Prima factura la gaze care imparte Romania in nord vs. sud: clientii GDF Suez -10%, clientii E.ON, +1,5%. Diferenta intre nordul si sudul tarii este, in prezent, de 15%, in avantaj fiind clientii din sud abonati la GDF Suez. Pana la 1 aprilie, pretul gazului era relativ uniform in intreaga tara. Primii doi cei mai mari furnizori de gaz pentru clientii casnici din Romania, GDF Suez si E.ON, au trimis primele facturi aferente lunii aprilie. Pentru prima data in ultimii ani, diferentele de plata sunt foarte mari intre cele doua categorii de clienti. Astfel, clientii GDF Suez au de plata, pentru aprilie, un MWh de gaz la 102,16 lei, fata de 112,76 de lei in martie, in scadere cu 10%, in timp ce clientilor E.ON le-a venit un gaz cu 1,45 % mai scump, de 118,19 lei/MWh, de la 116,5 lei/MWh in martie. Toate preturile sunt fara TVA si valabile pentru consumatorii de tip B1, cu un consum anual de pana la 23,25 MWh, explica Economica.net.

Business reportFoto: Colaj foto

BCR isi arata coltii la avocatul Coltuc. Marius Coltuc sustine ca a castigat un proces cu BCR, prin care clientul nu va mai plati dobanda la returnarea creditului. BCR: "Interpretarea este gresita, nicio instanta nu poate elimina dintr-un contract de imprumut un element esential, respectiv dobanda". Un client al BCR a castigat in instanta achitarea creditului "fara dobanzi", dupa cum ne-a spus avocatul Marius Coltuc, coordonatorul dosarului.Precizand ca, in tara, mai sunt alte cinci procese castigate pe aceeasi speta, deciziile nefiind definitive, domnia sa ne-a precizat: "Principiul de rambursare a banilor din contractul de credit este acelasi indiferent de facilitatile oferite de banca pentru returnarea anumitor sume cheltuite. Prin urmare, tranzactia de plata a ratei lunare <> este considerata de fapt tranzactie standard, iar valoarea ratei se va aduna la suma totala datorata. Mai multe informatii pe Bursa.ro.

Romania si exportul materiilor prime; studiu de caz - lemnul. Disputele referitoare la exploatarea lemnului a adus in atentie modul in care Romania isi exploateaza materiile prime si in ce masura contribuie acestea la dezvoltarea economica a tarii.De aceea, am preluat si centralizat datele furnizate de statistica oficiala, pentru a dimenisiona corect problemele aflate in dezbatere si implicatiile mai largi, la nivelul intregului ansamblu macroeconomic.Trebuie mentionate insa, in acest context, si principiile de piata la care e aliniata economia Romaniei: in genere, exporturile nu pot fi reduse sau chiar interzise "din pix", libera circulatie a marfurilor fiind un astfel de principiu la care Romania este semnatara prin apartenenta la Uniunea Europeana, iar solutiile sunt de alta natura decat cele de marketing politic, potrivit Cursdeguvernare.ro.

Cum si-a dat Guvernul cu stangu-n dreptul la impozitarea bacsisului. Autoritatile au decis ca este mai bine sa elimine impozitarea bacsisului dupa ce si-au dat seama ca reglementarile proaspat intrate in vigoare nu acopera toate situatiile posibile, desi fusesera avertizate din timp. Guvernul a anuntat deja ca va elimina impozitul pe bacsis la doar o saptamana dupa introducerea acestuia, in conditiile in care Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, a anuntat ca masura "nu se poate reglementa in toate spetele sale", asa cum "Adevarul" a aratat in repetate randuri. Decizia de eliminare a impozitului pe bacsis vine in conditiile in care sute de mii de firme au fost obligate sa isi modifice casele de marcat pentru a putea emite bonuri fara TVA, iar patronii de restaurante, baruri si cafenele s-au inghesuit la cozi imense pentru a cumpara registre de bani personali in care angajatii sa isi declare zilnic, inaintea inceperii programului, sumele pe care le au asupra lor. Ulterior, intocmirea acestor registre trebuia notificata la Fisc, informeaza Adevarul.

Grecul care a pus Romania pe masa magnatilor americani. Ioannis Papalekas, considerat unul dintre cei mai influenti investitori imobiliari din tara datorita miliardarilor cu care s-a inconjurat, povesteste in premiera despre cum si-a croit drumul spre podiumul imobiliarelor romanesti. Flerul este un simt esential pentru orice investitor imobiliar. Cunostintele economice ajuta si ele, insa pe o piata profund emotionala, cum este cea imobiliara, ai nevoie de mai mult de atat pentru a cumpara la pretul cel mai mic si pentru a specula momentul de varf potrivit pentru vanzare. Ioannis Papalekas (39 de ani) este unul dintre putinii investitori activi pe piata autohtona care si-a demonstrat aceste abilitati, relateaza Capital.ro.

Ministrul Finantelor, despre taxa pe stalp si supraaciza: "Toti ne dorim sa se scoata". Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat la Digi24, ca toata lumea isi doreste scoaterea taxei pe stalp si a supraacizei, insa spune ca este un deziderat greu de atins. "Discutia trebuie purtata in Camera Deputatilor. Sunt pareri pro si contra. Noi toti ne dorim sa se scoata. De exemplu, taxa pe stalp se duce indirect in tarif, pentru ca sunt companii mari de stat carora li se aplica aceasta taxa pe partea de utilitati si care duc aceasta taxa in tarif. Se creeaza un cerc neplacut. Discutiile vor fi si de scoatere, dar impactul este unul foarte mare. Stim foarte bine anul viitor avem o tinta de atins, acel deficit de 1, 1 aproximativ, fata anul asta cand avem 1,83 si va fi foarte greu sa ne incadram in ceea ce inseamna anul viitor", a spus ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

Incepe dezghetul in imobiliare. Bancile dau credite la dobanzi sub "Prima Casa". Cel putin patru banci mari din Romania au, in ofertele lor, produse de creditare imobiliara standard cu costuri sub cele ale Programului Prima Casa. Mai mult, exista banci care, in anumite conditii percep avansuri de doar 5%, similare celui din programul garantat de stat. Mai multe banci din Romania ofera potentialilor clienti dobanzi pentru creditele imobiliare standard la un nivel sub cel practicat in cadrul programului Prima Casa. BCR, BRD si CEC Bank au marje similare sau mai mici decat cele impuse de programul guvernamental. Mai clar, in conditiile unui credit standard, in lei, cu avans de 15%, BCR cere o dobanda echivalenta cu ROBOR la trei luni+1,9% pentru clientii cu un istoric de plata imaculat, in timp ce in programul Prima Casa dobanda ajunge la ROBOR 6M+ 2,3%. Integral pe Economica.net.

O analiza simpla dezvaluie marele jaf din padurile din Romania. Scandalul defrisarilor ilegale a ajuns la faza pe Palate dupa ce seful statului a intors in Parlament Codul Silvic. Presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta lanseaza acuze reciproce, interesele marilor companii din industria lemnului sunt aduse in discutie, iar SRI este pus sa verifice daca reprezentanti ai acestora au avut intalniri cu personajele zilei.Dincolo de disputa politica, in strada sunt anuntate proteste fata de jaful din padurile Romaniei. Cert este ca, indiferent cine a fost la guvernare, defrisarile ilegale au continuat. O arata rapoartele oficiale si dosarele penale instrumentate de autoritati si valul de arestari de nume grele. Iar statisticile arata ca numai in primele doua decenii de dupa '90, din padurile statului si din cele private s-au taiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn care le-au adus hotilor castiguri de circa 5 miliarde de euro, scrie Gandul.info.

Instantele confirma acuzatiile de abuz aduse Antifraudei: Firmele castiga in toata tara. Controalele recente ale Antifraudei au dus la inchiderea a sute de firme si la numeroase plangeri in instanta impotriva autoritatilor fiscale. Majoritatea actiunilor sunt inca in stadiul de solutionare, insa, in cazurile in care judecatorii s-au pronuntat, balanta se inclina clar in favoarea contribuabilor.Judecatorii au anulat, in cele mai multe cazuri, sanctiunile din procesele verbale ale Directiei Generale de Antifrauda Fiscala (DGAF), prin care au fost date amenzi de cel putin 8.000 lei si a fost inchisa activitatea firmelor pentru nereguli in utilizarea caselor de marcat. Procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor al DGAF poate fi contestat, la finalizarea controlului, prin formularea de plangere contraventionala, pe calea instantei, in termen de 15 zile, potrivit Capital.ro.