Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat luni seară, la Antena 3, ce părere are despre zvonurile care îl dau pe președintele României ca fiind în cursa pentru șefia Consiliului European și cât de aproape de adevăr sunt aceste zvonuri.

Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Sunt sigur că mulți vor comenta și mă vor înjura, dar eu vă spun că aș fi mândru ca un român să fie acolo, indiferent despre cine e vorba”, a răspuns Ciolacu.

Premierul spune însă nu știe însă cât de serioasă este această pistă.

„Speculaţiile au pornit de la faptul că actualul preşedinte al Consiliului (European – n.r.) a anunţat că va candida primul pe listă în Belgia, a fost europarlamentar belgian din familia Renew. La nivelul Uniunii Europene sunt trei funcţii importante: preşedintele Consiliului, Comisia Europeană şi Parlamentul European. Există negocieri întotdeauna. Nu cunosc detalii. Nu am avut discuţii cu preşedintele României în privinţa acestui lucru. Nu am avut discuţii, eu, Marcel Ciolacu, până acum, cu un lider marcant european pe această perspectivă, dar contextul acesta este”, spune Ciolacu.

Pe 11 inuarie, premierul susținea opusul, că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre funcţia de preşedinte al Consiliului European și susține că „este o şansă reală pentru România”, iar șeful statului ar putea prelua această funcție în luna mai. Amintim că scenariul ca Iohannis să devină șef al Consiliului European, vehiculat de mai multă vreme în cercurile partidelor, a fost repus pe masă în aceste zile.

„Părerea mea este că are o șansă reală România, nu președintele Klaus Iohannis pentru Consiliul European și chiar avem un culoar foarte bun. Chiar e o temă serioasă și pentru România ar însemna extraordionar de mult să avem președintele Consiliului UE indiferent de la ce partid. Este vorba de România”, spunea atunci Ciolacu.

Luna viitoare, Iohannis va merge în Parlamentul European, unde va susține un discurs în sesiunea plenară.

Discuția ca Iohannis să preia funcția de președinte al Consiliului European a ajuns în spațiul public după ce a fost purtată în prima ședință din acest an a Coaliției. Potrivit surselor HotNews.ro, social-democrații au fost cei care au ridicat problema unei eventuale numiri a președintelui Klaus Iohannis în fruntea Consiliului European din luna iunie.