Parlamentarii din comisia de administrare au chemat, luni, la raport conducerea Administratiei Nationale de Meteorologie. Aceasta ar trebui sa dea explicatii de ce nu a previzionat fenomenele meteo extreme din aceasta iarna. Presedintele Univesitatii Ecologice, profesor doctor Mircea Dutu, spune la RFI ca demersul arata doar ca "politica patrunde peste tot si este atotstiutoare".

"O prognoza sezoniera nu are cum sa fie exacta. Deocamdata nu putem previziona cu exactitate decat ce se va intampla cu cateva ore sau cu cateva zile inainte. Este o mare greseala a politicienilor, probabil ca nu aveau alte probleme de dezbatut".

Presedintele Universitatii Ecologice mai arata ca si alte institute prestigioase, cu aparatura mult mai performanta, au dat gres in estimari.

"Nu trebuie sa punem la zid ANM avand in vedere ca si alte institute de specialitate, cu mult mai mare experienta si o dotare tehnica mult mai performanta, cum ar fi Institutul Britanic, au prevazut ca 2010 se va numara printre anii cei mai caldurosi din istorie si ca vom aveam o iarna blanda.

Profesorul Mircea Dutu explica la RFI si cum se face ca prognozele sunt contrazise de realitate: "intotdeauna sunt posibile asemenea accidente. In ultima perioada, specialistii vorbesc de dereglari climatice in sensul ca suntem intr-o perioada de inceput, caracterizata mai ales prin schimbari climatice, prin fenomene meteorologice extreme.

Aceasta inseamna ca fenomene traditionale, de frig cald, sunt acum mai intense, ca are loc o trecere rapida de la cald la frig, cum s-a intamplat in aceasta iarna. Vom vedea ce se intampla in februarie, martie, si fara indoiala ca tendinta pe termen lung este cea relevata de ANM si acceptata la nivel international".