Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seară, la Digi 24, că bugetul educației va fi unul record, de 4,1% din PIB. El spune că a discutat cu sindicatele din Educație și crede că „oferta guvernului este corectă și va fi acceptată”, salariile profesorilor urmând să crească cu 20%, 13% în ianuarie și 7% în iunie.

Marcel Ciolacu, la Guvern Foto: Inquam Photos / George Călin

Cu toate acestea, susține premierul, bugetul nu va fi copleșit de salarii, urmând ca 12 miliarde de lei să fie investiți în infrastructură.

„Am avut o discuţie în seara asta (ci sindicaliştii din Educaţie – n.r.), eu cred că am închis lucrurile în linii mari. Mă bucură foarte mult că am acoperit toate palierele. Sunt aproape 12 miliarde de lei, numai din PNRR, investiţii în infrastructrură. Doamna ministru a semnat peste 5.300 de contracte, fiind jalon în PNRR”, a afirmat premierul la Digi 24.

Întrebat dacă salariile vor creşte cu 13% în ianuarie şi 7% la finalul lunii iulie, Ciolacu a precizat: ”Urmează să închidem cu sindicatele. Am ajuns la o înţelegere. Este mai devreme ca să prindem concediile. Propunerea ar fi la începutul lunii iunie, ceea ce este foarte corect”.

„Este o ofertă cât se poate de respectuoasă faţă de categoria pe care o reprezintă, cât se poate de corectă, ţinând seama de salarizarea foarte joasă ce o aveau. Am dori ca astăzi să fie în transparenţă şi joi să treacă prin şedinţa de Guvern, urmând ca următoarea săptămână, până în sărbători, să trecem prin Parlament, dacă va fi vreo sesizare la CCR, să fie termenul între Crăciun şi Anul Nou”, a mai declarat Ciolacu.

Șeful guvernului a atacat-o din nou pe Ligia Deca pe tema testelor Pisa/analfabetismul funcțional și cere remunerare diferita pentru cadrele din educație în funcție de performanță.

„Eu nu cred în lucrurile şi abordările pauşale – pentru toată lumea să fie la fel. Sunt profesori care au zeci de olimpici, sunt profesori care au dat titularizarea şi au luat 2 şi 3, trebuie venit în sistem cu ceva să putem cere mai mult”, spune el.

Pensii indexate cu 13,8%

Premierul a anunțat că toate pensiile vor fi indexate in ianuarie conform legii, adică cu rata inflației de pe anul trecut,.

„Este vorba despre o indexare de 13,8% și se aplică la toate lumea, mai puțin la partea specială”, spune Ciolacu care se referă aici „la cei la care partea specială depăşeşte partea de contribuţie, atunci se scade şi nu creşte cu absolut nimic”.

Pensiile speciale

Premierul afirmă că este complet greşită abordarea comună a pensiilor speciale şi a pensiilor ocupaţionale.

”Am găsit soluţia să facem diferenţa între ocupaţional şi special cu salariul mediu brut pe economie, să nu piardă cei din MAI şi MApN”, a mai declarat premierul.

Cea mai mare pensie din România are o valoare brută de 95.423 de lei, potrivit datelor obţinute de News.ro. Valoarea netă a pensiei este de 84.000 de lei, aproximativ 16.800 de euro lunar.

Din cele mai mari 10 pensii din România, cinci sunt obţinute pe bază de contributivitate (în domeniul bancar), iar cinci sunt pensii speciale din domeniul Justiţiei.

Ciolacu dă asigurări că nimeni nu va pierde bani la reculcarea pensiilor: „Dacă în prezent pensia medie este de 2.100 de lei, după recalculare, aceasta va ajunge la 2.800 de lei”.

Ce se întâmplă cu Pilonul II de pensii

În timpul emisiunii de la Digi 24, premierul a primit o întrebare înregistrată de la Nicolae Ciucă care îi cerea să spună clar că nu va mări taxele si nu va modifica Pilonul II de pensii.

Ciolacu l-a acuzat pe Ciucă că este manipulat și că întrebările sunt puse „de altcineva”. „Ne-am angajat la un jalon în PNRR cu privire la Pilonul II. Nici nu s-a pus în discuție așa ceva”, a asigurat premierul.

Premierul Marcel Ciolacu a negat luni că ar fi discutat vreodată cu liderul PNL Nicolae Ciucă o amânare a creșterii contribuției la Pilonul II de pensii de la 1 ianuarie 2024, amintind că România și-a asumat această măsură în PNRR: „Nu poți să păcălești Comisia, să treci un jalon și peste două luni să te răzgândești și să amâni jalonul sau să-l schimbi. Pentru că în momentul în care faci acest lucru Comisia Europeană îți va opri banii pentru acea reformă și presupun că nu ne dorim.”.

Referitor la taxe, acesta spune că nu se vor mări taxele, dar vor trebui făcute „anumite reglaje” îna numite situații unde legea nu este clară.

Cine va candida la prezidențiale din partea PSD

Marcel Ciolacu s-a ferit să vorbească despre ce spun sondajele care îl plasează pe Mircea Geoană în top, ba chiar a spus că PSD ia în calcul și alte nume pentru prezidențiale în afara sa și vrea să schimbe modalitatea de alegere din cadrul partidului.

Alianță exclusă cu AUR / Pe liste separate cu PNL

„PSD nu va face nicio alianță cu AUR”, a dat asigurări Ciolacu. Acesta spune că PSD și PNL vor merge pe liste separate deoarece „sunt partide din familii politice diferite”.

Ce s-a întâmplat cu doctoratul lui Ciolacu?

Întrebat de Ludovic Orban de ce a ales să-și facă doctoratul la Academia Națională de Informații și de ce nu l-a terminat după 6 ani de zile, Ciolacu a spus că tema lui a fost pe securitate și doar „acolo putea să-l facă”, dar că nu a avut timp să-l termine și că a fost exmatriculat.