Actiunile Malaysia Airlines au scazut cu 11% dupa prabusirea aeronavei in Ucraina. Actiunile companiei Malaysia Airlines, operatorul aeronavei cu aproape 300 de pasageri doborata in estul Ucrainei, au inchis sedinta de vineri in scadere puternica, cu 11%, dupa ce a inregistrat pe parcursul sedintei un declin maxim de pana la 18%. Participatia majoritara este detinuta de stat prin intermediul holdingului Khazanah Nasional Bhd, fondul suveran al Malaysia, care intentiona sa renunte la controlul companiei, intr-un program de restructurare a operatorului aerian, potrivit MarketWatch. Compania inregistreaza pierderi de mai mult timp, iar pe o perioada de cinci ani calculata pana joi, anterior accidentului, actiunile se aflau in declin cu 83%. Pierderile si disparitia in martie a unui avion in Asia de Sud-Est au declansat speculatii privind vanzarea sau restructurarea operatorului aerian, noteaza Adevarul.

Business reportFoto: Colaj foto

Romania pune la bataie 1% din gazele sale pentru a ajuta Basarabia sa se incalzeasca la iarna. Intr-o luna, din 15 august, firmele romanesti vor putea exporta gaze in Republica Moldova in limita a 15.000 de metri cubi orari. Gazdocutul Iasi-Ungheni, care va lega Romania de Republica Moldova va fi functional din 15 august, moment de la care pot incepe exporturile de gaze catre tara vecina, se arata intr-un raport al Agentie de Reglementare in Energie. Ar fi primele exporturi fizice de gaz din istorie ale Romaniei. Intr-o prima faza, cantitatea de gaze exportata se va incadra intre 10-15.000 de metri cubi orari, 87 - 130 de milioane de metri cubi pe an, ceea ce ar asigura circa o zecime din necesarul de gaz al Moldovei. Ulterior, in urma unor investitii in marirea capacitatii gazoductului, capacitatea de export va ajunge pana la 1,5-2 miliarde de metri cubi pe an, informeaza economica.net.

Oamenii de afaceri se tem de noul Cod Fiscal. Mediul de business se plange ca nu a fost chemat la consultari in privinta noului Cod Fiscal. Patronii spun ca noua forma a proiectului de lege ar putea include surprize neplacute. Mediul de afaceri a avut ieri prima reactie fata de balbele Guvernului in legatura cu noul Cod Fiscal, si retragerea proiectului acestuia de pe site-ul Finantelor, la cererea premierului Ponta. "Retragand proiectul, destul de nepopular pentru ca prevedea majorari de taxe, Guvernul a sperat ca populatia nu-si va mai da seama ca scaderea CAS pentru patroni, cadoul anuntat recent cu mare pompa, va fi de fapt platit de fiecare roman cu varf si indesat, prin biruri mai mari", a comentat pentru EVZ un analist financiar. Zilele viitoare sau, poate, dupa alegerile prezidentiale vom vedea o forma revizuita a proiectului de lege, de la care romanii nu ar trebui sa se astepte insa la mari schimbari, spun specialistii.

Directorul FMI crede ca pietele financiare sunt prea optimiste cu privire la Europa. Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a avertizat, ieri, ca avansul economic in Europa ar putea fi grav afectat daca inflatia ramane la un nivel scazut, adaugand ca pietele financiare sunt, probabil, prea optimiste cu privire la Europa, transmite Reuters, citat de Agerpres. La cateva zile dupa ce FMI a dat publicitatii propriul sau raport cu privire la zona euro, in care avertizeaza ca orice noi socuri ar putea opri relansarea economica, Lagarde a reluat ieri mesajul la o conferinta organizata la Paris. FMI a cerut statelor din zona euro sa sprijine cererea economica, sa finalizeze reforma din sectorul bancar si sa avanseze reformele structurale, scrie Bursa.ro.

Medicii si asistentii medicali romani sunt cei mai cautati de catre angajatorii din spatiul european. Medicii si asistentii medicali romani sunt cei mai cautati de catre angajatorii din afara tarii. Potrivit portalului european pentru locuri de munca EURES, care gazduieste 260 de anunturi de angajare, cele mai multe oferte vin din Germania, Marea Britanie, Franta si Norvegia. Pentru cele 50 de locuri de munca pentru asistenti medicali in Germania, angajatorii ofera 12 euro pe ora si solicita cunostinte de limba germana la nivel de baza. 20 de posturi de asistent medical sunt disponibile si in Marea Britanie, iar alte 14 in Irlanda. Oferta mai cuprinde 10 locuri pentru medicii stomatologi in Franta si 10 pentru psihiatri in Irlanda, informeaza Capital.

Romania isi creste generatia urmatoare de companii de stat. Teodorovici vrea un vehicul de investitii care sa devina actionar la firmele inventatorilor romani. Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, vrea sa creeze un vehicul investitional care sa preia pachete minoritare de actiuni la peste 100 de start-up-uri si care isi propune sa dezvolte, in special, ideile inventatorilor romani premiati in strainatate. El a spus ca bugetul total al schemei va fi de 10 milioane de euro si ca vor fi alese initial 1.000 de proiecte, fiecare urmand sa primeasca o suma de 10.000 de euro, sume suplimentare, intre 30.000 de euro si 50.000 de euro urmand sa fie acordare intr-o faza ulterioara celor mai performante proiecte, scrie Adevarul.

Ce a insemnat plecarea gigantului low-cost Ryanair de pe aeroportul de la mare. Traficul de pasageri rezultat din cursele regulate si cele charter, dar si veniturile obtinute de Aeroportul International Mihail Kogalniceanu din Constanta au scazut in primul semestrul al acestui an. Cauza? Gigantul low-cost a renuntat la cursele spre Milano si Pisa. Gigantul low-cost Ryanair a transportat anul trecut peste 36.000 de pasageri spre doua destinatii europene de pe Aeroportul International Mihail Kogalniceanu din Constanta. Plecarea Ryanair a dus la scaderea veniturilor incasate de aeroport din taxele de aeroport si handling. Cu toate acestea, compania Turkish Airlines a generat in prima jumatate a acestui an cea mai mare parte din traficul de pasageri efectuat de companii exclusiv prin curse regulate si charter, arata datele aeroportului furnizate la solicitarea economica.net.