Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, este de părere că "discrepanţa între salariile care sunt peste o anumită limită de rezonabilitate şi pătura care se luptă cu sărăcia te duce către aceste tipuri de decizii".

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor EuropeneFoto: Agerpres

"A fost totdeauna o discuţie din acest punct de vedere şi există, într-adevăr, aceste venituri care devin uneori peste o limită de rezonabilitate şi este limpede că aici, fie că se discută despre supraimpozitarea acestor venituri peste nivelul de venit al preşedintelui României, fie că discutăm de orice altă formă de optimizare fiscală, este limpede că sistemul fiscal va suporta în următoarea perioadă, probabil, ajustări fiscale dintr-un considerent extrem de simplu: avem 24% din PIB venituri şi 40% din PIB cheltuieli. Acest decalaj între venituri şi cheltuieli nu poate să ducă pe termen lung la o politică bugetară corectă şi va adânci deficitul bugetar”, a afirmat Marcel Boloş, joi, la Euronews România, potrivit News.ro.

El a spus că această situaţie legată de diferenţa mare dintre venituri şi cheltuieli în acest sistem "nu poate să meargă la infinit”.

Întrebat dacă se pune problema impozitării mai mari a anumitor categorii de bugetari, el a răspuns că "există această discuţie”.

"Discrepanţa aceasta între salariile care sunt peste o anumită limită de rezonabilitate şi pătura cealaltă care are o zonă de venituri reduse şi se luptă cu sărăcia te duce către aceste tipuri de decizii”, adaugă ministrul.

El a mai spus că astfel de decizii "par rezonabile într-o perioadă de timp în care ne confruntăm cu criza şi cu efectele ei, în care statul trebuie să susţină tot mai multe cheltuieli pentru a face faţă crizei”.

Social-democrații au explicat joi că supraimpozitarea este pentru veniturile salariale din sistemul bugetar, după ce în urmă cu o zi au vorbit despre supraimpozitarea veniturilor salariale mai mari decât salariul Președintelui României.

Cum arată propunerile PSD făcute în ședința Coaliției

  • Supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depășesc salariul Președintelui României;
  • Supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depășește pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) și de 90% pentru ceea ce depășește 18.000 lei (10 pensii medii nete);
  • Aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât, la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%;
  • O contribuție pentru Sănătate și Educație de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Măsura va avea caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani.