Heti Vilaggazdasag: Romania construieste in secret doua depozite pentru deseuri radioactive
Potrivit unor estimari, cheltuielile s-ar ridica la 180 de milioane de dolari, iar banii vor fi pusi la dispozitie de Nuclearelectrica din viitoarea taxa de 2 euro/megawattora care va reveni energiei electrice vandute. La Saligny se vor depozita doar deseuri mediu si slab radioactive, iar materialele puternic iradiante vor fi plasate intr-un alt loc, tinut deocamdata secret. Cheltuielile pentru acest depozit ar ajunge la un miliard de dolari.
In momentul de fata, deseurile provenite din cele doua blocuri ale centralei sunt tinute in recipiente speciale aflate in incinta, dar odata ce vor fi terminate celelalte doua unitati, acest depozit va deveni inapt pentru depozitarea sigura si pe termen lung a deseurilor.
Prin viitorul depozit de la Saligny se va putea solutiona si problema deseurilor radioactive provenite de la Institutul de Cercetari Nucleare de la Magurele, din apropierea Bucurestiului. Deseurile acestea, reprezentand combustibilul centralei sovietice cumparate in anii '50, sunt in momentul de fata depozitate in 45 de butoaie de otel si se preconizeaza trimiterea lor inapoi in Rusia.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”