​Doar bătrânii au mai rămas să locuiască în satele distruse în timpul luptelor dintre armata rusă și forțele de apărare ale Ucrainei - transmite corespondentul Radio România Actualități, Ilie Pintea.

Locuințe modulare din UcrainaFoto: Ilie Pintea/RRA

În regiunea Cernihiv, unde bombardamentele au fost dublate de lupte terestre și localități întregi s-au aflat mai bine de o lună sub ocupația rusă, ajutoarele aduse de voluntari de două ori pe săptămână sunt singura sursă de hrană pentru localnici, iar locuințele modulare aduse în mai multe sate cu sprijinul guvernului din Polonia au devenit adăpostul celor care și-au pierdut casele.

VIDEO: Ilie Pintea/RRA

Novoselevka e un sat aflat chiar la periferia Cernihivului, un oraș de peste 280.000 de locuitori înainte de război. Localitatea se află la circa 60 de kilometri de granița cu Federația Rusă și armata de ocupație a ajuns aici încă din primele zile ale războiului.

Aproape 170 de case au fost distruse în timpul luptelor intense care s-au dat aici, iar localnicii au trăit mai bine de o lună în beciuri - povestește Nina, care venise cu bicicleta să primească ajutoarele distribuite de voluntari.

Foto: Ilie Pintea/RRA

”Locuiesc aici, aflăm în satul Novoselevka, din 1972. Vedeţi ce s-a întâmplat aici după 24 februarie: au bombardat, au tras şi cu tancurile. Aici au fost trupele ruseşti. Locuiesc pe ultima stradă din capătul satului şi acolo au stat tancurile ruseşti care au tras continuu.

Ardeau toate casele. La mine a ars casa, şura şi beciul. Noi am plecat pe 5 martie în Rivne şi ne-am întors acasă pe 7 aprilie. 168 de case au ars complet în satul nostru. Toată lumea s-a întors acasă, dar nu toţi au unde sta. Unii stau în satul învecinat, unii stau în oraş, alţii închiriază apartamente în Cernihiv”, a spus ea.

Foto: Ilie Pintea/RRA

Ceva mai încolo, Petro Hrihorovici, de 79 de ani, tocmai primise mâncarea și produsele de igienă care trebuiau să-i ajungă până la următorul transport cu ajutoare umanitare. ”Am trecut prin o lună de ocupaţie rusească, fascistă, dar după cum vedeţi, sunt bine, sănătos, slavă Domnului.

Nu ştiu cine sunt cei care împart ajutoare. Era o coadă mare şi am stat şi eu şi am primit ajutor, lucru pentru care le mulţumesc mult. Cred că este o organizaţie din Kiev.

Ajutoare primim destul de des. Multumesc oamenilor care nu ne uită, nu atât pentru faptul că avem nevoie de toate acestea, ci pentru că ei ştiu că noi suntem cei care suferim şi ei aduc aceste ajutoare ştiind că aici sunt oameni care şi-au pierdut casele, şi-au pierdut totul” - povestește Petro.

Tinerii care împărțeau ajutoare veniseră din Kiev, de la 150 de kilometri, și se ocupau cu campaniile sociale înainte de război. Asociația lor se numește Los Solomas, după numele cartierului lor, și cei mai mulți voluntari lucrează în IT și își donează cea mai mare parte din venituri pentru cei care au nevoie de ajutor.

Serghii Nikitin, reprezentantul organizației, spune că ceea ce fac colegii lui se vrea un exemplu și pentru alți ucraineni care pot ajuta. ”Venim în Cernihiv de când s-a terminat ocupaţia. Am început să venim aici deoarece această regiune este mai îndepărtată de Kiev şi toţi acordau ajutoare în regiunea Kiev, uitând de regiunea Cernihiv.

Pe măsura posibilităţilor, încercăm să ajungem aici o dată la două săptămâni. Aducem produse de igienă, produse alimentare. Am stabilit contacte cu liderul din acest sat. Îi vom ajuta cu unelte pentru construcţii.

Încercăm ca prin exemplul nostru să arătăm şi altora să nu uite de lumea care are nevoie de ajutor, să vină şi ei să ajute. Nu avem ca scop să fim doar noi cei care ajutăm şi dorim ca toţi care au posibilitatea să se alăture acestui proiect şi să ajute fiecare cu ce poate.

Organizaţia este una civică şi este formată de locuitorii unui cartier din Kiev. Comunicăm pe internet între noi. Lucrăm de nouă ani şi avem experienţă în organizarea unor asemenea acţiuni. Chiar şi atunci când nu era război, căutam pe cei care au nevoie de ajutor”, a spus el.

Serghii a adăugat că, în ultima vreme, donațiile au scăzut foarte mult, fie că e vorba de bani sau de alimente și produse de strictă necesitate, asta pentru că cele mai bine de patru luni de război se resimt puternic în familia fiecărui ucrainean, iar transporturile umanitare din Europa s-au rărit pe fondul recesiunii.

Lupte intense în cimitir

Foto: Ilie Pintea/RRA

Și Cimitirul central din Cernihiv, aflat la doi kilometri de Novoselevka, a fost scena unor schimburi intense de focuri între armata ucraineană și forțele ruse care au asediat orașul, iar în luptele dintre cele două părți a fost distrusă o capelă ridicată în memoria militarilor din regiune, care și-au dat viața în 2014, în Donbas.

Foto: Ilie Pintea/RRA

Mormintele lor, marcate cu câte un drapel, erau ușor de găsit de departe, iar multe dintre ele au fost distruse de forțele ruse. Oleksandra Mykolaevna venise la mormântul nepotului și a spus cum e războiul pentru ea.

”Nici nu știu ce să gândesc. Pur și simplu îi urăsc. Cum se poate să tragi în cimitir, să tragi în case? Cu puţin timp în urmă au fost în vizită la mine nişte rude de la Moscova şi acum ei susţin că noi singuri ne- am dat foc la casă, că am avut în casă nişte laboratoare speciale americane!”

Foto: Ilie Pintea/RRA

Andrii căuta mormântul vărului său, și povestește că sunt multe morminte ale militarilor distruse de explozii. ”Am venit la mormântul unui verişor al meu care a luptat în 2014 în Dombas şi care este înmormântat aici.

Ce să vorbim că au tras în cimitire, dacă au tras în case? Casa noastră a fost atacată cu bombe lansate de 500 de metri înălţime. Au fost lansate şase bombe din avion în centrul oraşului şi au fost distruse trei clădiri.”

Și Capela Arhanghelului Mihail ridicată în memoria militarilor căzuţi pentru Ucraina în războiul ruso- ucrainean, dar și biserica de la intrarea în cimitir au fost grav avariate în timpul luptelor de la Cernihiv.

Orașul, care se află în avanpostul apărării capitalei Ucrainei, a fost supus unor atacuri aeriene, care au distrus unități militare, sediul poliției și zeci de case și blocuri de locuințe, dar a fost atacat și terestru de forțele ruse, regiunea fiind la 75 de kilometri de frontiera cu Federația Rusă.