Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat marţi seară, la Antena 3, că un interval de 4-8 săptămâni este „rezonabil” pentru reluarea schemei de vaccinare pentru o persoană care decide să refuze rapelul cu serul AstraZeneca.

Valeriu GheorghitaFoto: AGERPRES

„Schema recomandată de vaccinare sugerează cât se poate de clar menţinerea aceluiași tip de vaccin şi pentru cea de-a doua doză. Din punct de vedere medical, nu anticipăm probleme de siguranţă suplimentare sau date care să reducă protecţia pe care persoana respectivă o poate obţine prin vaccinare. În ceea ce priveşte vaccinul de la AstraZeneca, este greu să anticipăm intervalul corespunzător de timp după care ar trebui să facem, dacă decidem şi dacă se va recomanda acest lucru, o a două doză dintr-un alt vaccin”, a declarat Gheorghiţă, întrebat după cât timp poate relua cineva schema de vaccinare, dacă refuză rapelul cu serul AstraZeneca, relatează News.ro.

Preşedintele CNCAV a adăugat că „probabil că un interval de 4-8 săptămâni este unul rezonabil”.

„Însă la acest moment cred că o singură doză ar fi suficientă dacă ar fi să luăm în calcul, ipotetic, această variantă”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a recomandat să se aştepte decizia Agenţiei Europene a Medicamentului, în funcţie de care şi România îşi va adapta deciziile.

România a decis, luni seară, să continue vaccinarea cu serul AstraZeneca.​