După ce a cerut suspendare licenței postului Realitatea Plus, compania Clever Media Network, care operează postul Prima TV, a făcut vineri un apel către toate partidele să oprească finanţarea din bugetul statului a entităţilor media din grupul controlat de Maricel Păcuraru.

Anca AlexandrescuFoto: Agerpres

Compania controlată de Adrian Tomșa a cerut în mod public CNA „să-şi exercite atribuţiile de garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale si să retragă licenţa audiovizuală/să suspende emisia postului Realitatea Plus”, după ce realizatoarea Anca Alexandrescu ar fi făcut niște acuzații „extrem de grave”, fără a prezenta „măcar o singură dovadă” în ediția emisiunii „Culisele statului paralel” din 22 noiembrie.

Clever Media Network a denunțat o „campanie de denigrare şi calomnie” care este „iniţiată şi susţinută inclusiv financiar de către anumite entităţi care ar face orice să oprească achiziţia Telekom Mobile de către o companie românească”.

„Considerăm că este profund nociv pentru piața media din România și pentru societate, în general, faptul că aceste entități din grupul Realitatea Plus primesc sute de mii de euro anual de la bugetul statului, prin intermediul partidelor politice, bani care, practic, finanțează aceste campanii ilegale și concertate de linșaj mediatic”, a transmis Clever Media Network într-un comunicat, citat de Profit.ro, care face parte din grupul Clever.

Grupul susține că Realitatea Plus „face acuzații fără să prezinte vreo dovadă! și cererea acționarilor se bazează „pe faptul că decizia CNA de oprire a emisiei, pentru 10 minute, a fost confirmată printr-o decizie definitivă de Înalta Curte de Casație și Justiție și „pe numeroasele amenzi emise de CNA la adresa televiziunii, din ultimii ani. Amenzi care sunt plătite din banii noștri, ai tuturor cetățenilor acestei țări. Bani care ajung la grupul Realitatea Plus prin intermediul partidelor politice”.

După ce grupul elen OTE a anunțat marți pe bursa de la Atena că a negociat și a semnat un memorandum cu Quantum Projects Group, controlat de Adrian Tomșa, proprietarul grupului media Clever Media, pentru vânzarea integrală a Telekom Mobile România, Anca Alexandrescu a făcut mai multe afirmații despre tranzacție în ediția emisiunii „Culisele statului paralel” din 22 noiembrie.

Ce a spus Anca Alexandrescu în emisiunea de la Realitatea Plus

Realizatoarea a spus că niște „băieţi deştepţi" sunt implicați și că aceștia „au legătură cu Viktor Orban de prin Ungaria, poate au legătură şi cu ruşii".

Conform Pagina de Media, Anca Alexandrescu a anunţat că va difuza o anchetă făcută de jurnalistul Liviu Alexa înainte de aceste acuzații.

Alexandrescu a vorbit înainte de difuzarea anchetei despre „nişte băieţi deştepţi, care în ultimii ani au dezvoltat ei aşa o reţea de cablu, întâi, după aia au cumpărat televiziune după televiziune”.

„Din ancheta asta o să vedeţi că, băieţii ăştia, zilele astea pun mâna pe Telekom, ştiţi, este compania aceea de telefonie, care a fost cumpărată de fostul Romtelecom”, a mai spus Anca Alexandrescu.

„Din ancheta asta reiese că au nişte bani foarte mulţi, care au legătură cu Viktor Orban de prin Ungaria, poate au legătură şi cu ruşii, nu ştiu. Datorii multe, rostogoliri la bancă, nişte sume uriaşe.”

„Băieţii ăştia par a fi nişte milionari fără chip, dar în seara aceasta o sa vi-i arătăm datorită jurnalistului Liviu Alexa, care a făcut o anchetă extraordinară. (...) nişte băieţi deştepţi, care dau în aceste zile o mare lovitură.”

Vânzarea Telekom Mobile: Grupul elen OTE a semnat un memorandum cu o companie controlată de Adrian Tomșa, patronul Clever Media

Quantum Projects Group, controlat de Adrian Tomșa, proprietarul grupului media Clever Media, a semnat preluarea Telekom Mobile România.

  • „În acest context, OTE a purtat negocieri cu Quantum Projects Group, controlat de Adrian Tomșa, proprietarul grupului media Clever Media, cu privire la interesul acestuia din urmă de a achiziționa TKRM.
  • Părțile au semnat un Memorandum de înțelegere, pentru a facilita acest proces și l-au depus spre aprobare la autoritățile române competente.”, potrivit OTE.

Documentația privind achiziția Telekom Mobile România de către Quantum Projects a ajuns la Consiliul Concurenței.

Președintele autorității, Bogdan Chirițoiu, a declarat pentru HotNews.ro că tranzacția va fi analizată și din punctul de vedere al securității statului, o decizie urmând a fi luată, cel mai probabil, la începutul anului viitor.

Grupul Clever este unul dintre cei mai importanți jucători din piața media românească, în portofoliul complet al acestuia intrând 11 canale de televiziune (Profit News, Prima TV, Prima Sport 1, 2 și 3, Prima News, Prima Comedy, Agro TV, Medika TV, Cinemaraton și Cinemaest), 7 site-uri (profit.ro, primatv.ro, primanews.ro, primasport.ro, agro-tv.ro, lookmedica.ro, servuscluj.ro) și platforma PrimaPlay, potrivit Profit.ro.

Acționarul majoritar al Telekom Romania Mobile este grupul elen OTE, care este deținut la rândul său în proporție de 46% de grupul german Deutsche Telekom.