Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancționat Realitatea TV cu o amendă în valoare de 2.500 de lei după ce postul nu a pus în aplicare o decizie CNA: suspendarea emisiei cu 10 minute, potrivit Pagina de media.

CNAFoto: Inquam Photos / George Calin

În luna mai 2023, Realitatea TV a fost sancţionată de CNA cu suspendarea emisiei pentru 10 minute şi afişarea textului sancţiunii primite.

Postul a fost sancționat astfel pentru numeroasele atacuri fără probe la Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor, şi Sebastian Burduja, pe atunci ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Cu puțin timp înainte ca Realitatea TV să pună în aplicare sancțiunea, realizatoarea Anca Alexandrescu a anunţat că a reuşit să suspende sancţiunea, temporar, în instanţă.

Decizia CNA s-a menținut în toamna anului trecut, printr-o decizie definitivă dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

CNA le-a pus în vedere celor de la Realitatea că trebuie să pună în aplicare sancţiunea, dar avocatul postului a spus atunci că aşteaptă motivarea instanţei, pentru a vedea modalitatea în care să fie pusă în aplicare.

Textul sancţiunii spune că televiziunea trebuie să-şi spuspende emisia în data de 18 mai, iar aceasta nu poate fi pusă în aplicare retroactiv.

Pe 23 ianuarie, CNA a luat din nou cazul în discuţie şi a constatat că Realitatea Plus nu a pus în aplicare sancţiunea.

„Din punct de vedere juridic, în opinia mea, această decizie nu mai poate fi pusă în executare în acest moment din simplu motiv că este un act administrativ, iar în dispozitivul acestei decizii este subliniată data la care va fi pusă în executare. Deci Consiliul decide ca la data de 18 mai 2023, în intervalul orar 19.00 - 19.10, timp de 10 minute să se difuzeze un anumit mesaj”, a spus Ioan Georgescu, avocatul postului Realitatea Plus, membrilor CNA.

„Nu ne putem întoarce în timp să punem în executare respectivul act administrativ. Iar dumneavoastră nu aveţi în acest moment o unealtă juridică ca să revigoraţi acest act”, a mai transmis apărătorul.