Numarul maxim de ore de munca in tarile UE va fi de acum inainte plafonat la 48 de ore… in afara de cazul in care pot fi negociate anumite exceptii. La capatul multor ani de zile de tratative complicate incepute dupa primirea primului val de tari foste comuniste, in 2004, statele din UE au ajuns in cele din urma la un compromis in privinta duratei maxime a saptamanii de lucru. Compromis care ramane insa supus multor exceptii si derogari.

Legislatia muncii e unul dintre domeniile in care nu a existat niciodata o armonizare in cadrul UE. Marea Britanie, de pilda, si-a negociat inca de la inceput dreptul (o asa-numita clauza opt-out) de a nu participa la o eventuala adoptare a unei legislatii comune a muncii. In timpul noptii de luni spre marti, ministrii muncii ai celor 27 de tari din UE au aprobat in cele din urma, dupa 12 ore de negocieri, un pachet de masuri comune.

Una dintre aceste masuri ii priveste pe lucratorii in regim de timp partial, al caror numar e estimat la circa 8 milioane in intreaga UE. Cei 27 de ministri au cazut de acord ca si acestia trebuie sa beneficieze de aceleasi drepturi sociale ca si angajatii cu contract permanent. Si aici insa, pentru a obtine un acord, ministrii au fost nevoiti sa accepte o serie de clauze speciale.

Integral in Romania libera.