​Guvernul a decis constituirea Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social. Guvernul a decis constituirea Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, format din reprezentanti ai Executivului, confederatiilor patronale si sindicale, avand ca principale atributii asigurarea cadrului de consultare privind salariul minim garantat si analiza proiectelor guvernamentale, potrivit Mediafax. Decizia a fost luata in sedinta speciala de joi a Guvernului. Consiliul va fi format din reprezentanti ai Guvernului desemnati prin decizia primului-ministru, cel putin la nivel de secretar de stat, presedintii confederatiilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, un reprezentant al Bancii Nationale a Romaniei, presedintele Consiliului Economic si Social si alti membri conveniti cu partenerii sociali. Prima intrunire a Consiliului va avea loc marti, la ora 11, la Palatul Victoria. "Introducerea in Legea Dialogului Social a prevederii privind constituirea Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social s-a realizat la solicitarea partenerilor sociali, in urma consultarilor care au avut loc pentru elaborarea actului normativ", precizeaza Guvernul intr-un comunicat, scrie Romania Libera.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Sorin Oprescu, acuzat ca risipeste banul public pe "dubite-laborator". PDL Bucuresti il acuza pe primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, ca face achizitii "lipsite de utilitate" din bugetul orasului. Democrat-liberalii sustin ca acesta a achizitionat niste "dubite-laborator" pentru masurarea nivelului poluarii in zona Pasajului Basarab. "PDL Bucuresti a aflat cu stupoare de ultima actiune a primarului general, care a dispus achizitionarea unei "dubite-laborator" in valoare de peste un milion de lei. Aceasta ar trebui sa masoare nivelul poluarii doar in zona Pasajului Basarab cand exista programe in derulare ce includ intreaga Capitala", sustin democrat-liberalii, potrivit carora "masura se dovedeste aberanta in contextul in care bugetul Capitalei este deja sub presiune". Democrat-liberalii bucuresteni considera ca problema poluarii in Capitala ar fi putut fi rezolvata prin initiative mult mai bune si mentioneaza in acest sens realizarea unei retele de centre de inchiriere de biciclete, dupa modelul Cluj-Napoca, sau plantarea de puieti in parcurile Capitalei ori pe terenurile virane aflate in proprietatea municipalitatii, anunta EVZ.

Ponta: Fara scaderea CAS si a TVA, Romania nu va fi atractiva pentru investitori. Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, la Craiova, la o intalnire cu potentiali investitori straini in zona, ca Romania nu va atrage investitii daca CAS si TVA nu vor scadea. Ponta a afirmat ca principalele cerinte ale potentialilor investitori sunt legate, in primul rand, de stabilitatea legislativa, ca o garantie ca planurile de afaceri nu vor trebui modificate din cauza schimbarii sistemului de taxare. El a adaugat ca, de asemenea, inivestitorii pot fi mai usor atrasi daca exista o viziune de dezvoltare pe termen lung, nu doar proiecte limitate la un ciclu electoral si abandonate in eventualitatea schimbarii orientarii politice a Guvernului. "Este obligatoriu, daca vrem sa atragem investitori, straini sau romani, sa scadem costul muncii in Romania. Este foarte greu, cu un nivel ridicat al contributiilor sociale si al taxarii muncii, sa fim atractivi. Este esentiala scaderea CAS pentru a relansa piata muncii, iar acest lucru trebuie prevazut intr-o proiectare bugetara multianuala, pana in 2016. In plus, este obligatoriu sa stabilim TVA sub cota actuala, de 24%, pentru ca descurajeaza circulatia bunurilor. De asemenea, trebuie sa existe garantii ca nu se mai schimba TVA peste noapte", a declarat Ponta, informeaza Gandul.

Playboy Radu Mazare risca o sanctiune la PSD. Primarul Constantei, Radu Mazare, va fi pe coperta lunii noiembrie a revistei "Playboy". El risca astfel o sanctiune pe linie de partid, avand in vedere ca o colega de partid a lui Mazare a pozat pentru revista la inceputul anului, iar Ponta a sanctionat-o public pentru asta. Doar opt barbati au mai fost pe coperta "Playboy", in toata istoria de 60 de ani a revistei. Cel de-al noualea este Radu Mazare, anunta "Playboy" Romania. Primarul Constantei a pozat pentru celebra revista chiar in timpul lucrarilor Consiliului National al PSD, el scuzandu-se sambata in fata colegior pentru ca nu a putut participa la prima zi a reuniunii de partid. "Vreau sa imi cer iertare ca nu am putut sa particip ieri si alaltaieri la lucrari, dar aveam programata o sedinta de fotografie pentru "Playboy". Nu stiu cati barbati de aici ar fi renuntat la niste fotografii cu patru tinere domnisoare superbe, aranjate, pregatite, pentru sedinta de partid. Eu n-am putut sa renunt", spunea sambata Radu Mazare, scrie Puterea.

PSD reclama la Curtea de Conturi Directia Regionala de Drumuri si Poduri. Senatorii PSD din Cluj, Alexandru Cordos si Sorin Bota, precum si colegul lor de partid, deputatul Cornel Itu, au anuntat ca vor sesiza Curtea de Conturi in legatura cu lucrarile de la centura de ocolire a Clujului de pe ruta Valcele - Apahida. Ei afirma ca exista o serie de neclaritati legate de pretul lucrarii, care a crescut de cateva ori fata de proiectul initial. Centura este construita de asocierea dintre firmele Diferit si Vegyeszper. Sorin Bota, care este coordonatorul Departamentului de Transporturi din cadrul PSD, da de inteles ca ii considera pe constructori incompetenti. Insa, in urma cu cativa ani, in perioada in care era secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Sorin Bota ii lauda pe aceiasi constructori, care realizasera soseaua spre Zalau, care coboara Mesesul, anunta Romania Libera.