 (9 voturi)    
    ȘI ACOLO TREBUIE!!!! (Miercuri, 3 iulie 2019, 9:20)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    Desființată pensionarea la 45 de ani iar cei ce sunt deja pensionari să nu mai primească pensia respectivă. La muncă cu acei asistați.
    Și trebuie văzut cei cu acea „normă” de hrană. Nu, tati, bonuri de masă ca toată lumea.
   • +2 (2 voturi)    
    Sau Huandarmerie: (Miercuri, 3 iulie 2019, 9:51)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    Jandarmeria, aceasta sluga politica a Ciumei Rosii, aparatoare a hotilor si penalilor, si care comite ATROCITATI la ordine politice?
 • +4 (8 voturi)    
  Gigoloiul ofilit are dreptate în mare parte. (Miercuri, 3 iulie 2019, 8:21)

  prec [utilizator]

  Sunt exagerat de mulți bugetari, de multe ministere, de „servicii” și de acoperiți. Unde mai pui că sunt plătiți cu salarii uriașe bașca alte beneficii. Ar trebui reduși cu 40% iar salariile lor cu 50%.
  Nu are dreptate cînd zice că țara are bani. Nu mai are bani de mult, de acolo și datoriile uriașe acumulate.
  Dacă se dau mari și eficienți organizatori, de ce nu au desființat mai de demult companiile inutile?
 • +5 (7 voturi)    
  Cum adica? (Miercuri, 3 iulie 2019, 9:00)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  Lovesti in puturosii care va voteaza?
  Hai, da si in pensionari si in asistati, in popi, in armata, in jandarmerie, in politie, ...
  Plezneste si primarii si sa vedem care lenes, milog, anemic mintal.... va va mai vota!
  Hai, sa te vad, discotecarule!
  • +1 (3 voturi)    
   Doar ăștia îi votează. (Miercuri, 3 iulie 2019, 10:55)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

   Alții nu. Și nu pot scădea la toți, odată, o vor face pe rînd.
   Au început, o tentativă, cu ăștia din teatru, doar că au lovit unde nu trebuie, tot în cei care muncesc. Cum adică și-au triplat, nu dublat, TRIPLAT, salariil!? Au de trei ori mai multe spectacole sau vin de trei ori mai mulți clienți?
 • +7 (7 voturi)    
  Pai... (Miercuri, 3 iulie 2019, 9:11)

  raulito [utilizator]

  ...sa înceapă cu rudele aduse in administrațiile centrale, inclusiv in companiile de stat. E simplu.
 • +2 (2 voturi)    
  PSD-ALDE au făcut o prostie. (Miercuri, 3 iulie 2019, 9:47)

  asavreau [utilizator]

  Creșterea salariilor trebuia făcută pe baza unor criterii de performanță,responsabilități și pregătire și la funcționari și la medici.Ei au pus carul înaintea boilor și acum vor să-l facă să meargă!Au crescut salariile la toată lumea,ca să arate că sunt băieți buni.De fapt au îndemnat pe toți să fure din banul public,gândind că,uite bă,noi furăm,vă dăm și vouă și ciocu mic.Nu au vrut ca funcționarii,medicii să performeze,să fie plătiți funcție de cât muncesc și astfel să poată atrage oameni bine pregătiți ,serioși cu dorință de afirmare.Dacă au leafă mare toți se consideră importanți,deștepți și de neînlocuit!
 • 0 (4 voturi)    
  E in programul de guvrenare? (Miercuri, 3 iulie 2019, 9:50)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Reducerea personalului bugetar e in programul de guvernare, tovarase Teodorowtsch? Sau asta e un nou ordin primit de la Moscova?
 • +2 (2 voturi)    
  Orlando (Miercuri, 3 iulie 2019, 10:30)

  ady77 [utilizator]

  Se pregateste de opozitie:)).
  La prezidentiale nu au candidat de luat in seama, nici macar in primul tur, la europarlamentare cu un pic de efort ieseau pe 3, iar la anul cand e "bataia pestelui" cea mare, (locale si parlamentare), sper sa iasa pe 4-5, ca sa se sfasiie intrei ei :))
  In min.transporturilor, e jale cate sub companii sunt, si cata frecangeala pe bani multi e.
  Sunt zeci de agentii, de care nici ei nu mai stiu, in subordinea cui e, si toaca la greu.
  Nu se va realiza aceasta miscare, in an electoral, ca masa de manevra electorala, e consistenta.
 • +3 (3 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 3 iulie 2019, 10:30)

  complet_retard [anonim]

 • +4 (4 voturi)    
  pacatos.... (Miercuri, 3 iulie 2019, 11:07)

  Ilidia [utilizator]

  Gura pacatosului adevar graieste, dar va fi ca la nenena Iancu, "sa se revizuiasca primesc dar sa nu se schimbe nimic" . Daca incearca cu adevarat, isi va pune in cap tot PSD-ul, care a populat aceste ministere cu neamuri si pile...
 • +4 (4 voturi)    
  Cheltuieli nejustificate? (Miercuri, 3 iulie 2019, 12:13)

  Ion Pop de Popa Popesti [utilizator]

  Cand vrei sa faci rost de bani, faci un audit. Si daca ai un simt economic, observi ca banii se duc cand se duc, constant si grupat pe tot felul de fantezii ale tutzerilor politruci de prin administratie.
  Astfel, nene Dandy, chiar acum cand vorbim, vei observa excursii si simpozioane prin Maldive, cursuri de pregatire anticoruptie la munte sau la mare, bilete de avion anulate dar platite de stat, diurne acordate la fel ca si pensiile speciale pentru protejatii partidului, functii de conducere mai multe decat functii de executie, etc.
  Exista si reprezinta minim 10% din totatul cheltuielor unei institutii publice.
  Daca privesti in jos, la Anaf vei vedea ghiseul online de la etajul 2, care consuma in continuare bani grei pe "retehnologizare" ca sa ramana asa.
  Lateral, la ministerul Comunicatiilor sunt chiar dosare penale pentru niste proiecte foarte foarte scumpe, indecent de scumpe, platite de statul roman si pe care, incredibil, nu le foloseste nimeni.
  La Fonduri europene, aroganta e atat de mare si nesimtirea atat de izbitoare ca iti va lua mult sa termini auditul cheltuielilor nejustificate.
  Mai mult decat va sta psd la putere...
  Exista pe vremuri o institutie numita Curtea de Conturi care mai verifica cheltuirea banului public. Dar a murit exact cand ati ajuns voi la putere.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by