Oprea si Nastase incing coalitia. Nominalizarea de catre PDL pentru Comisia de control a SRI a fostului ministru de interne PSD-ist Gabriel Oprea si dosarele lui Adrian Nastase au fost ieri subiect de disputa in coalitia PDL-PSD. Primul moment de tensiune s-a consumat in timpul diminetii, cand presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, l-a propus pe Oprea, in fata plenului reunit, pentru Comisia SRI, scrie EVZ.

In vreme de criza, Parlament puternic. Aproape jumatate dintre romani (47,7%) cred ca Parlamentul, si nu presedintele ar trebui sa aiba cea mai mare putere in stat. Considerat drept principalul autor al coalitiei PDL-PSD, Traian Basescu s-ar impune fara dificultati la prezidentiale. Traian Basescu ar castiga un nou mandat la Cotroceni cu 59,3%, arata un barometru de opinie realizat, la finele lui ianuarie, de INSOMAR. Procentul este calculat din totalul celor care au mentionat o persoana. Cercetarea releva insa ca seful statului este creditat cu destul de multa sau foarte multa incredere de 57%, scrie Adevarul.

Tariceanu isi apara in justitie onoarea sifonata de cazul Sterling. Fostul premier Calin Popescu-Tariceanu a anuntat, ieri, ca ii va da in judecata pentru calomnie pe toti cei care il acuza de ilegalitati in cazul Sterling. "Eu am hotarat sa fac apel la justitie, pentru ca nu sunt dispus sa tolerez calomniile si minciunile unor oameni care ar trebui sa se ocupe de cu totul si cu totul altceva, si aici ma refer la secretarul de stat Iulian Iancu si primul-ministru Boc", a spus Tariceanu, intr-o conferinta de presa. El a sustinut ca „toata aceasta poveste este o minciuna de cea mai joasa speta" si a precizat ca va cere daune simbolice, de doar 1 leu, scrie Gandul.

Liviu Avram, in editorialul "Istoria lui Nastase", vorbeste despre Adrian Nastase si dosarele sale. "Adrian Nastase s-a decis, in sfarsit, sa faca pasul asteptat de ani buni: sa vorbeasca mai concret despre dosarele sale. Frumoasa incercare… A facut-o sub forma unui document de cinci pagini, in care prezinta, in cheie personala, o istorie a aventurilor sale judiciare. Si incepe cu anul 2001, cand Traian Basescu, primarul Capitalei, a dispus o serie de controale la blocul din Zambaccian. A continuat cu anul 2002, cand Basescu a dispus sistarea lucrarilor, in 2003, Justitia dispune reluarea acestora, in 2004, Mona Musca sesizeaza PNA asupra averii lui Nastase, urmata de clasarea dosarului si de acuzatiile din campania electorala lansate de Basescu privind averi facute prin Marea Chinei. In anul 2005 a inceput suita de modificari legislative initiate de Monica Macovei sub titulatura de „pachet anticoruptie“ si despre care Nastase e convins ca il viza personal". Integral in Cotidianul.

Dan Nica isi ia angajamentul: Voi strange hotii de pe strada! Parlamentul l-a investit ieri pe vicepremierul Dan Nica (foto) in functia de ministru al Administratiei si Internelor. La scurt timp, seful statului a si semnat decretul de numire. Cu 310 voturi pentru si 113 voturi impotriva, social-democratul Dan Nica a fost validat de Parlament pentru a cumula doua functii in Guvern: vicepremier si ministru al Administratiei si Internelor. Prezent la lucrarile celor doua Camere reunite ale Parlamentului, premierul Emil Boc a incercat sa-i convinga pe parlamentari ca nu este vorba de o noua investitura a Cabinetului pe care il conduce. Argumentele premierului nu i-au convins pe liberali. „PNL nu va da votul de investitura guvernului Boc doi si-un sfert”, a anuntat fostul presedinte al Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu. Dupa ce a fost validat, Dan Nica a anuntat ca prioritatea lui ca ministru al Internelor va fi: „Sa-i strangem pe hoti de pe strada”, scrie Cotidianul.

In editorialul "Garcea a ajuns ministru la Interne", Mircea Marian vorbeste despre noul ministru de interne Dan Nica si afirma: "Am crezut ca odata cu plecarea lui Cristian David de la conducerea Ministerului de Interne vom avea ministri cu un IQ superior tablagiilor de la circulatie". "Acum sunt nevoit sa cer scuze tuturor agentilor care se ocupa de trafic, pentru ca ei cel putin presteaza o munca utila societatii. Orice militian plantat intr-o intersectie face o treaba mai buna decat noul ministru de interne, Dan Nica. Omul are planuri pe cat de marete, pe atat de stupide: vrea sa-i deghizeze pe spionii de la UM 0962 in castraveti si sa-i trimita prin piete, pentru a-i depista pe „baietii destepti care profita de munca taranului si plimba produsele de acolo cu diverse trenuri sau mijloace de transport“. Dar cu ce ar trebui „plimbate“ produsele agricole? Cu caruta? Nica a ramas cu mintea in anii ’80, cand Militia oprea masinile si controla portbagajele, pentru a opri specula cu „produse agricole“. In ultimii 20 de ani s-au petrecut insa niste evenimente de care Nica nu pare sa fi auzit: Ceausescu a fost impuscat si, cel putin la nivel declarativ, in Romania functioneaza o economie de piata. Asta presupune ca, daca se respecta normele de igiena sanitara, oricine poate vinde produse agricole, la pretul pe care-l doreste". Integral in EVZ.