Pusi pe fuga de taxele de raft, acestia ameninta ca vor pleca din hipermarketuri chiar daca vor da faliment.

Produsele alimentare si textile autohtone ar putea disparea din supermarketurile romanesti, in cazul in care autoritatile nu vor lua masuri cu privire la taxele de raft impuse de reprezentantii marilor jucatori de pe piata.

Reprezentantii producatorilor din industria carnii, laptelui, vinului, painii, dar si din industria textila au cerut, ieri, parlamentului sa modifice cadrul legislativ, astfel incat sa se defineasca mai clar pretul de vanzare practicat de produca tori.

„Vrem ca pretul de vanzare sa fie definit ca pret de productie plus o cota de profit pe care ne-o impunem, iar pretul de la raft sa fie pretul de vanzare pe care il incasam noi plus o cota din taxele impuse de supermarket“, a cerut Sorin Minea, presedintele patronatului din industria alimentara Romalimenta, in cadrul primei audieri organizate de Comisia de Politica Economica din Camera Deputatilor.

In prezent, producatorii sunt obligati sa introduca in pretul de vanzare a produselor si o parte din taxele suplimentare impuse de retaileri. „In sectorul nostru exista peste 20 de taxe. De exemplu, taxa de promotie, taxa de listare, bonus de marketing, taxa de aparitie in revista hipermarketului etc“, a afirmat Aurel Popescu, presedintele Rompan, patronatul industriei de morarit si panificatie. In cazul producatorilor din industria alimentara, aceste taxe pot ajunge la 40.000- 50.000 de euro, potrivit reprezentantului din industria laptelui, Valentin Blanaru.

Evenimentul Zilei