Business Magazin: Ce bine ca avem o criza
Dar ideea de salvare a unor banci cu probleme prin preluarea lor de catre stat, fie si temporar, impinge situatia de pe piata financiara globala intr-un punct unde principiul (sau, dupa caz, lozinca) interventiei minime a statului in piata pare sa se dizolve intr-un mod fara precedent. Szabolcs Nemes, consultant in cadrul Roland Berger, confirma ca trebuie facuta distinctie intre sustinerea de catre stat a unei banci si cea a Fannie Mae/Freddie Mac, apreciind insa ca ambele tipuri de interventii au fost justificate de influenta in sistem a acestor institutii.
Bear Stearns, de pilda, gratie unei varietati de instrumente financiare sofisticate, “avea tranzactii efectuate cu ramificatii in intregul sistem financiar, iar caderea ei ar fi insemnat un soc extrem de violent pentru intregul sistem, atat timp cat la majoritatea tranzactiilor in care se afla implicata nici nu era clar cine erau partenerii finali”. In ce priveste Fannie Mae si Freddie Mac, expunerea lor masiva in industria de constructii si, prin efectul de multiplicare, in activitatea economica in general face si mai evidenta ratiunea interventiei.
Integral in Business Magazin

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență